Poslanik DPS-a i član Odbora za reformu izbornih zakona

Nikolić: Predložili smo povećanje broja članova Sudskog savjeta sa 10 na 11

„Predložili smo povećanje broja članova Sudskog savjeta sa 10 na 11, pri čemu bi umjesto dosadašnjih 4 imali 5 sudija u Sudskom savjetu i na taj način ispunili GREKO preporuku da većina u Sudskom savjetu bude iz reda sudija. Ono što je takođe predloženo da bude promijenjeno jeste Predsjednik Sudskog savjeta koji bi se birao iz reda sudija, a ne iz reda uglednih pravnika, kako je do sad bio slučaj, uz jedan uslov, da Predsjednik Sudskog savjeta ne može biti i Predsjednik Vrhovnog suda“, kazao je poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore i član Radne grupe 3, Odbora za reformu izbornih zakona, Miloš Nikolić.
Objavljeno: 07. 10. 2019 - 14:37 Promjenite veličinu teksta: A A A

Radna grupa 3 koja je formirana u cilju reforme, odnosno daljeg unapređenja izbornog zakonodavstva, imala je nadležnost da prije svega se bavi tokom i ishodom izbornog procesa koji se održava u Crnoj Gori, odnosno sveukupnim ambijentom za sprovođenje izbornog procesa.

Nikolić navodi da je osim toga, fokus rada radne grupe bio i na detaljnoj analizi Ustava, pogotovo u onom dijelu odredaba koje se tiču Sudskog savjeta i izbora članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.

„U tom kontekstu došli smo do određenih rješenja koja smo formulisali u prednacrtu i kojim vjerujem da smo uspjeli da na dobar način uskladimo ono što su realne potrebe u ovom trenutku vezane za Sudski savjet, ali i jedan dobar dio GREKO preporuka koje se tiču ovog tijela. U tom kontekstu predložili smo povećanje broja članova Sudskog savjeta sa 10 na 11, pri čemu bi umjesto dosadašnjih 4 imali 5 sudija u Sudskom savjetu i na taj način ispunili GREKO preporuku da većina u Sudskom savjetu bude iz reda sudija i ono što je takođe predloženo da bude promijenjeno jeste Predsjednik Sudskog savjeta koji bi se birao iz reda sudija a ne iz reda uglednih pravnika, kako je do sad bio slučaj, uz jedan uslov, da Predsjednik Sudskog savjeta ne može biti i Predsjednik Vrhovnog suda“, kazao je Nikolić.

Dodaje da su dodatno objektivizirali i precizirali kriterijume koji su potrebni za izbor članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, što je, kako kaže, takođe bila GREKO preporuka i da su se detaljno bavili pitanjem većine koja je potrebna za izbor članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.

„Kao što znate, u prethodnih godinu i po i više dana imamo ozbiljnu opstrukciju opozicije na tom planu i u tom kontekstu predložili smo rješenje da u prvom krugu glasanja ostane dvotrećinska većina koja je neophodna za izbor članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, dok bi se u drugom krugu ugledni pravnici birali apsolutnom većinom, čime smo, sa jedne strane, ostavili opoziciji prostor za dogovor u prvom krugu, ali ujedno i trajno spriječili opstrukciju kakvu trenutno trpimo i zbog čega Sudski savjet nema novoizabrane članove već skoro dvije godine“, istakao je on.

Nikolić vjeruje da je radna grupa dobro odgovorila svom zadatku i da ovaj predlog rješenja predstavlja dobru polaznu osnovu za dalji razgovor sa kolegama iz opozicije, ali, kako kaže, i svim ostalim učesnicima u ovom procesu.

„Zaista veliku pomoć ukupnim svim ovim rješenjima koja smo predložili dala je i akademska zajednica, odnosno njeni članovi koji su bili dio radne grupe, gdin Blažić i gdin Bastijančić“, zaključio je.

Komentari: 0

Novi komentar