DRUGI POGLED: PORTAL ANALITIKA NA VOJNOJ PARADI U KINI

Savršena organizacija i savršena kontrola (FOTO, VIDEO)

Pokazivanje vojne moći, ali i poruke mira koje je simbilizovalo 70.000 puštenih balona i golubova – dvije su glavne slike koje su obilježile najveću vojnu paradu u Kini, održanu prošle sedmice. 
Objavljeno: 09. 10. 2019 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A
Savrsena organizacija i savrsena kontrola (FOTO, VIDEO)
Foto: Portal Analitika

Novinari iz Crne Gore, na poziv ambasade te države, prisustvovali su u Pekingu proslavi sedamdeset godina od osnivanja Narodne republike Kine. Ta zemlja je pokušala da pokaže da je jača nego ikad.

Grupa crnogorskih novinara prisustvovala je impresivnoj svečanosti koja je pokazala snagu kineske vojske, ali i besprekornu organizaciju. Sve se odvijalo u savršenom redu, ni jedna sitnica nije bila prepuštena slučaju.

To se, na neki način, moglo i očekivati; neočekivano je bilo to da smo bili najbronija grupa novinara iz jedne zemlje koja je prisustvovala svečanosti! Naše iznenađenje bilo je još veće jer znamo odnos veličina Crne Gore i države koja nas je ugostila. Još manje smo mogli očekivati da ćemo sjedjeti u trećem redu – jedan od najmoćnijih i najčuvanijih ljudi na svijetu, kineski predsjednik Si Đinping, bio je na nekoloko stotina metara od nas.

kina-za-tekst-1

 Prethodno smo, naravno, prošli razne bezbjednosne provjere. Od samog dolaska na pekinški aerodrom, na svakom pultu za kontrolu vidjljive su kamere koje snimaju zjenice oka. U sistemu su se nalazile naše fotografije iz viza, koje su se prikazivale svaki put kada bismo neki od dokumenata dali na provjeru.

Posebna kontrola dočekala nas je prilikom ulaska u njihov Medija centar, kao i tokom dolaska na samu vojnu paradu. Krenuli smo veoma rano toga jutra. Iako je parada bila zakazana za 10 sati, iz hotela smo krenuli već u 4.20. Bilo je strogo zabranjeno nositi bilo što, izuzev pasoša i telefona. Organizatori su nam jasno saopštili će nam sve drugo biti oduzeto i da oni neće moći ništa da urade.

Na putu do mjesta odakle ćemo posmatrati paradu, vozili smo se u dva autobusa i prošli nekoliko kontrola. Zanimljivo je, međutim, da se ni u jednom trenutku nije napravila gužva. U međuvremenu su nam podijeljene kese s hranom i vodom, ali smo mogli da ih otvorimo tek kada smo se smjestili. Svi gosti koji su posmatrali paradu imali su unaprijed određeno mjesto. Niko nije stajao.

Bili smo među prvim gostima koji su, već oko 6.30, stigli na lokaciju održavanja parade. Razlog je jednostavan: budući da smo imali tako dobra mjesta, morali smo ranije i da dođemo, upravo da bi se izbjegle gužve. Dok smo čekali da parada počne, imali smo vremena i da razgledamo jedan od najveličanstvenih svjetskih trgova Tjenanmen (Trg nebeskog mira), ali i da vidimo kako teku posljednje pripreme pred početak manifestacije.

Sve je, naravno, bilo impresivno. Kineski vojnici u bijelim uniformama, u savršenim redovima s pogledom koji ne skreću ni za milimetar dok marširaju. Njihove koleginice u plavom, jednako predane zadatku, jednako uvježbane.

kina-za-tekst4

Svoje precizno utvrđeno mjesto imali su kamioni na kojima su bila postavljena sjedišta, kao i oni u kojima su čuvani golubovi prije nego što su pušteni da odlete.

kina-za-tekst3

Parada je počela sa 70 počasnih plotuna iz 56 topova koji simbolišu sve kineske nacionalne grupe. Komandu za početak parade dao je kineski premijer, Li Kećang, poslije ulaska predsednika Si Đinpinga na Tjenanmen.

Predsednik Si bio je u specifičnoj uniformi i dok smo posmatrali njegov defile, u prvi mah smo se pitali zašto je obukao „staromodnu i debelu informu“. Brzo smo shvatili da je takva uniforma namjerno odabrana, jer je nalik onima koje su nosili Mao Cedung i kineski rukovodioci u vrijeme nastanka kineske republike. Brojni komentatori su kasnije istakli da je time želio da napravi sponu između davnašnje i sadašnje Kine i da pokaže da se ništa nije promijenilo u njenoj opredijeljenosti za komunizam kao glavnu ideologiju.

Prikazane su krstareće rakete koje mogu da pogode bilo koju tačku na svijetu, amfibijska vozila, „nevidljivi” avioni, dronovi koji lete i rone, radari, rakete svih vrsta, tenkovi i druga oklopna vozila. Paradu je nadlijetalo 150 borbenih aviona, a trajala je oko dva i po sata.

Da baš ništa nije prepušteno slučaju, pokazale su i sitnice – to što je vode za osvježenje bilo na svakih desetak metara i što su gostima na rapolaganju bili veoma uredni toaleti. Sve je podređeno tome da gosti uživaju gledajući demontraciju kineske moći. Jedino na šta Kinezi nijesu mogli da utiču bilo je vrijeme - taj dan bio je veoma sparan.

Naš prevodilac, inače kineski novinar koji je završio srpski jezik na fakultetu u Pekingu, kazao je za Portal Analitika da je vojna parada za njih jako važna.

Cilj parade – da se pokaže izvanredan uspon Kine – tog dana je nesumljivo postignut. Savršena organizacija parade kao da je istovremeno pokazivala i savršenu kontrolu svega što diše u Kini.

 

Komentari: 0

Novi komentar