Član Predsjedništva Milutin Simović na forumu u Bukureštu

DPS i rumunski SDP potpisali sporazum o saradnji

U organizaciji Socijaldemokratske partije Rumunije (PSD) u Bukureštu se 7. i 8. oktobra ove godine održao Regionalni forum „Ulazak Zapadnog Balkana u Evropsku uniju“. Domaćin skupa je bila premijerka Rumunije i predsjednica PSD, Viorika Dančilu.  U ime Demokratske partije socijalista na forumu je učestvovao član predsjedništva partije i vicepremijer mr Milutin Simović.
Objavljeno: 08. 10. 2019 - 12:11 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako je Portalu Analitika saopšteno sa skupa, na Forumu je potpisan i bilateralni sporazum o saradnji između Demokratske partije socijalista Crne Gore i Socijaldemokratske partije Rumunije koji potvrđuje prijateljske odnose dvije partije, reafirmiše spremnost za jačanjem političke saradnje koja će doprinjeti novoj dinamici bilateralnih odnosa Crne Gore i Rumunije i podstiče produbljivanje saradnje između socijalista i socijaldemokrata.

Simović se predstavnicima socijalističkih i socijaldemokratskih partija Evrope i regiona obratio u okviru panela „Trenutno stanje u procesu proširenja EU“. Istakao je da  je Crna Gora je u procesu pregovora sa EU ostvarila puno i da je na dobrom putu.

 „Otvorili smo 32 od 33 pregovaračka poglavlja, a uslove za otvaranje jedinog preostalog poglavlja, 8 – Konkurencija, smo ispunili još prošle godine. S pravom vjerujemo da zaslužujemo otvaranje i tog poglavlja i brzo započinjanje procesa zatvaranja i uspješnog okončanja pregovora“, kazao je Simović. 

Simović je apostrofirao da je sa Foruma važno poslati jasan apel da se u ovom trenutku, kada pred Evropom stoje brojni izazovi, Zapadni Balkan ne smije zaboraviti, ostaviti na margini i prepustiti negativnim uticajima. 

Kazao je da EU kao snažan partner u pregovaračkom procesu našem regionu može pomoći da prevazidje izazove koji su posledica istorijskog nasledja i zaostajanja i da je proces daljeg ujedinjenja i integrisanja važan i za EU, jer jedino ujedinjena Evropa može biti globalno konkurentna.

„Sa svih adresa se Crnoj Gori priznaje status lidera u evropskim integracijama na Zapadnom Balkanu i to je razlog zbog kojeg očekujemo da se princip regate zadrži u procesu proširenja i da svaka faza bude jasno definisana, a rezultati pravilno vrednovani“ kazao je Simović i istakao važnost  potrebe da Sjeverna

Makedonija, koja će veoma brzo biti nova saveznica u NATO,  dobije datum pregovora, kao i da Albanija što prije započne pristupne pregovore. 

„Sa istom pozitivnom emocijom se odnosimo prema svakom napretku Srbije, vjerujući da će i ostale države regiona stvoriti pretpostavke za vidljive iskorake u integracionim procesima, koje će EU prepozanti i vrednovati“, naglasio je Simović.

Simović je učesnicima Foruma potvrdio da će njihove države i partije u Vladi Crne Gore i Demokratskoj partiji socijalista uvijek imati partnera na kojeg mogu računati u sprovođenju reformskih procesa, stabilizaciji i rješavanju otvorenih pitanja na Zapadnom Balkanu. Istakao je uvjerenje će novi sastav Evropske komisije koji će predvoditi predsjednica Ursula fon der Lejen, uz očekivanu podršku svih članica EU, vrlo brzo pokazati da Crna Gora i Zapadni Balkan nemaju alternativu članstvu u EU.  

Na Forumu je usvojena Zajednička deklaracija socijalističkih i socijaldemokratskih partija kojom se potvrđuje prihvatanje vrijednosti centralnih lijevih politika u pravcu stvaranja fer, slobodne i održive Evrope. U Deklaraciji se između ostalog, toplo pozdravljaju napori i napredak država Zapadnog Balkana ka procesu proširenja EU i poziva budući sastav Evropske komisije da u potpunosti promjeni pogled na integraciju Zapadnog Balkana, u cilju ubrzanja procesa, i uspostavljanja jasne agende za čitav region. 
 

Komentari: 2

trt

08. 10. 2019 - 12:50

nije Dančilu nego Dančila
Freeman

09. 10. 2019 - 13:31

Ako se saradnja odnosi na ekspertsku pomoć DPS-a kako pokrasti izbore,odna su Rumuni na dobitku .
Novi komentar