„800. godišnjica autokefalije”

SPC otkazala pozive sestrinskim crkvama da prisustvuju proslavi?

Ranije upućeni pozivi sestrinskim pravoslavnim crkvama da prisustvuju centralnoj proslavi jubileja autokefalije Srpske pravoslavne crkve su povučeni navodno zbog spora Carigradske patrijaršije i Ruske pravoslavne crkve oko ukrajinskoga crkvenoga problema – piše srpski list „Danas”.
Objavljeno: 05. 10. 2019 - 15:09 Promjenite veličinu teksta: A A A

SPC tvrdi da slavi „800. godišnjicu autokefalije”. Nekoliko proslava je već održano, uključujući nedavno i u Podlastvi.

Centralne manifestacije planirane su 6-9. oktobra u Žiči (Kraljevo), Peći (manastir Pećka patrijaršije), te u Beogradu.

SPC je na proslavu pozvala „najviše predstavnike svih autokefalnih pravoslavnih crkava”. Još nema zvaničnih potvrda da je SPC otkazala te pozive.

Srpske „Večernje novosti” su prije par mjeseci tvrdile da se „očekuje da će jubileju SPC prisustvovati više poglavara sestrinskih crkava”.

Među pozvanima su i vaseljenski patrijarh Vartolomej i ruski patrijarh Kiril.

Vartolomej je zimus potvrdio da su ga Srbi pozvali: „Ako Bog dâ doći ću u Beograd, na poziv patrijarha Irineja”.

Ali, on je u intervjuu za „Politiku” dodao kako je „pozvan na proslavu jubileja HIROTONIJE Svetoga Save”, a ne proslavu jubilieja AUTOKEFALIJE – to su temeljno različite formulacije.

Rusi su prije oko godinu dana prekinuli kanonsko i evharistijsko jedinstvo sa Vaseljenskom patrijaršijom.

Kako smo ranije procjenjivali, isključeno je da bi se arhijereji Vaseljenske i Moskovske patrijaršije mogli jednovremeno pojaviti na liturgijskoj proslavi SPC.

Na drugoj strani, Rusi su proteklih godina milione potrošili na završetak radova druge faze i dekoraciju unutrašnjosti hrama Svetoga Save na Vračaru – najvećega hrama SPC.

Hram je postao jedna vrsta spomenika uticaju ruske politike u Srbiji i nije bez simbolike da je predśednik Vladimir Putin zimus tu okončao pośetu Beogradu.

U hramu na Vračaru je prvobitno planiran drugi dio „centralne proslave” SPC. Međutim, sada se u programu svečanosti taj hram uopšte ne pominje!

Prema „Danasu”, „crkveni mediji najavljuju, prije svega, samo dolazak najviših državnih zvaničnika, predstavnika gradskih vlasti, kulturnih i obrazovnih institucija, diplomskoga kora i drugih religija na akademiju u centar ‘Sava’”.

„Jubilej” koji slavi SPC nema istoriografsko utemeljenje.

Prema grčkome teologu dr Dimitriosu Keramidasu, „Srpskoj crkvi je 1879. godine dodeljena autokefalija, a uzdignula se na patrijaršijsko dostojanstvo 1920. godine. Crkveno uključivanje eparhijâ Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca u Srpsku autokefalnu crkvu je Carigrad priznao i blagoslovio patrijaršijskim tomosom 1922. godine. To su datumi rođenja Srpske patrijaršije”.

Ni u Carigradu ne znaju o nekakvoj autokefaliji iz 1219. godine.

Komentari: 11

ABC

05. 10. 2019 - 15:28

Cudo jedno na sto se sve Srbi pozivaju, nsjvise na neistine. Evo citam Sematizam Srbije, crkveni, iz 1854. Godine, izdat od Beogradske dijeceze: nidje u kalendaru nema svetitelja crnogorskih na koje se danas Srpska crkva poziva, nema ni Sv. Vasilija, ni sv Petra Cetinjskog, cak je i Jovanjdan upisan crnim slovom, a to je svetac koji se u CG oduvijek slavio, cak i sluzio kao zakletva Crnogorcima: Boga mi, i svetog Jovana! E, Srbi, Srbi!
Bodin

05. 10. 2019 - 17:26

[email protected] kult u Crnoj Gori je kult svetog Vladimira Dukljanskog.Pogledaj od kada je u srpskom kalendaru sveti Vladimir i sve ce ti bit jasno.
Миро Ћуркин

05. 10. 2019 - 18:12

Прогласили су га фалсификатом за српског кнеза, а тек 1956. године чули и заинтересовали се за њега, и под Лаством угурали у 800 година њихове аутокефалне цркве.
Crnogorac LSCG

05. 10. 2019 - 16:04

Kakve gluposti piše ovaj sveštenik! Pročitajte beogradski Danas i ostale njihove medije pa ćete vidjeti o čemu se radi
pasadjir

05. 10. 2019 - 16:09

Kome bi bilo krivo da je srpski narod religiozan i da drzi do bilo kakvov principa mozda nebi o jadu zabavio prvo sve komsije a onda i sire
Definitivno

05. 10. 2019 - 17:51

Tek je 79 godina od autokefalnosti SPC, i naravno, nece sestrinske crkve doci na " proslavu" 800 godina autokefalije jer je nije ni bilo
NK

05. 10. 2019 - 17:55

Bježe svi od njih! Koje je to vjerovanje u Hrista i negiranje nečije nacije i CRKVE.? Vaseljena je optužila SPC prije neki dan, za jeres upoređujući SPC sa Jerusalemskom, na proslavi lažnih 800 godina autokefaloje pod Lastvu. Čudi me da Analitika ne objavljuje to pismo?
SINDON

15. 10. 2019 - 13:53

Srbijanski popovi lazu, idu vani iz CRNU GORU u Veliku Srbiju. CPC se Vraca.
timestar

05. 10. 2019 - 19:18

Zadnji dio teksta ukazuje na srbijanske laži,obmanjuju vjernike,navika koje se ne odriču.
ISTINA

05. 10. 2019 - 22:43

Nešto lažu ka vazda što su lagali.
cg bluz

06. 10. 2019 - 15:35

Pa naravno da crkve nece poslati izaslanike na lazni jubilej, svi to znaju, i kanon tako kaze. Jedino se u CG mogalo slaviti nepostojeci jubilej, blago nama s njima.
Novi komentar