U realističnom maniru

Skulptura Jelene Savojske visoka dva i po metra

Ulice, institucije, bolnice širom Italije nose ime naše princeze, a njihove kraljice, Jelene Petrović Savoje. Do kraja godine i Crna Gora dobija skulpturu kraljice koja je jačala veze dvije zemlje. Radi je vajar Adin Rastoder, a finansira "Fondacija za izgradnju spomenika princezi Jeleni", u saradnji sa Glavnim gradom.
Objavljeno: 06. 10. 2019 - 09:46 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ponosni na međunarodni ugled Jelene Savojske, prenosili smo generacijama priču o požrtvovanju kraljice velikog srca, a tek jednu ulicu nazvali smo njenim imenom, do danas.

Od velikih evropskih nacija i pape Pija XI dobila je priznanja za herojske napore u spasavanju povrijeđenih u razornom zemljotresu u Mesini na jugu Italije i ugroženih u Prvom svjetskom ratu. To se ne smije zaboraviti.

Na postamentu od kamena biće podignuta skulpura visoka dva i po metra izlivena u bronzi. Neće bitnije izlaziti iz okvira realističnog manira.

Još nije odlučeno koji će otvoreni prostor u Podgorici krasiti skulptura.

Jelena Petrović Savoja sahranjena je u Monpeljeu. Njeni posmrtni ostaci preneseni su iz Francuske na marijanskom groblju Vikoforte u Italiji.

Komentari: 9

Malisor

06. 10. 2019 - 10:19

Samo....2,5 metra!? Treba biti visoka poput Isusa na "Glavi šećera" u Brazilu(("Januarska rijeka") Ko o čemu, mi bi da se nadahnjujemo mrtvima i njihovim kostima... Pomodarstvo poput onog u Makedoniji sa Aleksanrom... Bez posla omladina... Nadrogirana omladina... Biznismeni ...kriminogeni; Javneslužbe sasvojim službenicima i "elitom"-korumpirana; Izvolite,nadodajte još toga jer je prisutno u svakom "bonom" društvu... Molim vas, RADITE NA KVLITETI JEDNOG - JIDNSTVENOG - (su)ŽIVOTA! Potrebno nam jeda isjetimo slast života a ne mrtve kosti, krv i sve ono što guši osjećaj zadovoljstva...!
Odupri-se CG

06. 10. 2019 - 10:59

Ne znam jesi li Malisor. U svakom slucaju, drzava nije jedna familja, jedan dom gdje bi obustavili druge aspekte zivota, ukoliko ekonomski nijesu zadovoljavajuci. Ova tvoja sterrotipna “Odupri se” tirada gdeje si istresao crno od crno-Belog jeste vrlo neobjektivo i parcijalno gledanje na funkcionalnost drzave. Drzave ne zaboravljaju znamenite licnosti iz svoje istorije ni kad im je teze.
Malisor

06. 10. 2019 - 12:09

Svjedoci smo bacanja (u Moraču) biste heroja Buda Tomovića! Svjedoci smo promjena naziva ulica -heroja iz NOB-a! Svjedovi smo rušenja naše Jugoslavije-ktvlju izvojevane..! Svjedoci smo da u establošmenu krečenih biografija i dalje egzistiraju i predlažu sada ...nešto drugo("maska") Nemojmo se tavaravati i padati na nekim emocijama... Kraljicee,princeze, i sl..."plavokrvne" sorte imaju (imali su podosta i onog što nam se ne bi svidjelo;primjer u Srbiji i dr.državama). Da je pok. Jelena Petrović -"Savojska" bila udata za nekoga u Bangladršu ili nekog afr.pogkavicu,ne bi nam bilo stalo da se prave spomenici, daju imena ulica i trgova... Licemjerstvo-tipično za nas. Ako Vas i Vama slične to nadahnjuje, mene-NE! (Imam pozamašno iskustvo iz ondašnje Jugoslavije, s ratišta i post - refer.perioda.)Da li sam Malssor? Pitajte u redakciji portala(kod g..Zelevića ili kod DB-a.Provjerite me kod meni dragog prijatelja-istinskog Crnogorca-Đur Vučiniča).Neka je vječna Crna Gors s pogledom u budućnost!
Malezez

06. 10. 2019 - 20:32

Svjedoci smo bacanja i spomenika Velikog Vojvode Mirka u Ribnicu!
Malisor

07. 10. 2019 - 05:16

I to smo mi/vi !
Odupri-se CG I

06. 10. 2019 - 11:09

Crnogorska princeza, italijanska kraljica, “Bozja sluskinja” , zlatna ruza Vatikana, nosilac znamenitih ordena drugih iz svijeta, nema ni jednu bistu niti spomenik u CG. U Italiji toponimi i ustanove nose njeno ime. Konacno je ispravljena jedna nelogicnost. Svakako da ovakav omaž jednoj evropskoj kraljici i nasoj princezi ne moze odmoci ekonomiji niti borbi protiv korupcije. Eventualno, moze za mrvu zbliziti CG sa svojim susjedom Italijom, moze ojacati crnogorsku samosvjesnost moze potsjetiti na humanost i sirinu srca nase princeze i talijanske kraljice. Meni se cini da upravo ovo zadnje i jeste problem za vas? Nego, sto ti treba skrivanje iza casnih Malusora, moj Nemanja?
Malisor

06. 10. 2019 - 11:11

Okle ovaj novo- pravoslavi sarkazam kod Malisora?
Marko ti si?

06. 10. 2019 - 11:14

Ti nemas veze sa Malisorima. Srpski pasjaluk kipi iz tebe. Ne mozes prikriti mentalitet i stereotipe, a zadnja recenica ti zvuci ko da je pisao Marko Milacic- Koprc
I to je malo

06. 10. 2019 - 11:20

5 m bi bilo adekvatnije da docara proporcije izmedju velicine licnosti Jelene i ovakvih ko ovaj sto se lazno potpisso ko Malisor
Novi komentar