(VIDEO)

Đukanović dobitnik titule počasnog člana Evropske fondacije

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović dobitnik je titule Počasnog člana Akademije „Mihai Eminescu“ i istoimene fondacije koju mu je danas ispred Izvršnog odbora uručio predsjednik Akademije Jon Deakonesku.
Objavljeno: 07. 10. 2019 - 17:14 Promjenite veličinu teksta: A A A

Deakonesku je Đukanoviću uručio dokument o zvanju počasnog člana Akademije i njen simbol, djelo čuvenog skulptora Vinćenca Bjankija.

“Velika nam je čast što je predsjednik prihvatio njihovu inicijativu i priznanje za velikog svjetskog političara, koji je doprinio miru, očuvanju i afirmaciji multikulturalnosti i multietničnosti”, dodao je on.

Đukanović je istakao da mu je privilegija i čast da bude u društvu eminentnih članova ove Akademije među kojima ima dobitnika Nobelove i Herderove nagrade.

“Imajući u vidu renome ove Akademije, čast pripada i građanima Crne Gore”, dodao je on.

Saglasio se sa ocjenom da su odnosi Crne Gore i Rumunije tradicionalno prijateljski čemu u prilog govori i iskrena i kontinuirana podrška Rumunije našoj državi u integracionim procesima.

U obrazloženju odluke Izvršnog odbora Akademije, se između ostalog navodi da se titula Počasnog člana predsjedniku Đukanoviću dodjeljuje „u čast njegovog izuzetnog angažmana kao političara i humaniste, u izuzetno osjetljivom periodu, obilježenom bolom, sukobima i siromaštvom.

“Njegova Ekselencija je promoter odnosa prijateljstva i saradnje između Crne Gore i Rumunije, čiji su viševjekovni prijateljski odnosi osnaženi ovom podrškom. Uvjereni smo da će dodjela ove akademske titule doprinijeti plodotvornom učešću obje države u stvaranju novog humanizma koji je potreban svima nama“, zaključuje se u obrazloženju.

Svečanom činu uručenja titule počasnog člana i razgovoru prisustvovao je i akademik Sreten Perović.

Komentari: 3

Vanja

07. 10. 2019 - 22:31

Sve cestitke gos., predsjedniku Djukanovicu Crnoj Gori, ponosni gradjani Crne Gore.
Ajde bogca ti

09. 10. 2019 - 16:47

Nije ovo prilika da se ulizuješ. Kad bude kongres pa onda u prve redove, rukoljub pa nogoliz ...
drago

08. 10. 2019 - 06:21

Ja cu tebe a ti mene a mi znamo koja smo .....
Novi komentar