Potpredśednik savjeta Mitropolije CPC upozorio na izjavu poglavara SPC

Vučinić: Irinejeva izjava je zlokobna najava radikalizacije

Patrijarh Irinej nesporno je instrument srpske države i beogradskih velikosrpskih krugova. Njegova izjava u manastiru Žiči, u kojoj je optužio „silnike ovoga sveta“, da nasilno i nepravedno otimaju, između ostalih i „milu Boku i ponosnu Crnu Goru“, zlokobna je najava radikalizacije unutrašnjih i spoljnjih obavještajno-političkih pritisaka na Crnu Goru – ocijenio je u izjavi za Pobjedu potpredśednik Savjeta Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučinić.
Objavljeno: 08. 10. 2019 - 06:45 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je istakao da je „ta izjava oslonjena na crnogorsku opoziciju koja podstiče i daje maha svim silama koje rade na slamanju ustavnoga poretka zemlje“.

- U samoj Boki, takva politička misao uperena protiv državne cjelovitosti i ustavnoga poretka, snažno se korijeni i u prostome svijetu. Svakodnevno, i s crkvenoga oltara i na javnim mjestima, može se čuti prijetnja, ukoliko se donese zakon o slobodi vjeroispovijesti da će se na takozvanome Saboru Boke donijeti odluka o istupanju Boke iz Crne Gore – podsjetio je Vučinić. Takav neskriveni prijeteći odnos Beogradske patrijaršije i dijela njenih vjernika prema suverenitetu ove zemlje, istakao je on, toliko je uzeo maha da indukuje istovjetan odnos na svim stranama Crne Gore.

 - Što se tiče Srbije, naša zemlja kao pomorska država, ima strateški značaj za Srbiju kao kontinentalnu državu, jer bi višestruko uvećala njen vojno-politički značaj. Tako što bi na crnogorskoj obali dozvolila da se ukotve vojni brodovi zemalja kojima je ujedinjena Evropa trn u oku. Poduprta njihovom prijetećom silom Evropi, Srbija bi višestruko osnažila sopstveni uticaj na političke centre koji odlučuju o Kosovu i entitetu BiH Republici Srpskoj, i ta pitanja dobrim dijelom riješila u svoju korist. Nije mudro prezreti takvu opasnu i duboko destruktivnu politiku, koja ukoliko se ne zaustavi, ozbiljno prijeti samim državnim temeljima – poručio je Vučinić. Poglavar Srpske pravoslavne crkve u nedjelju je, kako su prenijeli mediji, u poslanici povodom obilježavanja 800 godina autokefalnosti SPC istakao je da se „u nadi crkva moli da vjernost svetosavskom putu osposobi srpski narod da očuva svoju svetu i zavjetnu pokrajinu - Kosovo i Metohiju, svoju milu Boku i ponosnu Crnu Goru, kao i sve one druge krajeve i zemlje nad kojima su se nadvile ruke silnika ovoga svijeta sa ciljem da ih nasilno i nepravedno otmu“.

Komentari: 14

Komita

08. 10. 2019 - 07:42

Crna Gora nema većeg neprijatelja od srbije!! Niko nam zlo ne misli kao oni!!!
Тото

08. 10. 2019 - 11:02

Можда смо вам од Србије већи непријатељи само ми који овде живимо, па вас боље познајемо него Србија. Али, начелно, Србија јесте ваш највећи непријатељ, и то треба да остане.
Sramno do bola

08. 10. 2019 - 14:09

Toto, sram te bilo, treba te procesuirati.
tOTICE

08. 10. 2019 - 17:35

Ти си Тото из западног суседства. Kako 1711 god. reče Mitropolit CPC Vasilije N. Petrović. CRNOGORCI OD SVOJIH SAVEZNIKA SRBA IZ HERCEG BOSNE TURSKIH PODANIKA BJEHU OSTAVLJENI A PORED TOGA TURCIMA ZAJEDNO NA CRNOGORCE POĐOŠE U RAT HERCEGOVCI, KOJIMA TURCI NIKAD NE DZVOLJAVAHU DA NOSE ORUŽJE OSIM KAD IDU U RAT PROTIVU CRNE GORE .
Мирослав Ђукић

08. 10. 2019 - 14:47

Нека, Мирсаде!
timestar

08. 10. 2019 - 07:43

Ne spominju više Knin,sad bi more.
Ksenija Petrovic

08. 10. 2019 - 08:30

Oce Boku ,e pa moj Stevo snilo se babi što joj milo bilo Kažeš da smo im mi trn u oko nijesmo samo od sad no od vazda neka što smo njima no smo i domacim izrodima ,jer da nije njih manje bi se oni busali i mešetarili po Crnoj Gori Neznam kakva je muka što im je milija druga drzava i drugi narod od svog naroda Da li je to licni interes ili to vuce korijene od ranije.Što se reklo što se grbavo rodi to vrijeme ne ispravi
Miljan Beograd

08. 10. 2019 - 08:44

Ko misli da će Crnu Goru mimiići sukob da bi sebe odbranila od srpskog nacionalizma taj se grdno prevario.Stevane tvojom šupljom pričom se ništa ne postiže nego budi pripravan nemoj posle da te tražim po škripama ,tebe i ove Fb Crnogorce koji jedino znaju da plaču za Crnom !
Katunjanin

08. 10. 2019 - 10:15

STEVO JE VEĆI KATOLIK OD OD PAPE.
Мирослав Ђукић

08. 10. 2019 - 14:47

Папа је мала маца за Стева!
Katunjanin i Мирослав Ђукић

08. 10. 2019 - 19:12

Pravite se gluvi i slijepi Anfi je slugovao PAPI u Rimu. Proucite (Društvo/ VijestiIZ SRBIJE RASPALILI PO AMFILOHIJU: Objavljena lista njegovih veza sa ambasadama Rusije u Beogradu i Podgorici) OD JUČE KOMENTAR. Hahahahahah
Nemo'

08. 10. 2019 - 11:07

Kako ti je tamo u zarobljeništvu, komandante? Biju li mnogo u Beograd?
Ksenija Petrovic

08. 10. 2019 - 11:21

Druze Vucinicu hocu da se nadovezem na ovaj predhodni tekst Oni oce dijo Crne Gore bilo da je to Boka Kotorska bilo da je Sandzak ili neznam vise koji dijo Crne Gore Traze nesto sto znaju da nije njihovo ,a sto cemo mi reci za nasu Metohiju iako znamo da je to nasa teritorija cutimo i ne spominjemo je da ne bi koga uvrijedili Zašto?
Sramno do bola

08. 10. 2019 - 14:15

Ksenija, buducnost ove nase zemlje zavisi i od toga KAKO SE VLAST ODNOSI PREMA OTIMACIMA CRNOGORSKIH TERITORIJA. MENE VISE BRINE VEELIKA TOLERANCIJA OD STRANE VLASTI.
Novi komentar