"Osjećamo se diskriminisanim"

Studenti traže pomoć i od Markovića

Studenti magistarskih studija pozvali su premijera Duška Markovića da im, u komunikaciji sa Ministarstvom prosvjete i Univerzitetom Crne Gore, pomogne da se odredi realan rok u kome bi svi studenti imali priliku da završe taj nivo obrazovnog procesa bez dodatnih troškova.
Objavljeno: 03. 10. 2019 - 18:41 Promjenite veličinu teksta: A A A

Oni su se ranije sa istim zahtjevom obratili i ministru prosvjete Damiru Šehoviću.

<<< Odrediti rok za završetak studija bez dodatnih troškova <<<

<<< MINISTARSTVO PROSVJETE: Pokušaćemo da riješimo probleme studenata <<<

Studenti su kazali da se suočavaju se sa neprijatnom situacijom budući da su pred početak nove akademske godine obaviješteni da moraju da plate dodatnih hiljadu eura ukoliko žele da dovedu započete studije do kraja odnosno odbranimo magistarsku tezu ili će biti ispisani.

„Osjećamo se diskriminisanim budući da takva politika na Univerzitetu nije sprovođena do sada, pa su starije kolege koje su magistrirale imale na raspolaganju dovoljno vremena za izradu i odbranu magistarskog rada bez ikakvih dodatnih finansijskih pritisaka“, naveli su studenti.

Kako su istakli, očekuju da se i njima omogući da ne plaćaju dodatno ukoliko žele da odbrane magistarski rad kao što je to bio slučaj sa kolegama iz prethodnih generacija, ali i da se za svakog obezbijedi mentorstvo i tema rada budući da je upravo to neophodna komponenta i krajnji cilj postdiplomskih studija.

„Ne želimo da budemo dovedeni u situaciju da se više stotina nas ispiše sa studija mimo naše volje zahvaljujući tome što se ustanova kojoj smo povjerili svoj obrazovni razvoj odnosi prema nama maćehinski, selektivno primjenjujući pravila studiranja pa se tek sad nakon decenije i više od početka primjene Bolonjskog sistema sjetila da primjenjuje pravila koja je odavno donijela“, poručili su studenti.

Studenti su pozvali Markovića da im, u komunikaciji sa Ministarstvom prosvjete i Univerzitetom Crne Gore, pomogne da se odredi realan rok u kome bi svi studenti imali priliku da završe taj nivo obrazovnog procesa bez dodatnih troškova.

"Molimo Vas da razmotrite situaciju u kojoj smo se našli i pomognete nam da se zaustavi ovako agresivan i samovoljan odnos prema studentima postdiplomskih studija, i da ne dozvolimo urušavanje akademske zajednice Crnoj Gori", naveli su u pismu.

Studenti su ukazali da su dovedeni u zabludu budući da su informisani prilikom upisa da školarina od dvije hiljade eura obuhvata ispite i rad, da se dodatno plaćaju samo nepoloženi ispiti i da se rad ne može izjednačiti sa ispitima pa se samim tim i plaća samo jednom.

Prema njihovim riječima, najnoviji zahtjev Univerziteta da studenti moraju završiti studije u roku od jedne akademske godine kosi se i sa naučnim i sa administrativnim zahtjevima.

„Za pisanje jednog kvalitetnog naučnog rada kakav je magistarski rad, potrebno je mnogo više od pola godine za samo čitanje literature i mnogo više da bi se spovelo istraživanje i sve to uobličilo u magistarsku tezu iz čega proizilazi da se on ne može tretirati kao ostali ispiti“, ukazali su studenti.

Kako su kazali, dodatno vrijeme iziskuju i administrativne procedure poput popunjavanje prijave, odobrenje od Senata koji se sastaje jednom mjesečno i koji mora za tako kratko vrijeme da odluči o velikom broju prijava i slično.

Studeti su dodali da dodatno opterećenje je problem pronalaska mentora.

„Među nama ima mnogo studenata koji i pored najboljeg truda godinama ne uspijevaju da pronađu mentora i dobiju temu za rad uz jedino objašnjenje da postoji ograničenje broja mentorstava po profesoru i da su isti prebukirani. Postavlja se pitanje zašto univerzitetske jedinice upisuju onoliko studenata postdiplomskih studija za koje ne mogu da obezbijede mentore“, zaključili su studenti.

Komentari: 0

Novi komentar