Petooktobarska revolucija

Prije 19 godina srušen Slobodan Milošević

Prije 19 godina srušen je režim Slobodana Miloševića, a obilježavanje petooktobarskih demonstracija sa minimuma svedeno je na skoro ništa, javlja B92.
Objavljeno: 05. 10. 2019 - 09:05 Promjenite veličinu teksta: A A A

Skoro dvije decenije kao da su izjele sve niti o koje se petooktobarski duh jedva držao posljednjih godina. Dan uoči ovogodišnjeg 5. oktobra nije bilo najava, podsjećanja, čak ni izjava nekadašnjih glavnih aktera svrgavanja Miloševića.

Da li je 5. oktobar zaista zaboravljen, potisnut ili privremeno skrajnut? Svako će imati odgovor na to i još mnoga pitanja u vezi sa ovim danom, ali u istoriji će ipak ostati zabilježen zauvijek.

Demonstracije su izbile nakon što je Milošević odbio da prizna rezultate izbora za predsjednika SR Jugoslavije, 24. septembra 2000.

On je na tim izborima izgubio od kandidata DOS-a Vojislava Koštunice, koji je osvojio 50,24 odsto glasova birača, dok je Milošević dobio 37,15 odsto.

Poslije višednevnih protesta i štrajkova širom Srbije, centralne demonstracije održane su 5. oktobra 2000. u Beogradu, gdje se na poziv Demokratske opozicije Srbije, predvođene Zoranom Đinđićem, okupilo više stotina hiljada ljudi.

Demonstracije u Beogradu 5. oktobra bile su kulminacija višednevnih protesta i štrajkova, organizovanih zbog odluke Savezne izborne komisije prema kojoj je trebalo da se održi drugi krug izbora za predsjednika SRJ.

Gradovi u unutrašnjosti Srbije danima su bili paralisani štrajkovima.

Jedan od najžešćih udaraca režimu zadali su radnici Rudarskog basena "Kolubara" koji su istrajali u štrajku uprkos svakodnevnim prijetnjama režima.

Demonstranti su 5. oktobra u Beograd, na plato ispred Savezne skupštine, stigli u kolonama automobila, autobusa i kamiona dugačkim desetine kilometara iz čitave Srbije, probijajući buldožerima policijske blokade na putevima.

Već u prijepodnevnim satima policija je upotrijebila suzavac kako bi spriječila demonstrante da uđu u zgradu parlamenta, ali bezuspješno.

Oko 15 časova demonstranti na platou ispred Savezne skupštine, predvođeni liderom Nove Srbije Velimirom Ilićem (u trenerci), ušli su u zgradu saveznog parlamenta. Zgrada je ubrzo demolirana i zapaljena, kao i obližnja zgrada RTS-a u Takovskoj ulici.

Iz zgrade državne televizije, koja je devedesetih zvana i "TV bastilja", izlazili su novinari koji su tada uređivali njen program, dok je direktor televizije Dragoljub Milanović prebijen u obližnjem Tašmajdanskom parku. Jedan od junaka protesta bio je i Ljubisav Đokić, poznatiji kao Bagerista Džo, koji je svojim bagerom predvodio napad demonstranata na zgradu RTS-a. Bager je tokom demonstracija pogođen sa više metaka.

Policija je ubrzo prestala da pruža otpor i pridružila se demonstrantima.

U večernjim satima 5. oktobra 2000. građanima se sa terase Skupštine Beograda obratio novi predsjednik SRJ Vojislav Koštunica, a narednog dana, 6. oktobra Milošević je priznao izborni poraz i čestitao Koštunici.

U demonstracijama je poginula Jasmina Jovanović iz Miloševca kod Velike Plane, koja je pala pod točkove kamiona. Momčilo Stakić iz Krupnja preminuo je od posljedica srčanog udara. Povrijeđeno je 65 ljudi.

Spomen-obilježje sa likom Jasmine Jovanović otkriveno je 5. oktobra 2002. godine u parku između ulica Kneza Miloša, Sarajevske i Mostarske petlje, nedaleko od mjesta gde je poginula.

Komentari: 5

Djordje

05. 10. 2019 - 12:31

Zato je Milo jos uvjek tu.
Nesojima

06. 10. 2019 - 20:17

Dok je cetnicije po CG , hvala Bigu bice Mila i jos Mila poslje Mila
lolo

05. 10. 2019 - 15:03

I sto se desilo?? Samo se nako prvobitne euforije ogolio pravi razlog nesrece na Balkan. Velikosrpski nacionalizam i klerofasizam SPC. Za malo svijet ne ubijediste da je Slobo bio kriv za sve!
Mirko

05. 10. 2019 - 16:40

Slobo, poslednji branilac dva velika zla, Jugoslavije i komunizma. Srećom po narode južnoslovenske, posebno za Srbe i Jugoslavija i komunizam otišli su "bogu na istinu" . Nadajmo se zauvijek.
Prost cetnicki mozak

06. 10. 2019 - 20:16

Cetnistvo vas je dotuklo. Ovoliko se nije bjezali iz Srbije za vrijeme Titove Jugoslavije. Milosevic je vodio krvave velikosrpske ratovw, i da je pobjedio danas bi ti bio idol
Novi komentar