“Paštrovići” - ukusi, mirisi i boje crnogorskog mora i brda

Paštrovići su važili za dobre moreplovce, trgovce i stočare, mada su znali da se bave i gusarenjem. Recepte su donosili iz svih krajeva sveta, ali njihovi "đardini" i livade bili su više od života. Kitchen TV ekskluzivno predstavlja najbolje od "Paštrovske kužine" - ukuse, mirise i boje crnogorskog mora i brda i životne priče ispričane prije više stotina godina.
Objavljeno: 01. 10. 2019 - 14:18 Promjenite veličinu teksta: A A A

Sa visokog krša i modro plavog mora, kada si znanje o kužini smio da kradeš samo krišom, dolaze nam jela Paštrovskog kraja i priče o davnim vremenima.

U ta vremena ponosnim majkama i bakama tog paštrovskog kraja nisi smio da se miješaš u špinatu ni za živu glavu. Muškarcima mjesto kod bronzina, sača i prosulje nije bilo.

Ipak, ljubav prema mjestu odrastanja i ukusima tih stijena, te zemlje i tog mora, one su uspješno prenijele na dva junaka ove paštrovske priče. Ne bi danas Dikiju i Savi te ponosne žene ništa zamjerile, jer oni od zaborava, čupajući i motar i lumpare, čuvaju njihovo nasljeđe. Ovo je priča o vjekovima kulture Paštrovića.

Paštrovići - od ponedjeljka, 30. septembra, svakog dana u 8:45, 14:45 i 20:45 samo na Kitchen TV-u!

kitchen-tv

 

Komentari: 2

CRNOGORAC

02. 10. 2019 - 04:15

TO SU UKUSI TALIJANA I POSRBICA PASTROVSKIH.
Lazo

02. 10. 2019 - 08:38

Kod nas u Pastrovice je trobojka u svaku kucu
Novi komentar