STAV – Aleksandar BERKULJAN

Prije prenosa zemnih ostataka Petrovića treba zbrinuti kosti branitelja Lovćena

Prije prenosa zemnih ostataka Petrovića trebalo je zbrinuti kosti naših i francuskih branitelja Lovćena, koji su sahranjeni kod Preobraženske crkve na Ivanovim koritima, umjesto da se bez ekshumacije i postupka makar na nivou elementarne ljudskosti, dozvoli da preko njihovih grobova budu napravljene staze za džoging i travnjak, čime je zatrt zadnji trag njihove epske žrtve.
Objavljeno: 02. 10. 2019 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Obraćam se cijenjenom radnom tijelu, Koordinacionom odboru za prenos posmrtnih ostataka potomaka dinastije Petrović Njegoš iz Italije, Francuske i Austrije, povodom pitanja koja su u okviru njegovih stručnih kompetencija i nadležnosti, sa nadom da ću naići na razumijevanje.

Svjestan sam da u vrijeme kada ni živi nijesu bitni i kada svakojake nepravde i gaženje ljudskih prava predstavljaju aksiome društvene svakodnevice, sigurno nije uputno pominjati prava onih kojih odavno nema.

Međutim ta priča dobija sasvim drugačiju dimenziju kada se shvati da ništa nije vječno i da poruka koju često nalazimo na stećcima i koja glasi „bio sam što ti jesi, bićeš što jesam ja“, predstavlja konačnu formulu, od koje neće pobjeći niko, bilo da se radi o predsjednicima države ili premjerima, a kamo li ministrima i nekim nižerangiranim šarafima sistema, koji su život posvetili „ugađanju“ prethodno pomenutima, istovremeno zagorčavajući život svima ostalima.

SLUČAJ KRALJA NIKOLE

Eto, ni kralj Nikola nije utekao od sudbine, a kao što znamo, njegovi zemni ostaci i ostaci još nekoliko članova njegove familije su 1989. godine pompezno prenešeni iz San Rema na Cetinje. I neka su, trebalo je, međutim meni taj događaj nije ostao u najljepšem sjećanju, ne samo zbog toga što sahrane u principu nijesu „lijepe“, pa ni u verziji dobro režirane reprize, već zbog činjenice što su dobar dio inicijatora i aktera tog prenosa bili oni isti baksuzi, koji su nas uveli u ratne nevolje devedesetih i agoniju „tranzicije“ koja traje do današnjeg dana.

Čuo sam iz medija da je ponovo formiran Odbor, čiji ste članovi, s ciljem da prenese kosti Petrovića iz inostranstva i sahrani ih na Cetinju. Kako stoji u obrazloženju ovog plemenitog cilja, razlog je naš navodni „dug prema Petrovićima“. Izvinićete, što me, vjerovatno zbog uslovnog refleksa i prethodnog iskustva, opet malo podilazi jeza.  

Iz javnih izjava shvatio sam da ste vjerovatno u naletu patriotskog zanosa, koje obično čeljade poput mene sigurno ne može da pojmi, kao i želje da višestruko uvećate našu bruto nacionalnu sreću, „posvećeni“ i odlučni da obavite ovaj novi prenos po svaku cijenu, bez obzira što o istom misli očigledno „nedovoljno posvećeni“ princ Nikola Petrović, kao direktni kraljev potomak, koji je pokušao da svemu da neku drugačiju mjeru, znajući kako funkcionišu mehanizmi naše podijeljene političke i sveukupne nadrealnosti.

Sa tim da se prenos obavi, lično nemam ništa protiv, mada me niko ništa i ne pita, ali sa „dugom“ prema bilo kome se ne bih baš složio, kao što ne bi složili mnogi koji imaju nešto drugačije mišljenje u odnosu na preglorifikovani istorijski stereotip, i vrijeme kada je isključivo zbog ambicija starog knjaza-kralja desetkovana crnogorska mladost u bespotrebnim ratnim avanturama, a Crna Gora dovedena do propasti. Jer, dok su oni prema kojima „imamo dug“ kraj svoga vijeka ipak doživjeli u luksuzu francuskih dvorčeva i raznih hotela, a do tada „patili“ za domovinom po Azurnoj obali, neki drugi su i dalje vukli brašnjenik po surovom kamenjaru, nastavljajući od početka izgubljenu bitku za pravo, čast i slobodu Crne Gore, ali u Crnoj Gori.

pozdrav-fr-vojniku-na-lovcenu-2

BRANITELJI LOVĆENA

Zato bih vama, kao kompetentnim prenositeljima i posvećenim sahraniteljima zemnih ostataka do sada neprenešenih članova vladarske kuće Petrovića, ovom prilikom samo diskretno i krajnje dobronamjerno skrenuo pažnju na činjenicu, da je možda, prije takvog čina trebalo zbrinuti kosti naših i francuskih branitelja Lovćena, koji su sahranjeni kod Preobraženske crkve na Ivanovim koritima, umjesto da se bez ekshumacije i postupka makar na nivou elementarne ljudskosti, dozvoli da preko njihovih grobova budu napravljene staze za džoging i travnjak, čime je zatrt zadnji trag njihove epske žrtve.  

preobrazenska-crkva-na-ivanovim-koritima

Treba reći i da oni tu nijesu bili jedini sahranjeni. Na istom mjestu je postojalo staro groblje, koje se dobro vidi na fotografijama s kraja 19. vijeka, kada je još uvijek bilo vidljivo dvostruko gumno kod ruševnog konaka Crnojevića, koji su koristile i obnavljale crnogorske vladike.

ostaci-konaka-crnojevica

Nažalost, sličnih primjera, pogotovo na Cetinju, ima još.

AUSTRIJSKO VOJNO GROBLJE

Ako su Austrijaci, kao kulturan narod, znali da čuvaju i održavaju grobove Petrovića, možda je trebalo, reciprociteta radi, sa dužnom pažnjom postupiti prema austrougarskom vojnom groblju na Cetinju, koje se nalazilo na potezu iza “starog“ cetinjskog groblja na Obilića poljani, tamo gdje je krajem pedesetih počela da se gradi nikad dovršena rugoba od stadiona „Lovćena“ i razni, isto tako reprezentativni i funkcionalni sportski tereni.

Međutim, da bih to adekvatno ilustrovao, moram ispričati ono što je meni bliska osoba ispričala s tim u vezi. Dakle, moj sagovornik je tada, krajem pedesetih, kao petogodišnji klinac dobio od roditelja mala drvena kolica sa lopaticom i kao pravi „Titov pionir“ samoinicijativno krenuo u „radnu akciju“, da pomaže radnicima koji su ravnali prostor Obilića poljane i pripremali ga za građevinske radove. To je trajalo sve do trenutka kada je pronašao „loptu“, za koju se ispostavilo da nije baš to, nego nečija glava, u svakom slučaju nešto potpuno neadekvatno za igranje „na male golove“ i druge sportske aktivnosti.

cetinje-au-vojno-groblje

Da skratim, austrougarsko vojno groblje je bagerima prekopano, a zemni ostaci poginulih vojnika, utovareni su na kamione i zajedno sa šutom iskipovani u rupčage nenastanjenog dijela Cetinja i okoline. Neko će danas reći „za sve su krivi komunisti, a ne mi“, međutim svako sjeme ima svoj izdanak, pa ako se danas po tom pitanju ništa više ne može učiniti, može se negdje makar postaviti obilježje. Reciprociteta radi, što bi cijenile i druge države i narodi, koji su onda bili dio austrougarske imperije, a sada su naši NATO saveznici.

cetinje-au-groblje-ulaz

Jer, i danas se čuje kroz čaršiju da „neke kosti“ ponovo izlaze na površinu na Obilića poljani, na mjestu starog cetinjskog stadiona gdje se gradi novi, međutim, niko o tome ništa javno ne govori. Izgleda da je izgradnja stadiona na grobljima postala nečija fiksacija, jer se nešto slično, koliko se sjećam, desilo i u Podgorici, prilikom dogradnje tamošnjeg stadiona pod Goricom.

VLASI

Međutim, na prostoru Obilića poljane nalazilo se još nešto. U neposrednoj blizini Vlaške crkve, sahranjivani su i Vlasi, najstariji stanovnovnici cetinjskog polja. Nekada je tu bilo i mnogo više stećaka, svakako više od dva koji se danas vide. Jedan dio ovih spomenika je davno preklesan, o čemu svjedoče još uvijek vidljivi ukrasi poput ostataka karakterističnih prepleta na grobnim pločama ispred Vlaške crkve, a veći broj je prema pisanju Ljubomira Kapisode, bivšeg direktora Zavoda za zaštitu kulture u knjizi „Vlaška crkva“, ugrađen u temelje „novog“ objekta, onoga kojeg danas identifikujemo pod imenom Vlaška crkva, a koji je podignut 1864. godine na mjestu stare „pletare“.

