Ministarstvo odbrane preuzima dio troškova za instaliranje radarskog sistema na Bjelasici

Za transport i montažu radara 4,3 miliona eura

Ministarstvo odbrane Crne Gore izdvojiće 4,3 miliona eura za nadgradnju, transport i montažu 3D radara, navodi se u Informaciji o pristupanju Partnerstvu za radarsku podršku, koju je objavila Vlada.
Objavljeno: 05. 10. 2019 - 06:09 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako je Pobjeda ranije pisala, NATO Komitet za investicije prihvatio je zahtjev Crne Gore za pomoć u uspostavljanju sistema nadzora vazdušnog prostora, a našoj zemlji odobrena je dodjela 3D radara tipa HADR (HR 3000) velikog dometa za nadzor crnogorskog vazdušnog prostora koji će biti instaliran na Bjelasici

U objavljenom dokumentu, navodi se da je nabavka vojnog radara velikog dometa definisana kao jedan od nacionalnih prioriteta u Dugoročnom planu razvoja odbrane koji se odnosi na razvoj sposobnosti za samostalni nadzor i zaštitu vazdušnog prostora i efikasnije obezbjeđivanje suvereniteta Crne Gore.

- Nakon intenzivne komunikacije sa partnerima iz NATO saveza, a na osnovu informacije koje smo dobili od NATO Agencije za podršku i nabavke, kao i na osnovu preporuke od strane NATO Vrhovne komande savezničkih snaga u Evropi, ukazala se mogućnost ustupanja Crnoj Gori na korišćenje 3D vojnog radara velikog dometa za osmatranje vazdušnog prostora koji sada koristi NATO Partnerstvo za radarsku podršku, a koje funkcioniše u okviru NATO Organizacije za podršku i nabavke. Navedeni radar je prilagođen NATO sistemima kontrole i povezivanja- ističe se u dokumentu.

Kako bi Crna Gora ušla u proceduru obezbjeđivanja radara potrebno je da pristupi Partnerstvu za radarsku podršku čije su članice Njemačka, Norveška, Grčka, Portugalija, Holandija i Turska, dok u radu učestvuje i NATO SHAPE.

(opširnije u Pobjedi)
 

Komentari: 7

Grbalj

05. 10. 2019 - 08:54

Odlično što ćemo da imamo ovako savremen radar. Samo ako nemamo lovce ili savremenu protiv vazdušnu odbranu ovaj radar nam baš ništa ne znači. Ako očekujemo da će nas lovci iz Italije ili neke druge NATO članice spasiti varamo se...
Radanovici

19. 11. 2019 - 16:11

Ti si neki vojnik strucnjak vec od ovih kojima je to posao?
Herceg Novi

05. 10. 2019 - 09:04

Odlično za radar, kad će avioni ili PVO. Nećemo valjda stati na tri Bel helikoptera?
Bodin

05. 10. 2019 - 16:11

Nama ne trebaju avioni nista,nama su potrebni sistemi za vazdusnu odbranu i par mocnih svedskih haubica za dejstvo na zemlji.Mi ne mozemo ni vojne vjezbe sa avionima da odradimo a da ne izadjemo iz granica nase drzave,malo veci gas i eto ih van Crne Gore :-).Nasoj zemlji samo trebaju sistemi odbrane cisto sumnjam da vlast planira u buducnosti invazije na okolne zemlje :-).
ratko ime kratko

05. 10. 2019 - 20:09

A mogli bi malo da se prosirimo kad vec imamo te ofanzivne sisteme .
murko

05. 10. 2019 - 12:55

Juce 36 meleona za pustinjska vozila. Danas 4.3 za radar. Ima se moze se. Samo jaka i bogata zemlja ne mora da brine za svoju bezbednost. Imajuci u vidu da vec imamo gumene camce koje smo dobili od saveznika, potencijalni neprijatelj ce dva puta razmisliti pre nego sto udari.
Nurko

19. 11. 2019 - 16:13

Umjesto da smo ustedjeli pare pa da nas Srbija cuva ka vazda,a?
Novi komentar