Predsjednik Crne Gore primio državnog sekretara SAD Majka Pompea

ĐUKANOVIĆ: CG pokazala umijeće u vođenju politike i reformski kapacitet

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Majka Pompea u vili „Gorica“.
Objavljeno: 04. 10. 2019 - 14:57 Promjenite veličinu teksta: A A A

Predsjednik Đukanović je kazao da je prva posjeta američkog državnog sekretara istorijska i predstavlja čast za Crnu Goru. Podsjetio je na dugu tradiciju odnosa dvije države i istakao zahvalnost SAD-a za kontinuiranu podršku kroz istorijsko trajanje.

djukanovic-pompeo2 “Odnosi Crne Gore i SAD posebno su obogaćeni krajem prošlog vijeka, za vrijeme jugoslovenske krize, kada je izgrađeno čvrsto povjerenje koje traje i danas”, kazao je Đukanović, zahvaljujući na značajnoj političkoj i finansijskoj pomoći Vašingtonu, što je presudno doprinijelo očuvanju mira i multietničkog sklada u Crnoj Gori. 

“Povjerenje između dvije države bilo je značajno i za realizaciju reformi u našoj zemlji, za obnovu nezavisnosti, članstvo u NATO i lidersku poziciju u pregovaračkom procesu sa EU”, ocijenio je Đukanović. 

djukanovic-pompeo3“Ova posjeta je gest podrške SAD najmlađoj članici NATO-a, i poruka svima u regionu koji bi trebalo da slijede taj primjer”, poručio je on.

Đukanović je, podsjetivši na postignuća u proteklih 13 godina, istakao da smo pokazali umijeće u vođenju politike, reformski kapacitet, i jasnu viziju i sposobnost da usvajamo evropske i evroatlantske vrijednosti, uz poštovanje ljudskih i manjinskih prava i demokratije. 

Govoreći o prioritetima državne politike potencirao je očuvanje dobrog tempa ekonomskog rasta, nastavak procesa integracija uz snažnu posvećenost vladavini prava i medijskim slobodama i snaženje unutrašnje političke stabilnosti i unapređenju vjerskih sloboda kroz izradu Zakona po najvišim evropskim standardima. 

djukanovic-pompeo4

On je potvrdio opredijeljenost Crne Gore da i dalje bude promoter evropeizacije u regionu, navodeći da je integracija ZB uslov za njegovu stabilnost i prevazilaženje dubokog zaostajanja. U tom smislu pozdravio je pojačano prisustvo SAD-a u regionu, imenovanjem specijalnog izaslanika i iskazao očekivanje za podsticajem odlučnije evropske politike proširenja.

On je posebno istakao zadovoljstvo bilateralnim odnosima i dragocjenom saradnjom u oblasti odbrane i bezbjednosti, hibridnih prijetnji i vladavine prava. 
Sekretaru Pompeu je prenio otvorenost za snaženje saradnje u oblasti ekonomije i veće prisustvo američkih investitora koji će na ove prostore donijeti, prije svega, nove standarde i vještine.

Državni sekretar SAD-a zahvalio je Predsjedniku i njegovom timu na odličnoj saradnji i iskazao visoke ocjene za postignuća Crne Gore od obnove nezavisnosti. Prenio je uvjerenje da će SAD ostati snažno angažovane u Evropi, na Balkanu i naročito sa Crnom Gorom, posebno u kontekstu dinamičnijeg procesa proširenja. SAD će, kako je poručio, biti veoma naklonjene integraciji Crne Gore u EU što je brže moguće. 

djukanovic-pompeo5

On je naglasio da možemo računati na podršku da bismo postigli ono što je dobro za narod i vladu i što je dobro i za Evropu, uz poruku da SAD žele da, kao što je postala najmlađa članica NATO-a, Crna Gora bude najmlađa članica EU i povede region. 

Pompeo je zahvalio Crnoj Gori za predano učešće u mirovnim misijama, ističući da iako mala zemlja Crna Gora šalje snažne poruke da nije samo članica, već aktivan član NATO-a i može biti primjer i većim zemljama. 

“Mala zemlja, ali enorman doprinos”, ocijenio je Pompeo. 

Dodatno, iskazano je puno povjerenje SAD-a kada je riječ o dostizanju planiranih budžetskih izdvajanja Crne Gore za odbranu. Ovdje nije riječ samo o novcu, već o demonstraciji političke posvećenosti zajedničkoj odbrani. 

U kontekstu rješavanja otvorenih pitanja u regionu pozvao je Crnu Goru da bude inicijativna u pogledu ideja koje će dovesti do dobrog ishoda za ZB.

Državni sekretar SAD-a je izrazio i interesovanje za prisustvo američkih investitora u Crnoj Gori.


 

Komentari: 3

grbalj

04. 10. 2019 - 15:52

ZVANICNA POSJETA MINISTRA SPOLJNIH POSLOVA AMERIKE JE DOKAZ I PRIZNANJE,DA CRNA GORA VODI ISPRAVNU POLITIKU, NE SAMO U OKRUZENJU VEC I U CITAVOM SVIJETU.
Petar pan

04. 10. 2019 - 16:23

E još da je Pompeo dolazio radi Crne gore... on je izgleda došao zbog Olivere Lakić. Tako mi se čini dok čitah Vijesti.
lolo

04. 10. 2019 - 21:23

Tako se kreira paralelna stvarnost. Novinar Vijesti postavi pitanje o Lekickoj i onda odgovor postane naslovna hahaha
Novi komentar