Epilog posjete američkog državnog sekretara Crnoj Gori

SAD se vraćaju na Balkan

– Posjeta američkog državnog sekretara Majka Pompea Crnoj Gori i poruke koje je poslao tom prilikom, pokazuju da se SAD vraćaju na Balkan i da žele da pariraju Rusiji i drugim velikim silama na ovim prostorima – ocijenili su sagovornici Portala Analitika.
Objavljeno: 05. 10. 2019 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A
SAD se vracaju na Balkan
Foto: gov.me / B. Cupic; N1; Mina; Spc. John Russell/86th Training Division

Pompeo je u, kako je i sam nazvao, istorijskoj posjeti Crnoj Gori, pohvalio podršku naše države spoljnopolitičkim inicijativama SAD-a, međunarodnim misijama i borbi protiv ruskih sajber napada, ali i poručio da je potrebno raditi na jačanju vladavine prava i slobodi medija, te da su napadi na novinare napadi na demokratiju i zajedničke principe NATO savezništva.

Istorijska posjeta: Pompeo je tokom nešto više od dvosatne posjete Podgorici razgovarao s najvišim crnogorskim zvaničnicima – premijerom Duškom Markovićem i predsjednikom Milom Đukanovićem, a na podgoričkom aerodromu dočekao ga je šef diplomatije, Srđan Darmanović. Posjetu su pratile jake mjere bezbjednosti, a veći dio glavnog grada bio je blokiran.

Ovo je druga posjeta nekog od najviših američkih zvaničnika Podgorici u posljednje dvije godine godina. Prije Pompea, Crnu Goru je 2017. posjetio potpredsjednik SAD-a, Majk Pens.

Direktor Centra za regionalizam, Aleksandar Popov, kazao je povodom posjete visokog američkog zvaničnika, da SAD ne žele da pariraju samo Rusiji na Balkanu, već i EU.

0608aleksandarpopov

„Amerika želi da učvrsti poziciju zemalja koje su u kratkom periodu postale članice NATO saveza, a među kojima se nalazi i Crna Gora. S druge strane, Amerika se pojavila u vakuumu koji je EU napravila sama okovana sopstvenim problemima i neefikasnošću. Amerika na velika vrata ulazi na Balkan i mislim da ne žele da pariraju samo Rusiji, nego na neki način i EU i Evropi uopšte“, naveo je on.

Dodaje da ova posjeta Crnoj Gori ojačava poziciju Demokratske partije socijalista i Đukanovića.

„Ovo je i pritisak na Rusiju, odnosno prosrpski dio opozicije, a pomalo i Srbiju, čiji pritisak najčešće ide preko poglavara crkve. Posjeta Pompea na neki način ide u korist Đukanoviću. Još kada bi se povećali ekonomski efekti, njegova pozicija bi još više ojačala“, ističe naš sagovornik.

Aktivnija uloga na Balkanu: I bivši šef crnogorske diplomatije, Branko Lukovac, smatra da se ovom posjetom izražava spremnost Amerike da bude aktivnija na Balkanu. On ističe da Amerika želi da pojača uticaj na Balkan preko Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

„Sasvim sigurno da ova posjeta izražava spremnost SAD-a da budu aktivniji činilac na Balkanu, oslanjajući se na one zemlje koje su okrenute ka Evropi i SAD-u. Tako će se suziti prostor za interes drugih država, tj. velikih sila na ovim prostorima. Lideri ovih država s pravom očekuju od Amerike i EU da se više angažuju oko regiona i Balkana, s obzirom i na interese drugih velikih sila. Takođe, bitan je i trenutak ove posjete, tj. tu je inicijativa Predstavničkog doma američkog Kongresa  koji traži istragu protiv predsjednika Donalda Trampa, a koja bi mogla da dovede i do njegovog opoziva”, objašnjava Lukovac.

2005brankolukovacglavna

Pompeo je tokom kratkog obraćanja novinarima podsjetio da Crna Gora, kao dio NATO-a, dijeli američke prioritete za cijeli spektar spoljnopolitičkih pitanja i zahvalio Crnoj Gori na podršci rezoluciji SAD-a u UN i diplomatskim naporima Vašingtona u Siriji, Iraku, Libiji i Iranu.

„Takođe, vidjeli smo crnogorsku posvećenost kada su u pitanju prijetnje 21. vijeka, i zahvaljujući direktnoj bezbjednosnoj saradnji sa Crnom Gorom, uspjeli da razvijemo zaštitu protiv najnovijeg ruskog malvera, koji sada štiti milijarde uređaja širom svijeta”, istakao je Pompeo.

Da odgovaraju napadači na novinare: Pompeo je imao poruke i za vlasti u Podgorici. Kako je rekao, Crna Gora i njena Vlada treba da predvode regionalne napore u iskorjenjivanju korupcije, jačanju vladavine prava i garantovanja slobode medija, istučići da zna da su američke diplomate u Crnoj Gori „veoma fokusiranje na ovu misiju”.

