Reportaža na njemačkom javnom servisu

Crna Gora neotkriveno turističko odredište u Evropi

Reportaža o Crnoj Gori, pod nazivom Zaboravljeni biseri - Crna Gora, emitovana je na njemačkom javnom servisu Norddeutscher Rundfunk, saopšteno je iz Nacionalne turističke organizacije (NTO).
Objavljeno: 07. 10. 2019 - 14:43 Promjenite veličinu teksta: A A A

„Autor emisije Torben Schmidt započinje putovanje noćnim vozom na granici sa Srbijom. U Bijelom Polju, malom gradu sa socijalističkim šarmom, prati dvojicu policajaca iz voza na putu kroz planine do mora“, navodi se u saopštenju.

Schmidt u tekstu navodi da se put kroz Dinarske planine, preko serpentina i mostova do obalnog grada Bara, smatra najljepšom željeznicom na Balkanu.

„Kao takozvana Titova željeznica, ona je bila ponos jugoslovenske željezničke arhitekture”, rekao je Schmidt

U emisiji se navodi da Crna Gora svoje ime duguje crnim planinama.

“Pritom se u zemlji mogu naći strme stijene, duboke klisure, slikovita jezera, pravoslavni samostani, venecijanska arhitektura, pješčane plaže, pa čak i fjord kao u Norveškoj“, rekao je Schmidt.

Kroz Jadran, kako je dodao, prolaze tri klimatske zone koje su podjednako velike, kao i njemačka regija Schleswig Holstein.

„Stanovnici i dalje moraju pronaći svoj put između izazova postsocijalističkog sastava, raskošnih balkanskih osjećaja i šansi za neotkriveno turističko odredište u Evropi”, naveo je Schmidt.

NTO je podržala projekat njemačke produkcijske kuće Elbmotion pictures iz Hamburga, koja je prošle godine boravila u Crnoj Gori.
 

Komentari: 0

Novi komentar