Najboljima slijede vrijedne nagrade - nagradni fond iznosi 3.500€!

Infofest 2019: HAKATON „Neka dostupno bude i korisno“, na temu otvorenih podataka

Ministarstvo javne uprave i Privredna komora Crne Gore u okviru projekta Odeon finansiran kroz INTERREG Mediteranski program 2014-2020,  organizuju HAKATON „Neka dostupno bude i korisno“, na temu otvorenih podataka.
Objavljeno: 03. 10. 2019 - 10:43 Promjenite veličinu teksta: A A A

Hakaton će se održati u okviru INFOFEST-a 2019,u  hotel „Avala“, u periodu od 3. do 5. oktobra 2019. godine.

Predstavljanje učesnika i timova  biće održano u četvrtak, 3. oktobar sa početkom u 19:30 u Staklenoj sali hotel Avala u Budvi.

Prvi takmičarski dan Hakatona je u petak, 4. oktobra sa početkom u 9:00 časova.

Cilj HAKATONA je stvaranje dodate vrijednosti za otvorene podatke, kroz kreiranje aplikacija koje bi dostupne podatke učinile korisnim javnoj upravi, privredi i/ili građanima. Na Hakatonu učestvuju programeri,  projektni menadžeri, UX/UI i grafički dizajneri, ekonomisti, kreativci sa željom da unaprijede digitalni svijet oko nas.

Najboljima slijede vrijedne nagrade - nagradni fond iznosi 3.500€!

Projekat odeon pripada horizontalnim projektima i sprovodi se u okviru Programa Mediteran, prioritetna osa 1 - društvo i kreativnost (social&creative). Osnovni cilj Projekta je da stvori novi model upravljanja na osnovu korišćenja otvorenih podataka, a u skladu sa strategijom jedinstvenog digitalnog tržišta. Odeon pruža priliku da se privatne kompanije stimulišu da rade na aplikacijama i uslugama koristeći resurs otvorenih podataka.

Na osnovu rezultata projekta HOMER, na koji se odeon i oslanja, očekuje se da bude stimulisana potražnja za podacima boljeg kvaliteta, s jedne strane, i da se omogući privatnim akterima da razviju aplikacije i usluge koristeći otvorene i velike podatke. Ovi podaci bi trebalo da budu od posebnog značaja za MSP, istraživače, ali i za građane, a javne institucije bi trebalo da služe kao platforme koje omogućavaju razvoj teritorija koje obuhvataju. Privredna komora Crne Gore je partner, a Ministarstvo javne uprave pridruženi partner na projektu odeon.

Zvanični portal otvorenih podataka je www.data.gov.me , a ukratko o otvorenim podacima otvorenim podacima možete preuzeti ovdje.

Komentari: 0

Novi komentar