Stećaka je bilo je i u Donjem polju, na takozvanim ublima, o čemu svjedoče gravire dvojice autora iz 19. vijeka, ali ni toga više nema. Međutim, stećci su tema za drugu priliku, pa je red da se vratim početnoj priči.

16-ct

Koliko je, dakle, pompe posvećeno kralju Nikoli, ne bi se moglo reći u slučaju gospodara Ivana Crnojevića, što bi se moglo smatrati diskriminacijom. Kao što vjerovatno znate, ostaci osnivača Cetinja i gospodara Zete i Crne Gore kojim se „ponosimo“, decenijama su, praktično od ekshumacije 1986. godine, „šetali“ od zgrade „Društvenog knjigovodstva“ do depoa „Narodnog muzeja“, u „nužnom smještaju“ veličine kutije od cipela, da bi tek novembra 2010., nakon 24. godine „deponovanja“, bili stidljivo i skoro tajno, kako je ostalo zabilježeno, sahranjeni na Ćipuru. Tom tužnom činu prisustvovalo je samo nekoliko predstavnika kulturne i političke elite, obučenih u duboku crninu, kao simbolu njihove iskrene ucveljenosti. Primjetno je bilo i opravdano prisustvo snaga bezbjednosti u civilu, zajedno sa počasnim vodom Vojske, jer se ipak radilo o gospodaru, a i kad je bezbjednost u pitanju nikad se ne zna. Sve se dešavalo tiho, bez prisustva naroda, u prvom redu jer narod ovoga puta organizatori nijesu obavijestili, vjerovatno vodeći računa da se građanstvo nepotrebno ne potresa viješću da je još jedan gospodar ponovo sahranjen.

ispracaj-ivana-crnojevica

Nekoliko godina kasnije na Ćipuru su u tišini sahranjeni i ljudski ostaci, koji su takođe decenijama držani u jednoj „karivolici“, u prostoriji ispod dvorišnih stepenica Muzeja kralja Nikole. Ako me pitate odakle one tamo, samo ću vam reći da mi je poznato kako je dio upravo porijeklom sa Ćipura, ekshumiran prilikom arheoloških istraživanja i sanacije lokaliteta osamdesetih. A zašto su decenijama držane u „karivolici“, pa tek nakon mnogo godina spakovane u decentni sanduk napravljen po naređenju ondašnjeg direktora Muzeja, ne bih vam znao reći. Vjerovatno iz istog razloga zbog kojeg i dalje gazimo po kosturnici ispred Biljarde, na kojoj „niče cvijeće za daleko neko pokoljenje“, gdje počivaju „bjelaši“ izginuli tokom „Božićnjeg ustanka“ ili „pobune“, kako koja strana voli da naziva taj događaj.

Bez obzira na našu sklonost političkom ekstremizmu koji „ne oprašta“, i uz rizik da me neki uzavreli neo-patriota prozove da sam „od onih drugih“, ostaje činjenica da su tada jedni na druge pucali rođaci i braća rođena, pa sama činjenica o lošem odnosu prema onima kojih nema, ma ko da su bili, nikoga danas neće učiniti boljim, a najmanje čovjekom.

KOSTURNICA

Zato bih i tim povodom predložio cijenjenom Odboru za sahranu i prenos kostiju, da napokon riješi i ovaj problem i kosturnicu, čiji je spomenik miniran tokom Drugog svjetskog rata, dislocira sa ulice, jer jednostavno, nije red da se gazi po bilo čijim kostima.

spomenik-bjelasima

Kad smo već u temi, podsjetio bih da i u Manastiru postoji „kolekcija“ ljudskih glava, koje su svojevremeno „krasile“ Tablju. Pošto se još knjaz Danilo sjetio da ta morbidna praksa nije baš civilizovana niti reprezentativna, dobro bi bilo danas, nekih 160 godina kasnije, i ove bivše turske ratnike vratiti „njihovom stadu“, makar kao čin dobre volje i „mira na nebu i među ljudima“, na koji se sveštenstvo često poziva tokom blagih dana. Mislim i da je viševjekovna kazna bila za njih sasvim dovoljna da bi im mogao biti odobren minimum „skraćenja kazne“, kao i Mahmut paši, čiji je „original“ takođe smješten u Manastiru, a morbidna posmrtna maska u postavci Istorijskog muzeja. Jer, zločini koje su počinili sigurno nijesu mnogo gori od nekih današnjih, za koje sud u Hagu presuđuje samo „višegodišnju kaznu“.

Duhove treba pustiti da nađu smiraj, a onda živi mogu nastaviti po dnevnom redu sa politikom, slaganjem para, glupostima i svime što im pravi zadovoljstvo, naravno dok ne dođe i njihov red.

 

Komentari: 106

Тото

02. 10. 2019 - 00:29

Јесте, јесте, Власи са Златибора на Цетињу. И Келти из Зенице на Његушима. И сви преварени да су Срби.
Vlado

02. 10. 2019 - 08:13

Pokazi jednog srbina da je poginuo za Crnu goru. Uvijek i svuda ste radili da nestane Crne Gore i Crnogoraca. Nikad vise 1918. A to za Kelte i Vlahe to je odavno ispricano i nema se sto polemisat. Nemoj reci da su i oni od srbijanaca nastali
Radul

02. 10. 2019 - 08:46

Taj dio cetinjskog polja sve do današnjeg Donjeg polja se nekad zvao Romanovina po vlaškom poglavici Romanu Radulu. Bio je Srbin koliko i Julije Cezar. Pogledajte najstarije planove grada pa ćete viđet.
Radul, Radul

02. 10. 2019 - 12:31

Pa ti nijesi znao da je i Julije Cezar bio Servijaner.
Kod "Boba"

02. 10. 2019 - 13:21

Servi, narod najstariji. Još od prvih protozoa... Lažibajka Hromog Dabe...
Тото

02. 10. 2019 - 15:26

Звао се Сан Бенедетео дел Тронто, по Адријану Ћелентану.
SrbiCetinje

02. 10. 2019 - 18:57

O porijeklu Donjekrajaca sa Zlatibora (prvi stanovnici Cetinja) pise Vojvoda Jovan Ivanisevic 1892. Za rodonacelnika donjokrajaca Ivana Borojevica ima izvora iz 15og vijeka, dakle nikad nije postojao Roman Radule i ostale montenegrinske gluposti.
Radul Vlah

02. 10. 2019 - 20:30

Jedini koji she pominje u povelji Ivana Crnojevica je Radul Vlah, kojeg je kasnije likvidirao. To ti je ista osoba. Uostalom ima citava studija Djura Batricevica na tu temu, gdje je jasno razluceno sta je predanje a sta istorijski podatak. Nijesu Ivan Borojev i njegovi bili tu jedini Vlasi, vec je cetinjsko polje bilo nastanjeno ranije I Matarugama. Imas tamo sve, pa i o njihovom govoru. Ne moze se srboselekcijom premisa do istine.
PREPORUKA

03. 10. 2019 - 10:45

U poglavlju „Drugo naselje Cetinja”, čiji je podnaslov: „Vojvoda Ivan Borojev”, Ivanišević posebno obrađuje doseljavanje vlaških plemena u Podlovćenski dolac, pa ističe: „Predanje kaže, da nije bio nastanjen Podlovćenski dolac u početku 15. vijeka, pa tek pri kraju prve polovine 15. vijeka doseli se na nj vojvoda Ivan Borojev iz Starog Vlaha (Zlatibora). Vojvoda Ivan življaše s fameljom u Nišu u vrijeme turskog nasilja, pa se ataka (sukobi - primjedba autora) u jednom boju s Turcima, te mu pogine najstariji sin Dragoljub, on preprati familiju u Raču, a on s četom pribježe planini Starog Vlaha, u svoje rodno mjesto, zadržavši oko sebe dva starija sina, Boroja i Vladislava. Pošto je prepratio familiju u Raču, Ivan je živio dvije godine u planinama Starog Vlaha, boreći se s Turcima
Drugo naseljr

03. 10. 2019 - 11:46

Ivanisevic ne operise faktima nego predanjima, sa kojima se cesto ni sam ne slaze. Nista od price o Nisu i td nije zapisano niti postoji pravi trag, osim usmenog predanja koje je pouzdano koliko i radio Mileva. U vezi sa Vlasima, pkgotovo Morlacima pisali su Erdeljanovic i Andrija Jovicevic i mnogo su pouzdaniji od rekla-kazala. Bas se Ivanisevic 'sjecao' detalja u vezi sa Ivanom Borojevim i ostaluma. To je isto kao da mi danas na osnovu kazivanja porodicnih autoriteta' tumacimo vrijeme vladike Danila.
PREPORUKA

