Konačna odluka

Mađarska neće izručiti Gruevskog Sjevernoj Makedoniji

Mađarska neće isporučiti vlastima u Sjevernoj Makedoniji Nikolu Gruevskog, koji od novembra prošle godine boravi u Budimpešti i uživa status političkog azilanta.
Objavljeno: 08. 10. 2019 - 17:39 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Dobili smo obavještenje da je Vrhovni regionalni sud u Mađarskoj usvojio konačnu odluku da nijesu ispunjeni zakonski preduslovi za isporučivanje Gruevskog, jer mu je na njegov zahtjev odobren azil u Mađarskoj. U skladu sa aktom broj 38 za međunarodnu pravnu pomoć u krivičnim predmetima, osoba kojoj je omogučen azil neće biti isporučivana državi, koju je napustio", saopštili su iz makedonskog Ministarstva pravde.

Mađarska je odbila ekstradiciju Gruevskog na zahtjev Sjeverne Makedonije, za izdržavanje kazne zatvora od dvije godine u slučaju makedonskog Specijalnog tužilaštva "Tenk", odnosno nabavke službenog mercedesa.

Gruevski boravi u Budimpešti skoro godinu, dok makedonsko Tužilaštvo za procesuiranje organizovanog kriminala i dalje vodi stragu kako je Gruevsku uspio da napusti Sjevernu Makedoniju i ko mu je pomogao u tome.
 

Komentari: 1

Alkatraz

08. 10. 2019 - 21:59

Na Balkanu su politicari "potrosna roba", Pogotovo Gruevski koji vise nikome ne treba. Ima iza sebe dugacak patrijotsko-kriminalni rep, sto je osobina politicara na jugu Evrope, koji kad dodju na vlast, nikako da se otkace od nje. Pozelimo mu dug azilantski zivot....
Novi komentar