Kesten – izvor vitamina i minerala

Kesten pripada grupi orašastih plodova, ali za razliku od oraha, badema i lješnika, sadrži manje masti, visok procenat skroba i vitamin C. Blago je slatkastog ukusa i ima široku primjenu u kulinarstvu. U prodavnicama zdrave hrane može se naći i kestenovo brašno koje se koristi za pravljenje hljeba i peciva.
Objavljeno: 06. 10. 2019 - 21:21 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kesten je namirnica koju odlikuje nešto viša energetska vrijednost, budući da 100 grama pečenog kestena sadrži oko 245 kcal. Plod kestena je vrlo hranljiv, pečeni kesten sadrži više vitamina, a kuvani veću količinu mineralnih sastojaka.

Po nutritivnom sastavu kesteni su slični smeđoj riži, a odličan su izvor minerala koji su nam potrebni u vrlo malim količinama. Bjelančevine im nisu jača strana, ali su zato vrlo bogati skrobom, te je od ovih plodova moguće napraviti i brašno. Kesten je jedini orašasti plod koji sadrži vitamin C, a predstavlja izvrstan izvor vitamina B6. Takođe su i dobar izvor kalijuma i folne kisjeline te prehrambenih vlakana neophodnih za pravilno funkcionisanje sistema organa za varenje.

Komentari: 2

GRAĐANSKI

06. 10. 2019 - 22:44

Do druge polovice 20. stoljeća nikad i niđe u vaskolikoj Crnoj Gori riječ "kesten" jednostavno nije postojala! U nesretnju Crnu Goru je stoljećima postojao samo i jedino KOŠTANJ! Malo je reći da je sramotno i zastiđe što učinjesmo i što činimo od svoje jezičke tradicije! I ne samo jezičke! Zato nas (Crnogoracah) za 100 godinah neće ni bit!-postojat
Seljaci smo

07. 10. 2019 - 14:12

Nastavnice, prodesorice, spikeri, voditelji, javni djelatnici, mame , tate....Svi zajenički uništavaju sopstveni jezik, bez pardona i bez mislosti, misleći da će tako biti moderni, učeni, napredni itd: seljak do seljaka, komplex do komplexa...
Novi komentar