03. 10. 2019 - 17:17

Da je napisao kako je iz Mozambika to bi prošlo ali iz Niša e to ne može proći .Do juče ste prozivali Erdeljanovića i jovićevića a sada se pozivate na njih.
Poštovani

03. 10. 2019 - 20:21

Gospodine Administratore nimalo korektno od vas što nijeste pustili naše komentare na ovoZnači da je Ivanišević napisao da je Ivan iz PMvi biste objavili i prihvatili kako je on napisao da ie Ivan Borojević iz Niša E TO NESMIJE...šTA STE VI U STVARI fašisti ,vojna hunta ili neka slična organizacija stvorena da eliminiše Srpski dio istorije CG.Kako nijesu uspjeli ni Turci ,ni Njemci,ni Nato..odmah da vam kažem posao vam je zaludan...
COMPAS

02. 10. 2019 - 01:44

Na Lovćenu 700 Crnogoraca je tri dana i dvije noći zadržavalo 25000 Austro-Mađara. Iz clanak princa Mila Petrovića pod naslovom "KAKO SU IZDALI MOJU DOMOVINU" - Na Lovćenu (Kuk-Krstac), crnogorska pozicija bila je mnogo teža: naime, na svakog Crnogorca bilo je dvanaest Austro-Mađara; u stvari, 700 Crnogoraca protiv 25.000 neprijatelja. Kako sam kazao, naša vojska branila ga je tri dana i dvije noći. Ta odbrana jako podsjeća na Spartance kod Termopila. Crnogorci su otišli jedino kad na Lovćenu nije više bilo mjesta ni za samog đavola! U čitavom Svjetskom ratu niije bilo primjera slične disproporcije snaga između bilo koja dva neprijatelja. U pismu decembra 1915, pukovnik Pešić obavještava kralja Nikolu da "neprijatelj napreduje; da nije dalje od Cetinja od tri sata marša i da on (Pešić) ljubazno predlaže da se Cetinje odmah evakuiše.. ". Međutim, u trenutku kad je ova poruka došla u ruke kralja Nikole, Kuk nije bio pao, niti je neprijatelj bio na tri sata marša od Cetinja.
Sljedeći put

02. 10. 2019 - 08:51

Prvo pročitaj memeoare Lazara Rašovića da popuniš svoje znanje o tom vremenu..On je neposrednu učesnik i navodi lijepo kako se odvijala situacija na frontu.i posebno zbog čega je pao Lovćen
COMPAS

02. 10. 2019 - 16:53

Ta knjiga je obicna propaganda i revizija dogadjaja kao da je pisao Nikola Pasic inspirisan Davidom ickeom. Ili kao da je napisao Seselj Vojo danas.
Sljedeći put

02. 10. 2019 - 17:08

Lazar R ašović je pukovnik Cg vojske i najbolje upućen u tadašnja dešavanje ali vama nijedan izvor koji realno opisuje događaje nije dobar.Tako je i kraljević Petar kada su ga oficiri opomenuli da griješi odgovorio,,Tata bolje zna.!!!!!
Neka Rašoviću,

02. 10. 2019 - 18:00

Imaš monografiju Terzića i grupe oficira sa Vojno-istorijskog instituta u Beogradu, naslovljenu "Operacije crnogorske vojske u I svjetskom ratu". Objavljena je početkom pedesetih. Ne radi se o nečemu što je "baba kazala" i gerontološkom podsjetniku nego o studiji koja obuhvata izvorna dokumenta i originalnu prepisku između Pešića i Pašića, đe je raskrinkana čitava ujdurma koju je započeo Pešićev pretpostavljeni Janković, čijem instaliranju u crnogorski generalštab je kumovao isključivo kralj Nikola. Tu su i Pašićeve "preporuke" kako da se diskredituje Crna Gora. Zato, zagrij stolicu, pa iznova.
COMPAS

02. 10. 2019 - 20:02

Ti bi trebao prvo da pročitas: Pad Lovcena kao propagandno oruzje. NAGAĐANJA I DOKUMENTI, PAD CETINJA - Vladimira Jovanovića. KAKO SU IZDALI MOJU DOMOVINU - princa Mila Petrovića.
Тотo

02. 10. 2019 - 20:45

Мило Петровић није принц. Нити га је ико за таквога прогласио, нити га иједан документ помиње као таквог. Митоман.
PREPORUKA

03. 10. 2019 - 07:16

Nijesam toliki zgubidan da čitam radove Vladimira Jovanovića on još nije završio misao a već je napisao SRBIJA JE KRIVA...GLUPOSTI.U navedenom djelu Lazara Rašovićanaći ćete divan primjer kako su se sudije ,tadašnje ,oduprle strašnom pritisku kralja Nikole da presuđuju po njegovoj volji .Divan primjer časnih i hrabrih ljudi ,nešto nepojmljivo za današnje sudije
GRAĐANSKI

02. 10. 2019 - 10:27

I još nešto: Pešić je naše vojnike-borce drža' s one bande Lovćenskog masiva ili gore - kako bi što lakše i brže po-ginuli, a sve s ciljem zacrtanog nestanka Crne Gore i Crnogoracah!
PREPORUKA

02. 10. 2019 - 14:02

‘Lovćen je zauzet! Vesela i radosna vijest odjekuje ne samo našom prostranom Carevinom već cijelim svijetom. Junaštvo i nadčovječanska hrabrost naših junačkih četa osvojilo je i ovog gorostasa i uplelo je i ovu pobjedu u lovorov vijenac ostalih naših zauzeća u ovom svjetskom ratu. Junački su jurišale naše hrabre čete sastavljene od raznih naroda naše Monarhije, pa uz Hrvata, Bosanca, Nijemca, Rumunja i Mađara, borili su se i dobrovoljci naše ‘Bokeške mornarice'“.
Eto tako

02. 10. 2019 - 15:15

A ovi naši oće da ih zaštite kod UNESCOa ka "naše" nasljeđe! A česa naše strelica ve fištila? Kojih to nas?
GRAĐANSKI

02. 10. 2019 - 15:26

Molim da mi pojasnite "poruku" ove Vaše "preporuke"?!
GRAĐANSKI

02. 10. 2019 - 16:29

Molim da mi pojasnite poruku Vaše preporuke?!
PREPORUKA

02. 10. 2019 - 17:16

Ovo je za neupućene izvještaj Audtrougarske komande..po padu LovćenaDOVOLJNO????
GRAĐANSKI

02. 10. 2019 - 18:50

To je očigledno i jasno, ali - poruka? Koja Vam je poruka? Što ovijem želite "provuć" (ka da nećete)? Vjerovatno reakciju ka ovoga "ETO TAKO"! Što je "ovo tvoje" pri srbaljskijeh zlikovaca, zločinaca i krvnika!?!
GRAĐANSKI

02. 10. 2019 - 19:14

To je očigledno i jasno, ali - poruka?!? Pitam: koja Vam je poruka? Što ovijem želite "provuć" (ka da nećete)? Vjerovatno reakciju ka ovoga "ETO TAKO"! Što je "ovo tvoje" pri srbaljskijeh zlikovaca, zločinaca i krvnika?! P.S. I ne derinjaj se!
GRAĐANSKI

02. 10. 2019 - 20:11

To je očigledno i jasno, ali - poruka ...?!? Pitam: koja Vam je poruka? Što ovijem želite "provuć" (ka da nećete)? Vjerovatno reakciju ka ovoga "ETO TAKO"! Što je "ovo tvoje" pri srbaljskijeh zlikovaca, zločinaca i krvnika?!
CITAT

02. 10. 2019 - 14:23

Žensko upuštanje Lovćena”, ocjenjuje Ćorović, „ružna je ljaga u njenoj novijoj istoriji” – „zuzet od Austrijanaca sa manje žrtava nego ma koje mačvansko selo”. Podvig četiri čete Lješanskog bataljona pod komandom poručnika Radoja Ćetkovića I Jovan Ćetković je saglasan da je „Lovćenski odred bez ikakvog ozbiljnijeg otpora napustio najjaču poziciju na Lovćenu, Kuk, pošto je prethodno demontirana sva naša artiljerija koja je branila ovaj položaj”. Vijest o padu Kuka porazno je uticala na duh i borbenost crnogorske vojske. Pa ipak, u tom „ženskom upuštanju Lovćena” bilo je i jedinica koje su se „bez naredbe ozgo ili kakvog naročitog odobrenja bacile u borbu
CITAT

