Ko je žena "teška" 36 milijardi dolara?

Milijarder je ostavio zbog starije i dao joj bogatstvo

Mekenzi Bezos (48) bila je 25 godina u braku s osnivačem Amazona Džefom Bezosom.
Objavljeno: 03. 10. 2019 - 21:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

Davne 1996. godine dijelila je svoju kancelariju s mlađim radnikom u prostoru koji je ujedno bio i kuhinja kompanije.

Radila je 12 sati dnevno u računovodstvu Amazona, a noću bi se uputila u skladište kako bi pakovala narudžbine.

"Ona je u firmi dala veliki doprinos. Zaista je talentovana osoba, ali se pomalo izgubila kao supruga milijardera", rekao je radnik Amazona Majk Hanlon.

Mekenzi je žena koja je učestvovala u transformaciji male onlajn knjižare u moćnog diva i kompaniju čija je vrijednost procijenjena na više od bilion (hiljadu milijardi) dolara.

Iako nikada nije voljela da bude u centru pažnje, razvod od Džefa šokirao je mnoge.

Roditelji četvoro djece potpisali su razvod u julu, a Mekenzi je dobila 25 odsto dionica u Amazonu. Taj udio trenutno vrijedi 36,1 milijardu dolara, što je dovoljno da se plasira na 15. mjesto Forbsove liste.

"Trebalo je da dobije 50 odsto. Ipak je bila ravnopravan partner nakon osnivanja kompanije", rekao je Nik Hanauer, jedan od prvih ulagača Amazona.

Forbs je pokušao da dođe do podataka o ovoj ženi pa su stupili u kontakt sa stotinama njenih prijatelja i bivših kolega. Oni su im dali prilično nejasnu sliku ove nesumnjivo talentovane žene koja voli svoju privatnost. Otkrili su da se tiho isticala u svakoj fazi svog života.

Mekenzi je odrasla u San Francisku, kao srednje dijete. Sa šest godina napisala je knjigu na 142 stranice zvanu "The Book Worm". Roditelji su je poslali u Hočkis, internat u Konektikatu, gdje je i maturirala.

Studirala je na Kembridžu, zatim na Prinstonu, gdje je i diplomirala. Njena mentorka za diplomski rad bila je nobelovka Toni Morison.

Njeni profesori tvrde kako je uvijek bila lijepo raspoložena, ali i da je bila veoma tiha.

Nakon što je diplomirala zaposlila se u fondu D.E. Shaw, gdje je započela druženje s Džefom Bezosom. Ona je u stvaranje kompanije Amazon bila uključena od samog početka i učinila je sve što je znala za ovu firmu.

Iz firme se povukla 1997. godine. Posljednjih dvadesetak godina njenog života javnosti su potpuna nepoznanica.

Godine 2018. ona i Džef izdvojili su dvije milijarde dolara za borbu protiv beskućništva i podršku neprofitnim predškolskim ustanovama. U julu, nakon što se njihov razvod bližio kraju, kazala je da će poslije razvoda pola svog bogatstva donirati u humanitarne svrhe. Ali nije rekla kome će dati novac.

Džef je zatražio razvod od nje nakon što je ušao u u vezu s Loren Sančez, koja je tada, takođe, bila udata.

Loren je 49-godišnjakinja i ima troje djece iz braka i prethodne veze. Bila je jedna od voditeljki jutarnjeg šoua "Dobar dan LA" na Foksu 11.

Komentari: 4

Plavuša

03. 10. 2019 - 22:10

Ovo je pravi šovinistički naslov. Kako dao joj? Zar se iz teksta ne vidi koliko je suoeriorna žena. Mekenzi. Možda je ostalih 25% namijenjeno djeci. Kakvi su ovo skandalozni naslovi?
Plavušan

03. 10. 2019 - 22:49

On je osnovao kompaniju i vodila se na njega. Nije u pitanju nikakva mizoginija.
plavkasto

03. 10. 2019 - 23:38

a ne no je treba sve da joj da. osnova coek kompaniju a ona dostigla limit, sto se makar iz prilozenog vidi..
Ilija

04. 10. 2019 - 12:16

Kod žena je važnos amo bogatstvo. One us izgleda roba koja ima cijenu. Izgleda da je jedina razlika između žena i ostale robe što žene imaju cijenu ali je javno ne iznose. Čarolija ljubavi je otkriti je !!!
Novi komentar