Izložba ispred budućeg objekta Muzičkog centra

Bogdanović: Program “Kreativna Crna Gora” pokrenut da poveže umjetnost i preduzetništvo

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović naglasio je kako je Vlada Crne Gore program “Kreativna Crna Gora” pokrenula sa ciljem da poveže umjetnost i preduzetništvo, te da slijedi drugi konkurs tokom kojeg će biti opredijeljen još izdašniji budžet.
Objavljeno: 08. 10. 2019 - 22:06 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ministar je govorio na izložba proizvoda nastalih u okviru programa Ministarstva kulture “Kreativna Crna Gora”, koja je održana večeras na platou ispred budućeg objekta Muzičkog centra Crne Gore u Podgorici.

“Početkom godine raspisali smo prvi konkurs, nudeći mladim autorima sredstva za opremu i prostorne kapacitete, odnosno mogućnosti za plasman proizvoda na tržištu. Uslov je bio da dobijemo dobre ideje – inovativne, ali i one koje proističu iz naše tradicije. Ideje koje će ujedno afirmisati i same autore i državu iz koje dolaze. U okviru prvog konkursa, dobili smo 11 proizvoda iz različitih oblasti , a ova noć potvrđuje da naši autori posjeduju i kreativnost i viziju. Stoga, uz podršku Ministarstva kulture, znatan dio stvaralaca već je našao i put do tržišta, a dio proizvoda iz programa “Kreativna Crna Gora” danas je vidljiv na javnim površinama, na prestižnim međunarodnim filmskim i drugim smotrama, ali i kod različitih distributera i izdavača, koji su sa izuzetnim zadovoljstvom prihvatili ova djela kao inovativan segment prezentacije Crne Gore”, naglasio je Bogdanović.

daniela-gasparikova-otvaranje-izlobe-kreativna-crna-gora

 

Program “Kreativna Crna Gora” podržao je i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), čija je stalna predstavnica Danijela Gašparikova istakla da kreativne industrije u našoj državi jesu nov sektor koji nudi niz razvojnih potencijala.

“Večeras smo svjedoci buđenja novog sektora koji nudi pregršt razvojnih potencijala. Kultura i kreativne industrije su jedan od nedovoljno iskorištenih resursa koji mogu biti zamajac inkluzivnog ekonomskog rasta. Sve to doprinosi smanjenju nejednakosti i u konačnici -  postizanju Ciljeva održivog razvoja i Agende 2030. I pored uspjeha tradicionalnih pristupa kulturnom nasljeđu, koje Crna Gora primjenjuje u sektoru turizma, kreativna industrija otvara nove horizonte. Pomaže efikasnom prelasku na inovativnu digitalnu ekonomiju i ostvarivanju prihoda, a istovremeno omogućava i tranziciju od sive ka zelenoj ekonomiji, primjenu eksperimenata i inovativnih rješenja za aktiviranje mladih na tržištu rada”, kazala je Danijela Gašparikova.

Večerašnja izložba protekla je uz dobru posjetu i veliko interesovanje za proizvode, što je ujedno bila i najava za sljedeću etapu programa “Kreativna Crna Gora”.

Podsjetimo, u okviru navedenog programa, Ministarstvo kulture je autorima obezbijedilo sredstva za prostor i opremu za rad, te mogućnosti za plasman proizvoda. Na taj način, Crna Gora već je napravila prve iskorake u realizaciji mjera iz oblasti kreativnih industrija.

 


 

Komentari: 4

Jovovic Ljubo

08. 10. 2019 - 22:38

Obratio sam vam se jednom da pomognete manifestaciji Vikend u Titogradu,koja je ujedno od strane glavnog grada 2016 izabrana za događaj godine.Što se tiče kreacije sa potonje 2018 imate kod mene 4 pune knjige utisaka od kojih je jedna cijela od strane stranaca to jeste turista.Ocijenili ste da to nije kreativno , vjerovatno su kod vas zaposlena stručnija lica od nekoliko hiljada posjetilaca i vjerujem da ste u pravu što ste me odbili.Volio bi da u slijedećem konkursu date neka uputstva što se tiče kreativnosti,da mi koji mislimo da možemo ne pokušavamo u prazno.
Jakov Pajov Beograd

08. 10. 2019 - 22:39

Ovo je nnešto najgluplje što sam čuo u svom životu.To je komičnije od onog Đaginog slogana Crna Gora jedna kulturna adresa. Povezivanje kulture i preduznetištva ,nešto što nema skoro nikakvu vezu jedno sa drugim. Kako dobro zvuči i stoji jedno uz drugo Daka Davidovic i Dado Đuric,Mesare Goranovic i Petar Lubarda,Veso Pejovic i Roman Simovic ,Njegoš i udruženja stočara Crne Gore. Nažalost nasi političari dokazuju da ne znaju šta je kultura i indetitet i da u politici jedino od biti tragičan je gore biti komičan.
Ne shvatate

09. 10. 2019 - 16:44

Ovaj mini-star je do te mjere "kreativan", da sam po sebi predstavlja kuriozitet i jedinstvenu pojavu. Sad ćemo imati koncerte za violinu i gusle u pilani, izložbu pop-arta u burekdžinici, balet na poljoprivrednom dobru, filmski festival u piljari ... Međutim, svi gube iz vida profitabilnost (ličnu) takvih ideja. Đagina kreatura je bila teška milione eura i niko ne zna đe se to slilo.
Janica Matova Beograd

09. 10. 2019 - 06:15

Ovakav projekat je glup i besmislen.Dok naši vrhunski talenti propadaju u oskudici ministarstvo za kulturu troši pare na izložbe koje navodno povezuju "kulturu i preduzetništvo".Preduzetnici kod nas su uglavnom obogatili kupovinom firmi i sumnjivim poslovima koji su u narodu poznati kao"tajkuni"i nijesu baš pokazali neku posebnu kreativnost izuzev u kriminalnim aferama. Da li neko Duška Kneževica može povezati sa kreativnošcu ako se i kriminalne radnje ne podrazumijeva neka vrsta crnogorske kulture. Sledece godine predlažem ministru da organizuje festival prvi ovakav u regionu ,recimo pod imenom HOBOTNICAFEST!
Novi komentar