02. 10. 2019 - 14:24

... „Četiri čete Lješanskog bataljona pod komandom poručnika Radoja Ćetkovića jurišale su na Kuk 26. decembra zorom i poslije dvočasovne borbe uspjele da otjeraju neprijatelja i da povrate Kuk. Po zauzeću ovog položaja, poručnik Ćetković je izvijestio knjaza Petra da je povratio Kuk i da je otjerao neprijatelja, koji je sa velikim gubicima odstupio niz Kotorske strane. Zamolio je komandanta za osiguranje lijevog i desnog krila, saopštavajući da on može Kuk, sa svoje četiri čete, držati i braniti od daljih napada neprijateljskih. Ali, mjesto da mu osigura bokove, knjaz Petar naređuje poručniku Ćetkoviću da smjesta napusti Kuk i da se povlači... Sad je čitavoj vojsci bilo jasno šta ovo znači”, zapisao je pisac Ujedinitelja.
CITAT

02. 10. 2019 - 14:25

Dvije su Crne Gore, ona kraljeva, njegovih sinova i dvorske kamarile i ona druga, crnogorskih ratnika, junačke sirotinje crnogorske. Kraljeva, glavarska, kamarilaška Crna Gora tražila je ono što Crnogorci nikada nijesu tražili od neprijatelja – pregovore i „častan mir”, dok ona druga seljačkog naroda, koji se po riječima brigadira Nika Pejanovića „borio dok je mogao”, iako „gladan, žedan, bos, po ovoj zimi-ciči, snijegu u ovim hladnim kršima, klancima, gudurama, šikarama, bez prostirača i pokrivača, iznuren, umoran, pa ne može više da se bori”. (Odgovor brigadira Nika Pejanovića kralju Nikoli na njegovu optužbu da ga je izdao.
Bokser Janko

03. 10. 2019 - 17:35

Prepoznajem rukopis Karadjordjevica i posrbica...
E BAŠ ČU TI REĆ

03. 10. 2019 - 10:34

CITAT..Oni najbolje znaju da su nikakvi. To je cijena koju plaćama zbog kolektivnog laganja u kome smo ucestvovali svi. Znali smo da lažemo kada smo govorili da je to neosvojivo mjesto poznatih slobodara. Prodavali smo rog za svijeću drugim narodima a znali smo svi da su Turci kad god im se digla ona stvar dolazili tamo i radili šta su htjeli. „Odza rice na ravnom Cetinju“, napisao je veliki Njegos – sada su se samo vratila stara vremena.
Sreten Vujović

02. 10. 2019 - 04:07

Pošteno i profesionalno, Saša! Zemni ostaci članova mnogih crnogorskih familija nijesu našle dostojan mir!
Dr. Med.

02. 10. 2019 - 07:59

Rijetko human i civilizovan tekst, a uz to i poučan. Ovako se tretira nacionalna kultura i istorija, čestitke autoru.
Talog

02. 10. 2019 - 08:07

Nikad se necemo otarasit taloga proslosti jer je u Crnoj Gori cutanje zakon. Pocev od porodicnih problema i najgore prakse do ovakvih stvari. S druge strane politika je otrovala sve sto se otrovat moze pa je i kosti Petrovica pretvorila u predizborni marketing. Sramota.
Da se ne zaboravi

02. 10. 2019 - 09:17

Korisno podsjecanje gdje se svako moze naci. Prava stvar u vremenu bez kriterijuma.
Postovanje

02. 10. 2019 - 11:49

Ovo je prije svega vrlo dirljiv tekst. Bog neka nagradi ovog covjeka sto ga je napisao i podario glas onima koji su davno ponosno krocili ovom zemljom i cuvali je a zauzvrat nijesu dobili ni momenat sjecanja u kolektovnoj istoriji. Ne mogu doci na red od Petrovica..
Divim Vam se, COVJECE

02. 10. 2019 - 13:30

Ja se , najiskrenije divim, ovom covjeku. Potresan i fantastican tekst, kao sto mi je potresno i njegovo licno pregnuce u ovom blaziranom drustvu . Ali to smo mi, pompa i privid, a sustina ostaje zakopana i bez traga utrta. Sto nam se poznaje, i Crnoj Gori i Crnogorcima .
Ispravka

02. 10. 2019 - 13:38

Oni koji su realizivali pompy na Cetinju 1989 nijesu oni koji su inicirali “povratak” Petrovica, i vidim da se trude da zaborave da je “ odnarodjena” , socijalisticka vlast ,socijalisticke Crne Gore , krenula u to i dobar dio toga vec pripremila za realizaciju. Oni koji su dosli posle samo su se okoristili time
Radnik

02. 10. 2019 - 13:41

E ovo je stvarno dobar članak! Svaka čast!
Najbolji tekst koji sam ikad

02. 10. 2019 - 21:44

procitao na analitici. Moj i nas Berkuljane, hvala ti, a hvala i analitici sto je imala onu stvar da ovakvu bombu objavi. Ove tvoje rijeci rezu duboko, do kosti. Ali rezu ljekovito, kako samo istina to moze. Decenije i decenije lazi, nerada, korupcije i nama tako svojstvene kombinacije neznanja, nemara i lazne pompe su tako zivo i slikovito podastrte pred nase oci da je to skoro bolno. Sram i stid. Sram i stid i one koji ove cinjenice znaju ili su ih znali a nijesu smjeli da ih ranije iznesu u javnost, jer sumnjam da osim mozda malog broja Cetinjana vise od sacice ljudi ovo zna. Skole nas ovome nazalost ne uce. Mediji ovo ne objavljuju. Stidite se pozadine kad onu stvar ocigledno ne posjedujete.
Posmatrac

03. 10. 2019 - 19:21

1. U osnovi Berkuljanovog teksta je prepoznavanje civilizacijskog i kulturnog zaostatka Crne Gore i poziv na njegovo prevazilazenje. Slazem i sa jednim i sa drugim. Njegov poziv da se obiljzi groblje crnogorskih i francuskih vojnika na Lovcenu od sveg srca podrzavam. Slazem se i sa njegovom osudom prekopavanja kostiju austrijskih vojnika. Nazalost, sve drugo u njegovom tekstu je povrsno, upitno ili napisano gledajuci groz komunisticke ideoloske naocare. 2. U Crnoj Gori je divljastvo i te kako zivo, pokazlo se to prije 30 godina tokom dubrovacke kampanje. Civilizacija se milenijumima bori sa divljastvo i, dugorcno gledano, pobjedjuje. Svjedno, ono je u ne tako davnoj proslosti bilo i te kako prisutno, ne samo kod susjednih naroda, nego i kod onih koje danas smatramo najcivilizovanim u Evropi.
Nocni cuvar

04. 10. 2019 - 00:34

Posmatracu, upravo mi drugar skrenu paznju na ovu pricu. Procitah i ne bi mi ugodno jer za mnogo sta prvi put cujem. Tekst razara i ne ostavlja ravnodusnim. Samo ne mogu da shvatim na osnovu cega i u prvom redu zasto lijepis ideoloske 'komunisticke' etikete covjeku koji upravo raskrinkava njihovu 'zaostavstinu', pogotovo fingiranja i laznu etiku njihovih, kako kaze, 'izdanaka'? Nesto u tvojem stavu nije u redu.
Posmatrac

04. 10. 2019 - 07:04

Nocni cuvar Berkulja obradjuje temu koja treba se obradi. Njegovov oziv na postovanje vojnickih grobalja je OK. Medjutim, izbor primjera, nacin na koji ih je povezao, zanemarivanje kad je Crna Gora isla neprijed a kad nazad itd su pogresni. Kljucno je da smo za komunisticke svinjarije krivi mi a ne komunisti. Dok je za ono sto nije valjalo prije ujedinjenja kriv kralj Nikola. Sa civilizacijski zaostatkom CG se morao boriti i kralj Nikola i komunisti. Prvi je to radio uspjesno a drugima je bilo malo stalo.
Posmatrac

04. 10. 2019 - 07:06

Sadasnji rezim u CG nije drugo do ogoljeni komunizam tj. komunizam koji je prestao da se pretvara da je ono sto nije. PS Neosporno da Berkuljanov tekst daje interesantne podatke, Ja se ne slazem sa interpretacijom.
Poštovani,

