IZ SRBIJE RASPALILI PO AMFILOHIJU: Objavljena lista njegovih veza sa ambasadama Rusije u Beogradu i Podgorici

List „Srpski Telegraf” u današnjem izdanju objavio je navode neimenovane ruske tajne službe o Amfilohiju Radoviću.
Objavljeno: 07. 10. 2019 - 13:04 Promjenite veličinu teksta: A A A

Piše: Vladimir Jovanović

 

Unutar Srpske pravoslavne crkve, i to MEĐU NAJMOĆNIJIM I NAJISTAKNUTIJIM VLADIKAMA, PREPLIĆU SE INTERESI STRANIH OBAVJEŠTAJNIH SLUŽBI, političkih snaga iz zemlje i regiona, pojedinih biznismena…

U tom galimatijasu raznih uticaja, često potpuno suprotstavljenih, pojedini episkopi igraju i neke svoje igre, boreći se za prevlast, tron patrijarha ili prosto radeći za nekoga od pomenutih igrača.

„Srpski Telegraf” došao je preko pouzdanih diplomatskih kanala do DOKUMENTA JEDNE OD NAJMOĆNIJIH RUSKIH SLUŽBI, koji na nekoliko desetina strana obrađuje zbivanja unutar SPC.

Ovi papiri otkrivaju KO JE NA VEZI S KOJOM SLUŽBOM, kako se mijenjaju strane i čiji se sve interesi sprovode unutar Crkve …

U ruskome dokumentu, na primjer, posebno je obrađena grupa vladika, od kojih su neki u njoj formalno, neki neformalno, a predvode ih Amfilohije, Joanikije, Grigorije…

Zajedničko im je, između ostaloga, da su na ovaj ili onaj način direktno povezani sa Amerikancima.

POSEBNO JE ZANIMLJIV SLUČAJ MITROPOLITA AMFILOHIJA, ZA KOGA RUSI KONSTATUJU DA JE BIO MNOGO BLIŽI NJIHOVIM INTERESIMA, ALI JE TOKOM 2016. GODINE OKRENUO LEĐA RUSKOJ PRAVOSLAVNOJ CRKVI, priklonio se Vaseljenskome Patrijarhu i sada održava bliske veze s Vatikanom, propagirajući čak i ekumenizam (približavanje Pravoslavne crkve Katoličkoj, izmjene u verskim obredima, itd).

U tim nastojanjima, kako se konstatuje, Amfilohije blisko sarađuje sa episkopom budimljansko-nikšićkim Joanikijem (Mićovićem) i episkopom svenjemačke eparhije, sa sjedištem u Frankfurtu, Grigorijem (Durićem), bivšim vladikom zahumsko-hercegovačkim.

Ovoj trojici velikodostojnika zajedničko je i učestalo kritikovanje srpskih vlasti i predsjednika Aleksandra Vučića.

Rusi u dokumentima otkrivaju da Amfilohije unutar SPC predvodi struju takozvanih novotaraca, koji zagovaraju zbližavanje s Vatikanom.

Pojedini izvori navode da je Amfilohije od pape Benedikta XVI dobio specijalni kardinalski prsten, uz dogovor da postepeno, uvođenjem izmjena u vjerske obrede, približi SPC Rimokatoličkoj crkvi – opisuju Rusi i potenciraju dobre Amfilohijeve odnose sa sadašnjim papom Franjom, koji datiraju iz vremena njegova služenja u Buenos Ajresu (Argentina).

S druge strane, RUSKA SLUŽBA BAVI SE I AMFILOHIJEVIM VEZAMA S MOSKVOM, koje su, kako konstatuju, ranije bile mnogo intenzivnije.

MITROPOLIT JE ISPOLJAVAO NEDVOSMISLENU PRIVRŽENOST RUSKOJ FEDERACIJI TOKOM PROTESTA CRNOGORSKE OPOZICIJE 2015. GODINE.

S tim u vezi registrovani su AMFILOHIJEVI KONTINUIRANI KONTAKTI, U PRVOME REDU SA BIVŠIM DIPLOMATSKO-KONZULARNIM PREDSTAVNICIMA RUSIJE, drugim sekretarima ruske ambasade u Beogradu Maksimom Ribkinom i Olegom Dzizom, kao i političkim savjetnikom u ambasadi Vladimirom Kiričenkom.

U Crnoj Gori je kontaktirao sa savjetnikom u Ambasadi Rusije Sergejem Bublikovim.

Amfilohije je u proteklom periodu održavao kontakte i sa izaslanikom odbrane u Ambasadi Rusije u Beogradu Andrejem Kinđakovim.

Komentari: 9

Radoznao

07. 10. 2019 - 13:38

Ima li koja strana služba za koju Rile ne radi?
rok vazenja

07. 10. 2019 - 13:43

Izdajnicima kad tad istekne rok upotrebe, i salju se u istoriju. Risto odlican primjer.
CT

07. 10. 2019 - 13:55

Kad će se Crnogorac Amfilohije i Crnogorski narod opametit DA SA SRBIMA NEMA DOGOVORA, KAD ĆE SHVATIT DA ONI KUPE 1m2 ZEMLJE A OGRADE 500m2 I KAD ĆE SHVATITI DA SMO MI CRNOGORCI I CPC ZA NJIH STRANCI KOJI IM TREBAJU DA POKRIJU SRAMOTU OD 502 GODINE pod Turcima. KAD ĆETE SE VIŠE OKRENUT SVETOME PETRU CETINJSKOM SLAVA MU I MILOST i baralit se svetosavlja. NIKAD NA CETINJE NIJESAM ČUJA ĐEDOVE I PRAĐEDOVE ĐE SE KUNU U svetosavlje VEĆ VAZDA TAKO NI SVETOGA PETRA CETINJSKOG SLAVA MU I MILOST!!!!
Definitivno

07. 10. 2019 - 14:06

CT, Amfilohije se nece opametit, mnogo je zakasnio, i mnogo je zla napravio Crnoj Gori i odnosima medju ljudima u ovoj zemlji. Kasno je. Mi treba da SVOJ POSAO ZAVRSIMO DA SE REVIDUJE MELENTIJEV TOMOS I VRATI CRNOGORSKOJ CRKVI NA SILU UZETA AUTOKEFALNOST, DA JOJ SE VRATE HRAMOVI I SVA PRIBAVLJENA NOVCANA SREDSTVA OD TIH BOGOMOLJA DA SE VRATE I PODIJELE CRNOGORSKOJ SIROTINJI.
ISTINA

07. 10. 2019 - 13:56

Ja u ovo ne verujem, pa bre popovi su sveti ljudi, ono ovo nebi nikada uradili.
Definitivno

07. 10. 2019 - 14:00

ZIVJELA CRNOGORSKA PRAVOSLAVNA CRKVA! Amfilohijeva crkva u CG je neprijatelj broj 1 Crnoj Gori i Crnogorcima. Ima li iko da to nije ukapirao?
SINDON1420

07. 10. 2019 - 15:01

SPC SE ODJAVIO. HI! HI!
timestar

07. 10. 2019 - 15:07

Po ovome Amfilohije je strani špijun i bavi se politikanstom.
Мирослав Ђукић

08. 10. 2019 - 14:52

Симпатична ми је ова веза "Информера" и подгоричких медија. Слатки су!
Novi komentar