Uredili i okolni prostor

U Mojkovcu očistili rijeku Rudnicu

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Opštine Mojkovac i Komunalnog preduzeća Gradac organizovali su akciju čišćenja rijeka Rudnice i Tare, kao i uređenja okolnog prostora.
Objavljeno: 06. 10. 2019 - 11:58 Promjenite veličinu teksta: A A A

Inicijativu čišćenja i uređenja vodotoka sliva rijeke Drine u Crnoj Gori, Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo je u saradnji sa lokalnim samoupravama na odručju ovog sliva i korisnicima Programa malih grantova.

Inicijativa je podržana kroz drugi javni poziv Ministarstva za Program malih grantova u okviru Regionalnog projekta “Upravljanje slivom rijeke Drine na Zapadnom Balkanu”.

Program malih grantova je aktivnost za koju je ukupno opredijeljeno 200.000 eura, za unapređenje lokalnih zajednica i ekološki razvoj.

 

poslije22

 

Rijeka Rudnica jedna je od najvećih pritoka rijeke Tare. Protiče kroz basen napuštenog rudnika olova i cinka, te stoga predstavlja jedan od zagađivača rijeke Tare. Osim toga, na obalama Rudnice, gdje se nalazi i istoimeno prigradsko naselje, na samo kilometar udaljenosti od centra Mojkovca, prisutna je bila velika količina otpada.

Učesnici akcije prethodnih dana, uklonili su divlje deponije i uredili korito i obale Rudnice u dužini od 600 metara. Prostor je uređen, postavljene klupe i kante za otpatke, posađeno drveće. Od neuglednog i zapuštenog prostora stanovnici ovog kraja, ali i posjetioci sada imaju priliku da uživaju u prirodnom ambijentu uz čistu rijeku.

 

5

 

Tom prilikom, predsjednik Opštine Mojkovac Ranko Mišnić izjavio je da akteri ove akcije na ovaj način šalju poruku o značaju očuvanja životne sredine, pokazujući da smo svi odgovorni za prostor u kojem živimo.

„Čišćenje rijeke Rudnice i prostora oko nje imaće i širi efekat, imajući u vidu da je ona najveća pritoka rijeke Tare“, kazao je Mišnić.

 

2

 

Generalni direktor Direktorata za vodoprivredu u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Momčilo Blagojević istakao je da je ova aktivnost značajan doprinos zaštiti, očuvanju i unapređenju životne sredine, podizanju svijesti svih društvenih subjekata i pojedinaca, kao i promociji zajedničkih aktivnosti u tom pravcu.

Blagojević je najavio da će akcija „Sačuvajmo rijeke, ne bacajmo otpad“ već sljedeće nedjelje biti organizovana u Bijelom Polju, kada će zajedno sa korisnicima Programa malih grantova sa ovog područja, raditi na čišćenju Lima.

Komentari: 0

Novi komentar