04. 10. 2019 - 08:39

Koliko sam ja shvatio, Berkuljan se ne bavi svim i svačim, kao komentatori, jer za to nema mjesta u njegovoj priči. Njegova glavna poruka se upravo odnosi na lažni moral, koji nije samo "privilegija" komunista nego naša žalosna istorijska konstanta, kao i destruktivan odnos prema svemu, pa i prema sopstvenim herojima i sjećanju. Shvatam vašu potrebu da proširite temu, međutim to što je ovoga puta trebalo biti rečeno Berkuljan je spakovao na pravi način, mnogo bolje od vas, ne štedeći nikoga, pogotovo ne "komunističke izdanke" u koje vi uporno pokušavate da ga ugurate.
Posmatrac

03. 10. 2019 - 19:22

2. (nastavak) U Londonu je zadanja odrubljena glava javno nabijena na kolac 1826, tek nekih tridesetak godina ranije nego je zadnja odrubjena glava nabijena na kolac na Cetinju. Hocu reci da ako hocemo da idemo u proslost i ispravljamo sve necivilizovane postupke, tome ne bi bilo kraja. Htjeli to priznati ili ne, svi smo mi na planeti potomci divljaka. Povezivanje stecaka i lobanja ljudskih glava koje su svojevremeno bile izlozene na Tablji sa obiljezavanjem vojnickih grobalja iz I svjetskog rata je potuno neosnovano.
Povrsan si

04. 10. 2019 - 00:12

Ta tvoja opaska je besmislena jer se poruka odnosi u prvom redu na odnos prema sopstvenom nasljedju, bilo da se radi o pokojnicima ispod stecaka ili njihovim spomenicima. Problem je u cinjenici da brisemo svoju proslost i tragove predaka, a ne samo tudje tragove i uspomene, sto dovoljno govori gdje smo se zaputili.
Posmatrac

04. 10. 2019 - 07:13

Berkuljan pise o sopstvenom nasljedju. I treba da pise. S jedne strane je on prestrog. Prestrog je prema narodu tj "nama". Da problem je u nama, ali slicnih problama su svi imali i imaju. Zato prvim komparaciju sa Londonom. Prestrog je i prema karlju Nikoli ali sam to preskocio. S druge strane je preblag. Prema komunistima. Zapravoi ta preblagost prema komunistim me je potakla da ovo napisme sto sam napisao.
Nocni cuvar

04. 10. 2019 - 08:03

Nije moguce da Berkuljan "prica o svojem nasljedju" jer ne vjerujem ni da je bio rodjen kad su kopali po Obilica poljani. A sto se tice kralja Nikole, koliko je imao zasluga za "civilizacijski naprdak" o kojem govoris, mada ja mislim da je to vise nasa ideoloski napumpana prica nego istorijska realnost, toliko, pa i vise imao je zasluga i za slom Crne Gore, koju je u I svjetski rat uveo bez prebijene pare i iznurenu skadarskom gluposcu. Tacno je i to da su mu sinovi poslije arcili sto je ostalo i postali evropska sprdnja. Vesela udovica je time inspirisana. Tvoje razmisljanje je puno subjektivnog.
Posmatrac

03. 10. 2019 - 19:23

3. Berkuljan nije u stanju da sagleda dinamiku prodora civilizacije u Crnoj Gori, njene plime i oseke. Da nije nepopravljivi komunista, konstatovao bi da nikada Crna Gora njie napravila takav civilizacijski napredak kao u doba kralja Nikole. On nije bio ravan napretku Srbije pod Obrenovicima, ali uzimajuci ekonomske teskoce sa kojima je CG u to vrijeme bila suocena, nije manje impresivan. Taj progres ce se nastavi i u vrijeme kraljevine Jugosvlavije, doduse ne istim tempom. U prvom redu zbog krvavog prisajedinjenja 1918.
Gledalac

03. 10. 2019 - 23:48

Alaj si se raspisao u nastavcima. Pusti tu demagosku tiradu i patetiku. Ne kritikuje on ono dobro, no sve lazno i pokvareno u nama, koje je uvijek uspijevalo da potre svaki napredak. To nije stvar ideologije nego mentaliteta. Nesto od toga se da vidjeti I u tvojem reagovanju koje je toliko povrsno do mjere da glorifikujes vrijeme i one koji su svojim postupcima upravo satrli Crnu Goru. Odim toga tekst se ne bavi analizom procesa i zaskuga nego moralom.
Posmatrac

04. 10. 2019 - 07:32

Uticaj koji je krajevina Jugoslavija imala na CG je kompleksan. Ne moze se opisati u dvadesetak recenica. Moram biti nedorecen. Ti to mijesas sa povrsniscu. Mentalitet je posljedica geografije i istorije. On se razvija, mijenja, degenerise. Uticaj komunista je nan as mentalitet je bio POGUBAN. To je sustina neslaganja izmedju Bekuljana i tebe sa jedne starne i mene. Komunizam nije bio poguban iz ideoloskih razloga nego zbog TEHNIKE VLADANJA.
Uticaj

04. 10. 2019 - 11:00

Još gori je uticaj Jupitera i Venere... O čemu ti pričaš uopšte? Priznaj da je tebe takla Berkuljanovo neslaganje sa "dugom prema Petrovićima", s čim se najiskrenija slažem. Uostalom, pokušao si da prepakuješ njegovu tezu o krivici komunista i prikažeš svojom, za čudo kritikujući opet njega kao navodnog komunistu. To se zove manipulacija iza koje stoji neki tvoj razlog, Tvoj kvantitet jednostavno nema kvalitet.
Posmatrac

03. 10. 2019 - 19:23

3. (nastavak) Zato cemo imati znacajni civilizacijski nazadak u vrijme komunizma. Nijesmo austrijske kosti prekopavali mi nego komunisti. Takav odnos prema mrtvima je dolazio od samoga komunistickog vrha (Tita, Rankovica, Djilasa…) Bio je jednak prema austrijskim vojnicima, zrtvama “lijevih skretanja” koji su zavrsili u crnogorskim jamama ili masovnim pokoljima izbjeglica 1945. u Sloveniji a gdje drugdje. Komunisticki civilizijski nazadak ce pretvoriti u pravi sunovrat od kada je dosao sadasnji rezim koji je jedini legitimni politicki nasljednik komunista u Crnoj Gori.
Posmatrac

03. 10. 2019 - 19:29

COMPAS Crnogorska vojska na Lovcenu 1916. nije imala ni najmanje sanse. Ostavljena od svih savzenika, sa CASNIM izuzetkom Francuza, bila je osudjena na poraz. Medjutim, nema potrebe za pretjerivanjima koja “daje” princ Milo. Ona samo stete stogodisnjoj borbi za dokazivanje istine.
Posmatrac

03. 10. 2019 - 19:51

Sljedeći put (2) Za sve nas tragicna, pobjeda bjelasa ne bi bila moguca da nije bilo izdaje Crne Gore od strane Srbije 1916. i nevidjene gomile lazi koji je izrecena o kralju Nikoli i Crnoj Gori. Cilj bio jedan. Obezglaviti, postidjeti, razvaliti … Crnogorce. Uspjelo se. Posljedice ispastaju pokoljenja. Razovic je jedna od perjanica te kampanje lazi. Ako meni ne vjerujes procitaj sto je napisao o bitki na Mojkovcu.
Sljedeći put

03. 10. 2019 - 20:35

POSMATRAČ ima punotoga što si lijepo napisao .Ja bih te samo zamolio da pročitaš memoare Lazara Rašovića OTVORIĆE TI SE OČI i viđećeš đe si pogrješio
VRIJEME

03. 10. 2019 - 20:46

Vrijeme je činilac koji je pobjedio.postoji Latinska izreka ,,TEŠKO TOME KO PREDUGO VLADA,,Dinastija je bila na zalasku ,potomci ni približno da popune mjesto..nesposobni ,alavi , navikli na sve i sva,Vidio je Nikola to lijepo te je jednom prilikom rekao Mirku,,ŠTO OVCA VIDI LEŽEĆI NIJE DALEKO!!!!vRIJEME JE POBJEDNIK ..I NIKO DRUGI I NIKO SA STRANE NE LAŽIMO SE VIŠE !!!!!!!!!!
nažalost

