Predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore

Jovović: Izdavanje smještaja na dan podriva hotelijere

Posmatrajući na srednji i dugi rok, sektor turizma će sigurno imati ulogu pokretača brojnih ekonomskih aktivnosti i razvoja manje razvijenih područja naše zemlje.
Objavljeno: 06. 10. 2019 - 06:24 Promjenite veličinu teksta: A A A

Sagovornik "Pobjede", novoizabrani predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Ranko Jovović, ocjenjuje ovogodišnju ljetnju sezonu kao veoma uspješnu samim tim što će prihodi i ove godine premašiti milijardu eura. Smatra da je jedan od najvećih problema ove privredne grane siva ekonomija i nelojalna konkurencija koje i dalje ostaju najveće prepreke povećanju nivoa konkurentnosti turističke privrede.

PRIHODI

"Akcenat u kontrolama inspekcijskih službi se stavlja na registrovane subjekte, pa ostaje ogroman prostor za naplatu javnih prihoda od onih koji uopšte nijesu registrovani", poručuje sagovornik "Pobjede".

On smatra takođe da turizam iz godine u godinu opravdava ulogu strateške privredne grane, budući da učešće turizma u BDP kontinuirano raste, što je slučaj i sa ostalim pokazateljima – broj turista, ostvarenih noćenja, te prihoda ovog sektora.

"Prihodi od turizma predstavljaju značajnu poziciju na tekućem računu, koja pored toga što doprinosi ostvarenju suficita na računu usluga, značajno doprinosi ublažavanju spoljnotrgovinskog deficita i pokazatelj je značaja turizma za cijelu ekonomiju. Prihodi od turizma su u periodu od 2013. do 2017. godine, porasli za 44,1 odsto, a u 2018. godini prihodi ovog sektora iznosili su više od milijardu eura", kazao je Jovović i dodao da prema procjenama Svjetskog savjeta za putovanja i turizam, za naredni desetogodišnji period očekuje se rast po stopi od 3,9 odsto prosječno godišnje.

Dodaje i da prema posljednjim preliminarnim podacima Monstata, koji prikazuje mjesečne podatke samo za kolektivni smještaj, tokom prvih sedam mjeseci ove godine, ostvareno je 18 odsto više dolazaka i 10 odsto više noćenja u odnosu na isti period prethodne godine. Od ukupnog broja noćenja u kolektivnom smještaju, 89 odsto ostvarili su strani, a 11 odsto noćenja ostvarili su domaći turisti.

"Prihodi od turizma će i ove godine premašiti milijardu eura. Parametri turističkog prometa u julu i avgustu pokazuju odstupanja u odnosu na prošlu godinu pa je bilo prisutno nezadovoljstvo jednog dijela ugostitelja. Međutim veoma dobra popunjenost je bila u septembru, a i dobre su najave za oktobar", kaže Jovović.

On podsjeća da je naplata boravišne takse ove godine porasla više od 20 odsto i ukupni prihodi u budžetu i budžetima lokalnih turističkih organizacija iznose više od 8,2 miliona eura.

Ovako visoke stope rasta su jednim dijelom rezultat veće discipline objekata kolektivnog smještaja.

"Naši članovi, hotelijeri, koji su ispunili stroge zahtjeve da bi poslovanje uskladili sa najsavremenijim standardima, ukazuju da je siva ekonomija u izdavanju smještaja veliki problem koji nanosi značajnu štetu njihovom radu", kazao je Jovović.

Kada su u pitanju nedostaci sa kojima su se turistički radnici i menadžeri suočili prethodnih mjeseci to je, prije svega, neblagovremena priprema ljetnje i zimske sezone.

"Pojedine lokalne turističke organizacije nemaju aktivanu ulogu u stvaranju kvalitetnije ponude, a siva ekonomija i nelojalna konkurencija i dalje ostaju najveće prepreke povećanju nivoa konkurentnosti turističke privrede. Veliki problem je i nedostatak kvalifikovane radne snage na skoro svim pozicijama u hotelijerstvu i ugostiteljstvu, kao i postojanje kvota za stranu radnu snagu i duga procedura izdavanja rad-nih dozvola", ističe Jovović.

Opširnije u Pobjedi.

Komentari: 7

Petrovac

06. 10. 2019 - 07:35

Pojedini hotelijeri još uvijek prikazuju minimalne plate i razliku isplaćuju na ruke. Jovovović nikad ne postavi pitanje:Zašto na ruke i odakle pare za na ruke? Bolje bi bilo da se bavite ovim pitanjima i zaposlene i državu ne potkradate na ovakav način,nego što vam je privatni smještaj trn u oko. Još bi voljeli da vlasnici privatnog smještaja prestanu da se bave sa svojim poslom i dođu da rade kod njih za 300 eura.
rade

06. 10. 2019 - 09:25

Da ,ukinite sve sto vam smeta ,pa da ostanete sami,to vam je pravi potez.Prvo i osnovno,gosti koji idu u hotele nisu gosti za jedan dan ili noc,i sjasite vise sa vasim glupostima
Putnik Namernik

06. 10. 2019 - 10:14

Prilagodite se gospodo. Novo vreme nove tehnologije.
Šta je sporno

06. 10. 2019 - 11:08

Danas je pojam turizam nešto sasvim drugo,nego prije 30 godina.Nema više turista koji "leže" u hotelu 10-15dana i nigdje ne mrdaju.Sada se u većini slučajeva gost u jednom mjestu zadržava max 2 - 3 dana, jer u sklopu svog odmora teži da obiđe što više lokacija.To su gosti srednje platežne moći, jedino koje mi sa našom infrastrukturom, ponudom, uslugom i kapacitetima možemo da ugostimo.A što se tiče hotela i oni pružaju uslugu smještaja na jednu noć.
BorisNk

06. 10. 2019 - 15:42

Pogledajte samo kako je tip sa slike podmirio poreski dug, kupovinom zgrade u Niksicu, pa je procjenjena visestruko. Ti sad treba nekome lekcije da dijelis o turizmu? Covjek je personifikacija svake sumnjive privatizacije u Niksicu. Hotel Onogost kupljen za smijesan novac, puni ga studentima i ministarstvo ga subvencionise, namjestaljka na namjestaljku.
samo jednu noc

06. 10. 2019 - 21:44

A zasto ne jednu noc ako ima slobodno ? Zar nije bolje no prazna soba ? Valjda jer ne vole da mijenjaju posteljinu i ciste sobu ? Ipak u jednom je posten i potvrdjuje da su jul i avgiust bili losi usprkos rezimskim lazima : "Prihodi od turizma će i ove godine premašiti milijardu eura. Parametri turističkog prometa u julu i avgustu pokazuju odstupanja u odnosu na prošlu godinu pa je bilo prisutno nezadovoljstvo jednog dijela ugostitelja. Međutim veoma dobra popunjenost je bila u septembru, a i dobre su najave za oktobar", kaže Jovović.
Neregistrovani

06. 10. 2019 - 20:18

Zasto na celo tog Odbora nije postavljen neko sa duzim iskustvom u turizmu? Neko sa primorja, npr.
Novi komentar