Risan

Otvorena sala za dementne osobe u Domu starih „Grabovac“

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić, predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović i direktor JU Dom starih Grabovac Risan, Srđan Dragomanović danas su otvorili salu za dementne osobe u toj ustanovi.
Objavljeno: 02. 10. 2019 - 09:57 Promjenite veličinu teksta: A A A

,,Posebno mi je zadovoljstvo što u godini kada Dom starih u Risnu obilježava ovaj značajan jubilej imam priliku da zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave i upravom Doma, prisustvujem otvaranju Dnevnog boravka za demenciju,“ najprije je kazao ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić. Kapacitet Dnevnog boravka je za 20 korisnika, a opremljen je po najvišim standardima i za te namjene je ustanova izdvojila 65.000 eura.

,,Ovim ulaganjem stvoreni su jedinstveni uslovi u našoj državi za osobe oboljele od demencije, kao i njihovo zbrinjavanje uz određene aktivnosti koje doprinose lagodnijem životu ove populacije,“ istakao je Purišić.

,,Ovo je institucija koja baštini u sebi humanost , emociju i ljudskost i zbog toga ne zaboravljamo sve one koji koriste njene usluge. Moram podsjetiti da je na sastanku sa ministrom Purišićem prije dvije nedjelje dogovoreno da se otvori i Dnevni centar za stare, a Opština će obezbijediti prostor,“ istakao je predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović. On je dodao da će se ,,u dogovoru sa susjednim Opštinama obezbijediti i prevoz za sve kojima je isti potreban kako bi koristili usluge Dnevnog centra.“

Prisutne je pozdravio i direktor JU Dom starih Risan Srđan Dragomanović: ,,Osim jubileja 50 godina ustanove u Risnu i 72 godine od zvaničnog početka rada, ovdje smo se okupili da sa vama svečano otvorimo multisenzornu salu i park za dementne osobe, u čiju adaptaciju i izgradnju smo uložili 50.000 eura sopstvenih sredstava i 15.000 eura sredstava iz donacije gospodina Henka Majera.“

I sala i park su urađene po posljednjim standardima EU i vodilo se računa o svakom detalju. Ova ustanova ne zaostaje za evropskim i svjetskim domovima za stare. Mislilo se na svaki detalj kako bi se korisnicima život učinio ljepšim, a staranje dostojanstveno.

,,Ovakav vid usluge doprinosi deinstitucionalizaciji, odnosno produženju boravka budućih korisnika usluga u porodičnom okruženju,“ rekao je Dragomanović.

Ovim ulaganjem stvoreni su jedinstveni uslovi u našoj državi za osobe oboljele od demencije, kao i njihovo zbrinjavanje uz određene aktivnosti koje doprinose lagodnijem životu ove populacije.

Komentari: 0

Novi komentar