03. 10. 2019 - 21:01

Nema CG NIKOGA KO SMIJE POGLEDATI ISTINI U OČI...NITI JE IMALA NITI ĆE IMATI...LAŽ..LAŽ...LAŽ
Posmatrac

03. 10. 2019 - 20:52

Sljedeći put (1) Pretpostavljam da si Srbin i da si uvjeren da Lazar Rasovic pise istinu. Istine u onome sto Rasovic pise ima samo u tragovima, ali konsekvence takvoga pisanja su katastrofalne u prvom redu za VAS SRBE. Da su zelenasi kojim slucajem pobijedili na Podgorickoj skupstini Crna Gora i Srbija danas zivjeli u jednoj drzavi. Bilo bi nam svima bolje. Ne sumnjam da znas da su zelenasi bili za ZAJEDNICKU DRZAVU u kojoj ce CG sacuvati samobitnost koja je posljedica njenog istorijskog razvoja. Ali neki su zeljeli da nas potru da naprave od nas Srbe kao sve druge. Da poniste nasu istoriju. Da smo krenuli tim putem, izbjegli bi 100 godina trauma, nerazumijevanja, svadja pa i krvi. I tome nema kraja.
Milo

03. 10. 2019 - 21:56

Znači krećemo se u domenu pretpostavki..nijesam uvjeren da si u pravu.Mislim da je palo ono što je bilo sklono padu,Za r uopše i sanjaš da bi ostarjeli kralj raspisao slobodne izbore a imao je malo prije toga ,,bombašku aferu,,Uporedimo stanje u našem okruženju.Jesu li u Srbiji kraljevi oficiri i vojska u otadžbini poslije četnici pokušali da sačuvaju sistem,nijesu uspjeli ,jesu li komunisti zdušno pokušali da očuvaju sistem ,nijesu uspjeli.Lomovi su bili strašniNaprosto nepostojanje demokratskih kapaciteta i institucija je uslovio te lomove.Plaši me da će se to ponoviti i sada se vlast čupa i rukama i nogama i nepredaje ni za živu glavu..ostaje da gledamo to čudo zajedno..biće ali dobro biti neće mogu da se kladim
Posmatrac

03. 10. 2019 - 22:40

Rijetko pada ono sto je stabilno. Sto ne znaci da sve sklono padu pada. Tu su dva problema koja mi se cini da previdjas. Prvo, nije sve nestabilno zbog ljudskog faktora. Postoje drugi faktori koji cine drzavu nestabilnom. Geografija, istorija, ekonomija, mocni susjedi… Drugo, razumno ljudsko djelovanje moze povecati stabilnost. Predugubi islo da sada analiziramo sve slucajeve koje si pomenuo. Crna Gora je pala 1916. jer su saveznici tako odlucili. Valjda niko normalan ne misli da se sama mogla oduprijeti Austriji. Opet, da su na vrijeme rekli da nece pomoci, vojska se mogla izvuci.
Posmatrac

03. 10. 2019 - 22:53

Na Podgorickoj skupstini su donijete dvije odluka. Prva, da se zabace Petrovici je losa ali nije katastrofalna. Druga, da se CG ukine je bila katastrofalna. Nije bilo potrebe za njom. Nikave. A ona je izbor zla. Bilo je i drugih Petrovica osim kralja Nikole, maldjih, modernijih shvatanja. Princ Danilo je nudio da CG ima isti status u okviru Srbije koji ima Bavarska u okviru Njemacke. O tom predlogu se u CG cuti. Najumniji u Beogradu taj predloj spominju sa zaljenjem. SVJESNI SU DA SU SE UPUCALI U NOGU! Propustili su strasnu priliku.
Posmatrac

03. 10. 2019 - 22:58

История не имеет сослагательного наклонения! kaze ruska maksima. Cime se kaze "da je bilo…" ulazimo u zonu pretpostavki. Svejedno tesko da bi bilo gore.
Sljedeći put

04. 10. 2019 - 09:54

Uvjeren sam da bi bilo gore već su bili u MANJINI
Posmatrac

04. 10. 2019 - 12:01

Je li to prijetnja?
Posmatrac

03. 10. 2019 - 21:20

Sjedeci put, Memoari Lazara Rasovica su mi otvorili oci. Pokazali su DUBINU lazi koja je bila potrebna da se progora pogubna bjelaska varijanta. Takvih propagandnih lazi si nomunisti ne bi postidjeli. Ne djeluje mi da si ti procitao Rasoviceve memoare a ako jesi onda njesi razmislio o tome sto je napisao. Ne ocekujem od tebe da uporedjujes Rasovica sa drugim izvorima, stranim ali modernim beogradskim. Naporno je to. Ali, uporediti sto je Rasovic napiso o Mojkovackoj bitci sa onim sto se danas misli o toj bitci nije tesko.
SLJEDEĆI PUT

04. 10. 2019 - 07:33

Ja ostajem pri svome još sigurniji da sam u pravu
Posmatrac

04. 10. 2019 - 08:43

Sljedeci put, Upravo za to sto si siguran da si u pravu nijesi prokomentarisao Rasovicevu verziju Mojkovacke bitke. Da si je prokomentarisao cak ni ti ne bi mogao ne vidjeti da covjek LAZE!
Posmatrac

03. 10. 2019 - 21:25

Mozda si zaboravio da je prije 3 godine bila svecena akademija u Bogradu kojoj su prisustvovali sva politicka, intelektualna i crkovna elita Srbije. Slavili su bitku koja je spasila srpstvo. Slavili si sto je izvrseno naredjenje kraljevica Aleksandra. A pogledaj sto Rasovic pise. Neko debelo LAZE! Ili oni u Bogradu ili Rasovic. Naravno postoji mogucnost, da obadvije strane lazu. Ali obadvije strane ne mogu pisati istinu. Ja imam razumijevanje za tvoja srpska osjecanja. Postujem ih. Naravano ocekujem da i ti imas za moja crnogorska.
Gledalac

04. 10. 2019 - 00:04

Hajde posmatracu, sto ne napises autorski tekst i potpises se kao sto je Berkuljan uradio, pa i da kazes nesto novo umjesto da nas davis ovom nacional-pateticnom tradom koja nema veze sa temom. Iz svega sam shvatio tvoju potrebu da dokazujes da si Crnogorac, i da si kao tolerantan. Meni se cini da si i pomalo ljubomoran pa u nedostatku bilo kakvog argumenta etiketiras autora i vodis polemiku sa tezama koje si sam sebi nametnuo, jer ja ne vidim da je autor ista od toga pominjao. Pocini malo.
Posmatrac

04. 10. 2019 - 07:36

Ko zna, mozda i na pisem. Tema u komentarima cesto pobjegne. To je neizbjeznost formata. Berkuljan je pisao o civilizacijskim dometima CG. To je jedna tema Par drugih su pisali o padu Lovecan kao takvom. To je druga tema. Kako da to ne vidis.
UKLJUČENJE I

04. 10. 2019 - 07:24

jA SAM IZ RADOZNALOSTI NOĆAS PROČITAO DIJELOVE MEMOARA NA pdf-U .Šta je sporno ,izuzetna krutuka dinastije,a Mojkovačka ?Posmatraču obrnuo si stvari naglavačke pokazujući da ne možeš da prihvatiš gledište čovjeka koji je više od nas znao o tom vremenu,Srpska komanda je uradila sve solucije svjesna da još jedan udar najmoćnije sile tog vremena nemože izdržati,Napravila je plan povlačenja,preko CG/KOSOVSKA MITROVICA -PEĆ -ANDRIJEVICA,i našoj vladi omgućila sve resurse da se put za vrši.Davali su i ljudstvo i novac,i mehanizciju..naši su odugovlačili,odugovlačili ,odugovlačili...i desilo se što se desilo,Niti bi Srbijanci strdali ,niti bi postojala potreba za Mojkovačkom bitkom .Da li vam se zaključaj ,sam po sebi nameće?????
UKLJUČENJE II

04. 10. 2019 - 07:31

Kada je kralj Petar ilil ti po Srbijanski ,,čiča Pera,,saznao da će ga nasljediti mlađi sin Aleksandar zamišljeno je odgovorio,,NEVALJA NIKOLINA JE TO KRV,,koju to tastovu osobinu zet nije mogao da svari?????
Posmatrac

03. 10. 2019 - 21:27

Samo nas istina moze dovesti do ISKRENOG pomirenja. Istina je bolna iz nas i za vas. Svejedno nema druge. Ne moze se predvajati ono sto sam napiso. Ono cini cjelinu.
Posmatrac

04. 10. 2019 - 08:25

UKLJUCENJE Sto je sporno u Rasovicevoj knjici? Sporno je je sto konstantno laze. Rasovic je tada zivio, mi nijesmo. To znaci da mi ne mozemo vidjeti da Rasevic sitematski laze. Postoje stotine memoara. Postoji prepiska i depese politicara, diplomata generala. Iz njih se ne moze dosta dobro rekonstruisati istina. Slika koja izlazi pokazuje da je Rasoviceva knjiga propgandni pamflet pun lazi. U njegovom slucaju postoji jasan dokaz da laze. Ono sto je napisao o Mojkovackoj bitki je TOTALNO suprotno onome sto srpska strana o njoj vec 70 godina pise. Kako je moguce da nijesi zapazio tako golemu laz? Ne znas sto danasnja sprska verzija o toj bitci? Ili,i sto je vjerovatnije, nijesi procitao sto Rasovic pise?
uključenje iii

