Mitropolit o odluci Sinoda SPC

Amfilohije: Ne slažem se sa dodjelom ordena Vučiću, on nije predsjednik svih Srba u svijetu

Mitropolit crnogorski-primorski Amfilohije rekao je danas da se ne slaže sa odlukom Sinoda Srpske pravoslavne crkve (SPC) da orden Svetog Save dodijeli predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i naglasio da se veliki broj arhijereja ne slaže sa tom odlukom, ali da će je ispoštovati.
Objavljeno: 07. 10. 2019 - 20:10 Promjenite veličinu teksta: A A A

Amfilohije je za Radio Goraždevac kazao da je crkva ne samo "srbijanska, već da je ona žiža sveukupnog srpskog naroda u svijetu" i da prema tome "Sabor kao takav ne može da se partijski orijentiše".

"Što se mene lično tiče, a vjerujem i jedan dobar dio naših arhijereja nije time zadovoljan, nije bila ovo prilika za tako nešto. Ovdje je prisutno bilo i ostalo ono što objedinjuje i sjedinjuje i Crkvu i narod. Gospodin Vučić je predsjednik, naravno privremeni, kao i svi predsjednici Srbije i to je za poštovanje za one koji su ga izabrali, ali on nije predsjednik srpskog naroda u svijetu", kazao je Amfilohije prilikom posjete Pećkoj Patrijaršiji povodom obilježavanje osam vjekova autokefalnosti SPC.

Mitropolit je potvrdio da je jedan dobar dio arhiepiskopa zatražio da zasjeda vanredni sabor Srpske pravoslavne crkve.

"Jedan dobar dio episkopa je predložio da u sklopu sa ovim osamstogodišnjim, bude i jedan jesenji sabor koji bi bio posvećen prosvjeti. E sada, od tada do danas ima još puno životnih tema, koje su upravo za sabor i jedan broj episkopa je upravo to i predložio", rekao je Amfilohije za Radio Goraždevac.
 

Komentari: 7

Janica Matova Beograd

07. 10. 2019 - 20:46

E,moj Risto,šta ti bi da posvetosaviš zar nijesi mogao biti sveštenik kao što su bili crnogorski svetitelji.Uzalud se napinješ da budeš ono što nijesi ,možeš podaviti sve Crnogorce nećeš za srpske nacionaliste biti dovoljno četnik.Civilizovani Srbi su te uvijek prezirali kao što preziru i posrbljene Crnogorce.Možda je još na vrijeme da postaneš prvi crnogorski Apostol!
GRAĐANSKI

07. 10. 2019 - 21:24

Koja gođ da je tema na ovi portal u pitanju odnos "glasača za i protivu" komentara na tekst je očekivani, ali - kako li je Risto-Riki-Rilentije i tkz. SPC na dnevnom redu - odma' se svojijema glasovima "aktiviraju" zaduženo-dežurni crnomantijaši i ostala srbaljsko-četnička zbojna!
Op Grbalj

07. 10. 2019 - 22:53

E moj Amfi pitaćeš se kad ostariš što ti se ovo oćaše...
Amfilohije

07. 10. 2019 - 22:54

Zašto ste mi stavili ovu tužnu fotografiju, ja sam veselica krsta nosilaica!?
Marko

07. 10. 2019 - 23:49

Pa vi se i krstu sprdate!? Ko ste vi, ustvari. Pa se takvi kakvi ste, poslije čudite što za 12 godina postojanja tz. CPC imate 12 pripadnika.
Gajo

07. 10. 2019 - 23:35

[email protected] je to neko sujevjerje,vecinski narod u Crnoj Gori je svjestan toga kakva je SPC ali kad vide Amfija sa svojim lijepim okicama svi se raznjeze i zaborave na njegove kletve i svo zlo sto je iz njegovih usta izaslo i realno veca je faca od Mirasa.Bas steta sto je na dark side a ne tamo dje mu je mjesto sa crnogorcima .Salim se sa Hotima!!!
timestar

09. 10. 2019 - 06:54

Nestaće ispostava SPC u CG,Amfilohije neka ide u Manastire na Kosovo da brani srpstvo.
Novi komentar