Predsjednik CG primio ministra vanjskih poslova Finske

Đukanović: Ako mislimo da izvlačimo ZB iz zaostajanja, nema boljeg puta od EU

Ako ozbiljno mislimo da izvlačimo Zapadni Balkan iz zaostajanja, nema boljeg puta od integracije u EU, kazao je Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na sastanku sa ministrom vanjskih poslova Finske Pekom Havistom koji je boravio u posjeti Crnoj Gori.
Objavljeno: 01. 10. 2019 - 14:55 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je ukazao na izvjesno usporavanje tog procesa u posljednjoj godini i naglasio potrebu dinamiziranja pridruživanja ZB Evropskoj uniji u cilju prevazilaženja zaostajanja i posljedica na ekonomski i demokratski razvoj.

Istakao je da je to važno za region, ali ništa manje i za Evropu u cjelini.

"Predsjednik je izrazio nadu da će nove evropske strukture nastaviti sa politikom proširenja i ohrabrujućim ocijenio što Finska kao predsjedavajuća zemlja prepoznaje značaj te politike.

Uz podsticaj za početak pregovora sa zemljama regiona, Đukanović je kazao da su stvoreni uslovi i za otvaranje poslednjeg poglavlja iz pregovaračke agende Crne Gore. U tom kontekstu ponovio je da ćemo nastaviti da u skladu sa preporukama EK i dalje vrijedno radimo na polju unapređenja vladavine prava, gdje bilježimo ozbiljan progres", navodi se u saopštenju.

Ministar Havisto je prenio pozdrave finskog predsjednika Ninista i njegove pozitivne poruke u pogledu odnosa dvije zemlje i Crne Gore kao zemlje sa veoma dobrom reputacijom.

On je potvrdio čvrst stav Finske o potrebi nastavka pregovora sa Crnom Gorom i Srbijom i uključivanja Sjeverne Makedonije i Albanije u te razgovore.

Zapadni Balkan doživljavamo ključnim dijelom Evrope, naročito u smislu saradnje, kazao je Havisto i ukazao na konstruktivnu  ulogu Crne Gore koja je primjer saradnje i promoter dobrosusjedskih odnosa. Ministar vanjskih poslova pozdravio je i uspješno članstvo Crne Gore u NATO sa kojim Finska ima izuzetno dobru saradnju.

"Sagovornici su istakli značaj frekventnog političkog dijaloga između dvije države i kontinuiranu podršku Finske na političkom i ekspertskom nivou u procesu savladavanja izazova na putu usvajanja evropskih standarda.

Ohrabreno je intenziviranje saradnje u oblasti ekonomije i energetike, posebno u oblasti obnovljivih izvora energije, zatim u oblastima životne sredine i obrazovanja, kao i snažnije prisustvo finskih investitora, naročito zbog transfera znanja i standarda koji su na najvišem nivou u toj državi", zaključeno je u saopštenju.

Komentari: 0

Novi komentar