Ustupak investitorima vrijedan milione

Ukida se naknada za komunalno opremanje zemljišta objekata za proizvodnju, preradu i skladištenje

Na primjeru komunalnog opremanja zemljišta u Glavnom gradu pokazaćemo koliko će budući investitor uštedjeti novca ukidanjem ove naknade.
Objavljeno: 07. 10. 2019 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A
Ukida se naknada za komunalno opremanje zemljista objekata za proizvodnju, preradu i skladistenje
Foto: gov.me

Vlada Crne Gore Gore ukinuće do kraja godine naknade za komunalno opremanje zemljišta na kome je predviđena gradnja objekata za proizvodnju, preradu i skladištenje.

"Izmijeniti Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata (u smislu ukidanja plaćanja naknade) kojom se propisuje plaćanje naknada za komunalno opremanje objekata za proizvodnju, preradu i skladištenje. U skladu sa tim će i opštine moći da prilagode lokalne propise. U toku su pripreme izmjena i dopuna Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, navodi se u Izvještaju o realizaciji akcionog plana za unaprjeđenje poslovnog ambijenta.

naknadeOgromni ustupak: Podaci koje prezentujemo pokazuju da je u pitanju veliki ustupak budućim investitorima u proizvodnju i preradu, koji će značajno poboljašti poslovni ambijent u Crnoj Gori.

S druge strane, opštinski budžeti u građevinski atraktivnim opštinama poput Glavnog grada i primorja će sigurno ostati bez milionskih prihoda.

Za manje upućene čitaoce Analitike, pod komunalnim opremanjem građevinskog zemljišta podrazumijeva se građenje svih neophodnih objekata i uređaja komunalne infrastrukture za normalno funkcionisanje.

U pitanju je gradnja pristupnih puteva i ulica u naselju, javne rasvjete, objekata i uređaja za javno vodosnabdjevanje i upravljanje komunalnim otpadnim i atmosferskim vodama, do priključka na parcelu uključujući i priključak, kao i svih ostalih objekata.

Zbog toga svaki investitor plaća opštini naknadu za komunalno opremanje gradskog građevinskog zemljišta.

opstina-podgoricaKoliko će iznositi uštede: Na primjeru komunalnog opremanja zemljišta u Glavnom gradu pokazećemo koliko će budući investitor uštedjeti novca ukidanjem ove naknade.

Naknada se, prema Odluci Glavnog grada iz marta 2018. godine, obračunava na osnovu revidovanog glavnog projekta po m² neto površine objekta i po m² otvorenog prostora na parceli namijenjenog  za obavljanje djelatnosti.

Matematički, naknada se utvrđuje u zavisnosti od stepena opremljenosti građevinskog zemljišta i prosječnih troškova komunalnog opremanja.

Stepen opremljenosti građevinskog zemljišta iskazuje se koeficijentom opremljenosti po zonama, na osnovu pripadajuće vrijednost izgrađenih objekata i uređaja komunalne infrastrukture i na osnovu tržišnog kriterijuma vrijednosti lokacije i to: zona Ia - 1,45, zona I - 1,40, zona II - 1,00, zona III - 0,75, zona IV - 0,65, zona V - 0,50 i zona VI - 0,00.

Navedeni koeficijent se množi sa prosječnim troškovima komunalnog opremanja na nivou svih zona  koji iznosi 97,63 eura po m2.

Primjer : Za gradnju proizvodnog prostora od 1.000 kvadrata u zoni V (Donja Gorica, Dahna, Kakaricka gora, Industrijska zona KAP-a...) investitor će biti oslobođen naknade 1.000x0,5x97,63 što iznosi čak 48.815 eura.

Dodatno, naknada se i za površinu otvorenog prostora na parceli projektovanoj za obavljanje djelatnosti i kreće se od 48,81 po m2 u V zoni, do 141,56 u Ia zoni (Nova Varoš, Gorica C, Kasarna Morača...).

Dakle, za pomenuti objekat površine 1.000 kvadrata uz 500 kvadrata otvorenog prostora, investitor će biti oslobođen naknade u iznosu 48.815 eura +48,81x500, što iznosi preko 70.000 eura.

Naknada se ne plaća za seoska naselja i zemljište na području Prostorno urbanističkog plana Podgorice, liše koridora magistralnih puteva od 100 metara sa obje strane.

Glavni grad je, prije ove Vladine najave, odredio mnoge slučajeve u kojima se umanjuje naknada za komunalno opremanje: 100 odsto kada je investitor Glavni grad, kada su u pitanju prostoori za skladištenje, a popust se dobija i u biznis zonama, 80 odsto za objekte nadzemne garaže, vjerske objekte 90 odsto, 50 odsto za apart i kondo hotele...

Naknada, što je jako bitno, može predstavljati učešće Glavnog grada u privatno javnom partnerstvu.

drvopreradaokPrerađivačka industrija: Ovim potezom Vlada želi da podstakne razvoj proizvodnje i prerađivačke industrije, koja prema posljednjem izvještaju Ministarstva ekonomije, pokazuje znake oporavka.

Industrijska proizvodnja u Crnoj Gori u julu ove godine bilježi rast u odnosu na prethodni mjesec za 0,6% i u odnosu na isti mjesec prethodne godine za 5,0%.

Prosječna zarada u prerađivačkoj industriji se kreće od 244 eura, koliko iznosi zarada u Obod Ice-u do 790 eura, koliko primaju zaposleni u KAP-u.

Zbog ovih ustupaka, novi investitori u proizvodnju i preradu  bi trebali odgovoriti mjerom povećanja zarada za zaposlene kako bi se konačno pokrenuo prijeko potrebni rast realnih plata koje stagniraju već desetak godina.

Komentari: 4

SANDRA

07. 10. 2019 - 07:10

BRAVOOOOO ZA GLAVNI GRAD !!!
fff

07. 10. 2019 - 07:47

investitorima sve moguće povlastice, a građanima koska! Postoji li država zbog "investitora" koji dođu i odu ili zbog stanovnika!???
Fizičar iz Botuna

07. 10. 2019 - 08:41

Usloviti ih povećanjem plata
Ima razlike

07. 10. 2019 - 19:20

Problem je sto ovo dovodi do neravnopravnosti. Ukoliko ste investitor koji je vlasnik lokacije koja je već komunalno opremljena dobijate ogroman benefit, ali ukoliko nijeste onda je komunalno opremate o svom trošku, sto realno znaci da nijeste oslobodjeni te naknade već je na drugi način izmirujete kroz komunalno opremanje o svom trošku.
Novi komentar