04. 10. 2019 - 08:48

On vam je razložio cijelu situaciju,zašto branite nešto što se ne može odbraniti??Dali vi zbilja mislite da je dinastija Petrovića sa već otupelim vladarem bila spremna za vrijeme koje dolazi???I još jedno pitanje đe se dedoše tri miliona zlatnih dinara koje nam je Srbija dala kao kredit na početku rata..nije nabaljana municija ,nije opremljena vojska,..na kraju im to nijesmo ni vratili no je otpisano
Posmatrac

04. 10. 2019 - 10:55

UKLJUCENJE To sto vi mislite da se ne moze braniti je lako odrbaniti. Na pitanje o "zlatnim dinarima" je lako odgovoriti. Ali nema smisla nastavljati dok ne rijesimo Mojkovac. Rasovic za Mojkovacku bitku kaze jedno, a kompletna srpska elita u Sava centru pred hiljadama pristutih i milionima onih koji su to gledali na TV-u drugo. Znaci da neko LAZE. To je moze dijete u 4. osnovne moze uociti. Iza toga mozemo o desecima drugih Rasovicevih lazi. Da pokazemo jednu po jednu,
UKLJUČENJE iv

04. 10. 2019 - 12:22

Citat,,Netačna je i zlonamjerna tvrdnja da smo na Mojkovcu i u prvom svjetskom ratu ratovali za Srbe i protiv sopstvenih interesa. Istina je da su u tom ratu Srbija i Crna Gora bile bratske zemlje i saveznici. Ratovali smo dakle prvenstveno zbog svojih ciljeva i interesa, pa i na Mojkovcu, jer su i kralj i vojska i narod znali da ako padne Srbija 600000vojnika da se Crna Gora ne može održati sa svojih 60000. To se i pokazalo kao tačno. Pa nije kralj i svi naši civilni i vojni prvaci bile tolike naivčine i neznalice kako se želi predstavit zadnjih godina. Sudbina Crne Gore nakon rata bila je istorijska neminovnost, a odnos dinastije Karadjordjevića prema dinastiji Petrovića, iako potpuno nepravedan, pravilo je medjudinastičkog rivalstva i borbi širom svijeta. Jednostavno pobijedio je jači i onaj na čijoj je strani bila medjunarodna zajednica, kao i danas uostalom.
Posmatrac

04. 10. 2019 - 13:09

Ukljucenje IV Vjest pokusaj. Pravis se naivan. Postoji drugi citat o Mojkovcu u Rasovicevoj knjizi. Ovo sto si citirao je ocjena. Ona je pogresna ali nije laz. (Ocjene su vrlo rijetko laz.) Pogresna je jer zanemaruje da su saveznici trazili da CG brani svoju poziciju. To nije bilo moguce bez njihove pomoci, a pomoc, da recem diplomatski, je zakasnila.
uklj.v

04. 10. 2019 - 13:11

Mala pauza moram na posao
Posmatrac

04. 10. 2019 - 08:36

UKLJUCENJE Postoji i druga velika laz koju od tebe ne bih ocekivao da zapazis. Tokom austrijskog napda crnogorskom vojskom je komandovao srpski pukovnik Petra Pesic. On je donosio odluke. Rasovic komentarise te odluke. Kritukuje ih, a ne pominje Pesica. Ako su bile pogresne, a dio njih jeste, onda je to greska PESICA! Kad Rasovic preskace Pesica, direktno laze. Da bi se uocile stotine drugih Rasovicevih lazi, treba mnogo vece poznavanje drugih izvora. Ne optuzujem te sto njih ne mozes da zapazis. Za to preba daleko veci znanje i napor,
Rock n roll

04. 10. 2019 - 13:31

J abih da pitam nešto da mi se ne zamjeri.Ako je glavnina Srpske vojske bila 21decembra u Skadru..zašto je postojala potreba da se dogodi Mojkovačka bitka?????
Posmatrac

04. 10. 2019 - 14:57

Rock n roll, Nemoj da zuris. Oni treba to da odgovore. Zapravo treba prvo da izaberu koji od dva odgovara je "tacan". Onaj iz Sava centra ili onaj koji daje Rasovic. Ta dva odgovora su toliko protivrecni da se mozes od njih jedan napraviti..
Rock n roll

04. 10. 2019 - 15:31

P a odgovorite mi vi???!
Rock n rolL

04. 10. 2019 - 18:21

Zamolio bih Velikog Getsbija da mi pojasni ZAŠTO JE BILA BITKA NA MOJKOVCU AKO JE GLAVNINA SRBIJANSKE VOJSKE 21DECEMBRA IZ SKADRA KRENULA PREMA DRAČU... Postavio sam pitanje ,mislio sam ,da neko umije da mi da validan odgovor ali zalud.....
john waine i apache

04. 10. 2019 - 18:03

Čovjek mora neđe gledat! Kada naprijed ništa nema, nazad vazda ima
Pitanje

04. 10. 2019 - 09:15

Poštovana gospodo postavlja se pitanje prenosa stataka Petrovića u Cg a ja pitam ,,Da li je iko postavio pitanje naših prognanih junaka od strane kralja Nikole?????Da li je iko ikada postavio to pitanje i zašto su Petrovići značajniji od njih ?Možda su i oni željeli da umru u svojoj rođenoj zemlji???Počinjali su život ,gotovo od nule,da li iko pitao kako je bilo njima ,Slučajno sam našao u Sarajevskom zemaljskom muzeju da je Peko Pavlović napustio zemlju21,12,1880 sa trideset tri člana ,Ej 21,12u vrijeme ciče zime .Za serdara Jola nijesam našao podatke ..ali vjerujem da ni on ani Marko Miljanov nijesu prošli bolje.Sramota za cijelu CG
Dragi Sale,

04. 10. 2019 - 10:51

Tekst ti je odličan i gađa u centar, za razliku od ovih komentatora što zagušiše besmislenim prepucavanjem. Tvoje ironisanje na račun lažnog morala je nalbolji metod, jer više kazuje nego sve ovo ostalo nadmudrivanje. I nemoj mnogo očekivati od ovih što su zabetonirani u crnogorstvu po mjeri nediskutabilnih autoriteta. Učeni su poslušnosti i samocenzuri. Želim samo da ti kažem da nastaviš jer ti je svaki novi tekst bolji od prethodnog. Pozdrav.
Posmatrac

04. 10. 2019 - 13:01

Za nocnog cuvara i druge istomisljenike Brkuljana (1) Jasno da Berklujan pise o nasem nasljedstvu. Ne o svom licnom. Tu samo napravio lapsus u pisanju. Istorigrafski objektivna ocjena vladavine kralja Nikole tek treba da se napise. Da bi se to ucinjelo potrebno je jos puno ozbiljnog istrazivackog posla. Tek onda se moze napisati cjelovita ocjena. Vi, a nijeste jedini, robujete sterotipima i predrasudama koji su stvarane o kralju Nikoli zadnjih 120 godina. Ti stereotipi su bazirani na izmisljotima, presicivanju kljucnih fakata i MANJKU ANALIZE POLITCKIH SITUACIJA u kojima Nikola I donosio svoje odluke. On vrlo cesto nije imao izbora. Posebna je prica propagandna laz usmjerena na njegove sinove. Te lazi su za red velicine gore od lazi o kralju Nikoli.
Posmatrac

04. 10. 2019 - 13:02

Za nocnog cuvara i druge istomisljenike Brkuljana (2) Naravno ocjena vladvine krelja Nikole se u ovom format ne moze ozbiljno diskutovati. Mogu tek dati natuknice da shvatite razliku u misljenju koja postoji medju nama. *Glavni razlog zasto je Crna Gora tako entuzijasticki usla u I Balkanski rat je bila opasnost od GLADI. *Tokom skadarske krize krlja Nikola je uglavnom bio pion. Na kraju je morao izvesti drzavni udar i srusiti Vladu da bi izasao iz Skadra. *Kralj Nikola nije imao ni najmanjeg izbora prilikom ulaska u I svjetski rat i postavjanja Pesica za komandanta vojske. Nazalost, komunistick lazi o kralju Nikoli su daleko pogubnije od velikosrpskih. Manje su sirove od velikosrpskih i naravno mogu se uklopiti u opste marksisticke terorije koje su, intelektulno gledajuci, 10 kopalja iznad velikosrpskih teorija. Svaka kritaka koja stoji na velikoj Marksovoj analizi izgleda prihvaljiva.
Posmatrac