Naši sagovornici ističu da je upravo poruka da napadači na novinarku Oliveru Lakić moraju odgovarati, kritika crnogorskim vlastima zbog nerasvjetljavanja napada na novinare.

0410markovicpompeo3

„Ova poruka pokazuje važnost koju SAD pridaju afirmaciji slobode medija, ali i očekivanja s izraženim povjerenjem da će sasvim sigurno ljudi koji su odgovorni za ovaj zločin odgovarati. To je nešto što je posebno akcentovano – da se moraju privesti pravdi oni koji su odgovorni“, napominje Lukovac.

Popov navodi da se mora voditi računa o demokratskim vrijednostima, poput bezbjednosti novinara i slobode štampe.

„Ako se bude vodilo računa o ovim vrijednostima, to će donijeti veliku korist za građane Crne Gore”, zaključuje Popov.

Pompeo je nakon Podgorice otputovao za Ohrid, gdje se sastao sa makedonskim zvaničnicima.

 Crna Gora od SAD-a kupuje 67 najsavremenijih lakih oklopnih vozila

 Crnogorsko Ministarstvo odbrane dobilo je zvaničnu ponudu američke Vlade za nabavku 67 oklopnih vozila, čija je vrijednost 36 miliona dolara, saopšteno je iz tog vladinog resora.

Potvrda iz crnogorskog Ministartva je stigla nakon što je američki državni sekretar Majk Pompeo juče rekao u Podorici da je ove nedjelje SAD ponudila Crnoj Gori ugovor o najvećoj prodaji vojne opreme u istoriji dvije nacije, koji uključuje isporuku lakih taktičkih vozila vrijednih 36 miliona dolara.

0410jltv

U narednih dvadesetak dana očekujemo da naša Vlada prihvati ovaj vid poslovnog aranžmana sa Vladom SAD-a i na bazi toga možemo očekivati da u 2020. godini imamo prvi kontingent vozila, odnosno dvadesetak vozila do decembra 2020. Godine”, kazala je Alma Ljuljanović Jovićević iz Ministarstva odbrane za Prvu TV.

 Riječ je lakom oklopnom patrolnom vozilu pogodnom za međunarodne operacije. Dizajniran je tako da bude jači, sposobniji, fleksibilniji, lakši za transport i  popravku, i iznad svega, da pruži bolju zaštitu vojnicima, nego njegov prethodnik – hamer.

Crna Gora će tako, nakon Amerike i Slovenije, postati treća država čiji će vojnici moći da koriste ovo vozilo. Prema najavama, nabavka vojne opreme će biti finansirana iz kredita, ali nije saopšteno više detalja.

Komentari: 6

Tica

05. 10. 2019 - 07:00

Bravo. I ovako je DPS pobjedjivao na izborima. Mozete misliti sada sa punim vjetrom Amerike u ledjima. To je to. 80% birackog tijela biti ce uz DPS. Ko ce vise slusat ista EU I Rusiju. Niko.
Janica Matova Beograd

05. 10. 2019 - 07:44

Sve je ovo u redu značajna posjeta ali Amerika nikada nije ni odlazila sa Balkana.Ona nam je bila i ostala jedini pravi prijatelj čak i davne 1918 godine ,samo su drugačije okolnosti istorijjske bile.Sada Crna Gora kao nikada u istoriji ima šansu da postane razvijena država i da počne da raste ono "cvijeće za daleko neko pokolenje"! Međutim čim vidim Branka Lukovca nije mi dobro ,prepadnem se iako nijesam strašiva .Takve tipove u ropotarnicu istorije .Tipičan komunistički aparatčik čije su ideje lične privilegije.
Jes

05. 10. 2019 - 12:07

Amerika je bila pogotovo prijatelj početkom I sv. rata kada je pohapsila cjelokupnu crnogorsku vojnu misiju u SAD koja je išla da se sretne sa emigracijom, a uz to pokupili su im sve pare koje je emigracija odvojila za pomoć braći. Oni su prijatelji samo sebi i sopstvenim interesima. Ne daj bože da se nešto geopolitički promijeni, prodali bi nas ka brave.
INTERESANTNO

05. 10. 2019 - 12:30

KISINDŽER ,,Opasno je biti neprijatelj Amerike a prijatelj..RIZIČNO..epilog slijedi
Mirko

05. 10. 2019 - 12:38

Vraćaju se. Znači eto opet nevilja i tenzija. Samo da se povratak ne završi ratom, kao pri njihovom dolasku početkom devedesetih. Mada su im šanse mnogo manje jer je Rusija sad ono što je nekad bila, na našu sreću.
Putnik Namernik

05. 10. 2019 - 18:52

NATO to sam Ja! Živela Amerika!
Novi komentar