04. 10. 2019 - 13:03

Za nocnog cuvara i druge istomisljenike Brkuljana (3) Reagovao sam na Berkuljanov tekst zbog razlike u nivou kriticnosti prema kralju Nikoli i komunistima. Drugi je razlog Rasoviceva knjiga, ali to je razlicita tema. Rekao sam i ponavljam, ja se slazem sa Berkuljanovom osnonom idejoma ali se ne slazem sa “razradom”. Pricati o nasem odnosu prema grobljima i zemnim ostacima zrtava a ne pomenuti neoznacena komunisticka groblja iz perioda lijevih “gresaka” i neposredno nakon uspostavljanja Titove diktature je tesko shvatljivo. Prava rijec je za to je DVOLICNOST. Ali u Berkuljanovom slucju, mislim da se ne radi o dvolicnosti. Radi se dubokoj komunistickoj indoktrinaciji. Pominjati kralja Nikolu u kontekstu grobalja je takodjer znak komunistickog atavizma. Najsigurniji nacin za crnogorske komuniste da pokazu “objektivnost” je da neosnovano opale po kralju Nikoli i zelenasima. Potom je to ostalo kao manir “analize”.
Polakote Posmatraču

04. 10. 2019 - 16:30

Previše te ima, idi radi nešto. Berkuljanov tekst se ne bavi generalnim temama i "svim žrtvama", nego isključivo cetinjskim temama, što ti je moralo biti jasno od početka. To što se pokušavaš skrivati iza tobožnje istorijske "pravde" po tvojoj mjeri i mjeri ideološkog mejnstrima, govori i ko te je profilisao. Indoktrinacija nije samo komunistička ekskluziva nego svih ekstremista. Nazivati nekoga licemjerom jer pokazuje tamnu stranu naše kolektivne savjesti znači biti licemjer. Oprosti, ali to nije on nego ti, jer on govori javno sa imenom i prezimenom, a ti kao zaštićeni anonimus iza ekrana i IP adrese siješ konstrukcije koje ni sa čim nemaju veze do sa tobom samim.
Posmatrac

04. 10. 2019 - 17:25

Ako se Berkuljan samo bavi cetinjskim temama onda sam pogrijesio. U Cetinju nema komunistickih pasjih grobalja, a to sto ih ima na sjeveru se NE BROJI. Valjda si shvatio ironiju.
Posmatrac

04. 10. 2019 - 15:41

Rock n roll, Nik Ukljucenje se muci da odgovori sto je Rasovic napisao o Mojkovackoj bitci. Zna on naravno, ali to sto je Rasovic napisao pobija sve kasnija SRPSKA objasnjenja. Zato pokusava da skrene od pitanja, ali radi to nevjesto. Rekao je, citirao je, da Mojkovacka bitka nije trebala da se vodi, da su Crnogorci trebali da ostupe. Interesantno. Ako su Crnogorci zapravo trebali da odstupe, kome bi kraljevic Aleksandar poslao telegram? Ko bi spasio Srpstvo? Koga bi slavili u Sava centru? Kome bi tom slucaju posvetio onaj govor Matija Beckovic? Nik Ukljucenje je defakto odogovorio na tvoje pitanje i to na nacina na koji zelis da se odgovori. Priznao je da se na Mojkovcu nije spasavalo Srpstvo. Medjutim, za nika Ukljucenje je ono sto je Rasovic napisao DALEKO GORE!
Rock n roll

04. 10. 2019 - 17:05

Ništa nijeste odgovorili na moje pitanje,,Zašto je bilo potrebno da se dogodi to na Mojkovcu ako je glavnina Srpske vojske 21,12 bila u Skadru i već se kretala ka Draču.Da li neko zna da odgovori?Zamolio bih Velikog Getsbija on uvijek ima validni objašnjenje ako još uvijek posjećuje ovaj portal......
Posmatrac

04. 10. 2019 - 18:28

Rock n roll Da li shvatas da igramo u istom timu, barem sto se tice Mojkovacke bitke? Znas odgovor jednako dobro kao i ja. Ako pazljivo procitas sto sam napisao to je ocigledno. Nebitno je sto cemo mi iz istoga tima jedan drugome reci. Hocu da cujem sto ima da kaze drugi tim. Oni hvale Rasovica. Neka njega citiraju ili kazu da je on pogrijesio a da su u Sava centru bili u pravu. Zapravo rekavsi da bitka nije trebala da se vodi, rekli su da su oni u Sava centru pogrijesili.
Rock n roll

05. 10. 2019 - 08:41

Ako je ovo tačno,,Srpska komanda je uradila sve solucije svjesna da još jedan udar najmoćnije sile tog vremena nemože izdržati,Napravila je plan povlačenja,preko CG/KOSOVSKA MITROVICA -PEĆ -ANDRIJEVICA,i našoj vladi omgućila sve resurse da se put za vrši.Davali su i ljudstvo i novac,i mehanizciju..naši su odugovlačili,odugovlačili ,odugovlačili...i desilo se što se desilo,Niti bi Srbijanci strdali ,niti bi postojala potreba za Mojkovačkom bitkom ,Zašto nije urađeno?????IZGLEDA DA IZMEĐU DVIJE ROĐAČKE DINASTIJE NEŠTO OPASNO ,,,,,,,,,
MNOGO PITANJA MALO ODGOVORA

05. 10. 2019 - 10:47

; O čemu su đed i unuk, kralj Nikola i regent Aleksandar, razgovarali na pristaništu San Đovani di Medua i da li se sve završilo kurtoaznom razmjenom poruka regenta koji je svom đedu kazao: „Crnogorci su se odužili Bogu i srpstvu zauvek“ i kraljevog odgovora „To je bila naša dužnost“; Je li tu kraj ili početak priče o kućama Petrovića i Karađorđevića koje njihove vlade slijede i neblagorodno pothranjuju u suludom prestižu, prvijenstvu i pravu u ime naroda mimo njega, ostavljenog na milost okupatorskoj vojsci? Konačno, čemu krunisane glave bez naroda i čemu kapitulacije, ako je sudbina kralja i onih koji su uz njega važnija od porobljenoG NAROD
MNOGO PITANJA MALO ODGOVORA

05. 10. 2019 - 10:59

Među protivnicima da se pismo saučešća (odnosno politička izjava) pošalje kralju Nikoli bio je Sekula Drljević i njegov brat Janko. Sekula Drljević bio je posebno revoltiran na one koji su na bilo koji način izražavali privrženost i lojalnost kralju Nikoli. PO SMRTI KRALJEVIĆA MIRKApismo saučešća iz logoraKARLSTEIN
MNOGO PITANJA MALO ODGOVORA

05. 10. 2019 - 11:04

Drljević On je kao jedan od vođa interniranih u Karlstein čvrsto stajao na stanovištu „ujedinjenja“ te je zajedno sa još jednim čvrstim pristalicom „ujedinjenja“ Markom Dakovićem, vođom crnogorske omladine, odbio da prima bilo kakvu pomoć od crnogorskog Crvenog križa iskazujući tako svoj politički stav
MNOGO PITANJA MALO ODGOVORA

05. 10. 2019 - 11:08

No, postojala je jedna mogućnost koje su se „ujedinitelji“ bojali, naime da se nakon pobjede Antante i prilikom povratka u Crnu Goru tamo zatekne kralj Nikola. Odlučujući se za beskompromisnu borbu, pa i oružanu, pristaše ujedinjenja formirali su dva odbora, uži i širi, koji su trebali da u konkretnom slučaju rukovode oružanom akcijom koja bi prisilila kralja Nikolu na predaju i napuštanje Crne Gore. Uži odbor činili su: Mihajlo Ivanović, Sekula Drljević, Marko Daković, Nikola Škerović i Radovan Vukčević.
MNOGO PITANJA MALO ODGOVORA

05. 10. 2019 - 17:57

. Komandant odreda, vojvoda Lakić Vojvodić, dobio je od kralja Nikole depešu koja glasi: „Mojim hrabrim Vasojevićima izjavljujem moju kraljevsku blagodarnost, kako na neustrašivom držanju u borbama sa nadmoćnijim neprijateljem, tako isto i na humanim i bratskim postupcima, ishranjujući ne samo trupe Vasojevićskog odreda već i ostale vojnike crnogorske i srpske vojske koji prolaze preko njihove teritorije. Istraj junački soju Vasov, velika srpska porodico, da se hvališ među morem i Dunavom, dok bude Srba i junaka. Istrajte najljepši sinovi moj
Novi komentar