Bojkotovao proslavu 800 godina autokefalnosti u BG

Amfilohije nije prisustvovao odlikovanju Vučića, zatražio sabor SPC, Irinej ga odbio

Povodom obiljeležavanja „800. godišnjica autokefalije”: Srpske pravoslavne crkve, večeras je u beogradskom „Sava centru” upriličena svečana akademija, pod nazivom „Zavet Svetoga Save".
Objavljeno: 08. 10. 2019 - 22:31 Promjenite veličinu teksta: A A A

Srpski patrijarh Irinej, predśednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predśedništva BiH Milorad Dodik, odlukom Sinoda SPC, odlikovani su Ordenom Svetoga Save prvoga stepena.

Večerašnji skup u Beogradu bojkotuje mitropolit Amfilohije Radović.

Njemu uprkos, iz Crne Gore su odlikovanju Vučića prisustvovali Andrija Mandić i Milan Knežević.

mandicknezevicbgPrema obaviještenim izvorima, Amfilohije je prekjuče u Žići predao Irineju zahtjev za sazivanje vanrednoga Sabora SPC, navodno potpisan od strane petnaestorice episkopa.

Amfilohije je tražio da zasijedanje Sabora počne śutra, 9. oktobra.

Irinej je odbio taj Amfilohijev zahtijev.

Amfilohije je ranije kazao novinarima da „veliki broj arhijereja SPC nije saglasan sa odlukom Sinoda da orden Sv. Save na 800. godišnjicu autokefalnosti SPC dodijeli Vučiću”.

„Moram to da kažem, što se mene lično tiče, a vjerujem i jedan dobar dio naših arhijereja nijesu time zadovoljni. To je odluka Njegove Svetosti i članova Sinoda“, kazao je Amfilohije.

Aludirajući na Amfilohija, Irinej je večeras ocijenio da su njegove tvrdnje o Vućiću, kako je rekao– zlonamjerne.

irinejvucicordenPotom je riječ dobio srpski predśednik. Obraćajući se Irineju, a misleći na Amfilohija, Vučić je „Sava centru” kazao:

„Tek kad sam vidio šta o meni misle oni kojima sam postao izgovor za slanje poruka Vama, nerijetko i za obračun za Vama, oni koji vjeruju da ih ordenje čini većim od onih koji ordenje daju, odlučio sam da izgovorim nekoliko riječi".

„Kritike koje su stigle na Vaš račun, moja su krivica Vaša Svetosti”, rekao je Vučić.

„I da ste orden, Vaša Svetosti, dali onima koji su ćutali na otcjepljenje ili nijemo gledali kako, jedna za drugom, iz zajedničke države izlaze svetitinje – Ostrog, Cetinjski manastir, Manastir Morača, Đurđevi stupovi – vjerujem bolje bi ste prošli”, kazao je Vučić.

Vučić je u svome govoru kazao da ga „odlikovanje obavezuje da radi još više i da se još snažnije bori za Srbiju i njeno jedinstvo”.

„Da se borim za Kosovo i Metohiju, podršku našem narodu zapadno od Drine i Dunava, ali i u Crnoj Gori”, rekao je.

„Imam nadu da će srpstvo i srbijanstvo postati jedno”, zaključio je Aleksandar Vučić, uz poklike: „Živela SPC!” i „Živela Srbija!”
 

Komentari: 19

Ljubitelj tutuša

08. 10. 2019 - 23:07

Amfilohije Radović nije bio ali su zato Vojvoda Od Koljenice i Pipun prisustvovali... Znaju đe su i kod koga su pare...
Zivelo Slobodno Kosova!

09. 10. 2019 - 00:06

Ovaj mali Musliju je Bogom dat da zavrsio posao!
Živi Cirkus

09. 10. 2019 - 00:42

Živi cirkus, skupina ratnih huškača, posrbica, četničkih hordi, vojvoda i bolestnih umova ljotićevskih ideologa opijenih teškim nacionalizmom Svetosavlja i Karpatsko-Uralske histerije Boga Vida i Južnih Sorba!
Zante

09. 10. 2019 - 06:30

Čim se ne pronalazis u svemu pobrojanom onda si neki retard
Na Balkanu nista novo

09. 10. 2019 - 01:26

Znate, g-dine Vucic, 1918. Vasi prethodnici, zajedno s kraljem Aleksandrom, glat oduzese “iz zahvalnosti” Kraljevini Crnoj Gori kompletnu Metohiju i jos nesto pride i samu Kraljevinu i njenu Crkvu, nesto kasnije, valjda zbog grize savjesti, taj isti kralj vrati sve, ali pod imenom Zetska Banovina. Nije mu pomoglo i zavrsi kako zavrsi. Potom dodjose neki novi i napravise najljepsu drzavu Jugoslaviju. I, opet Crna Gora ostade bez dijelova teritorija Duklje/Zete/Crne Gore i Crkve. I sve bi lijepo funkcionisalo, sto zbog OZNE/UDBE, sto zbog mitova i legendi, da se vama i vasoj Crkvi, ne cinjase da ste mnogo zakinuti od ‘omrazenih komunista’, koji su vam, ruku na srce, sve to i omogucili uz obilatu pomoc “bijelih Crnogoraca”, vazda ih sram bilo i zive i mrtve, a vi trubite i dalje o vasoj ‘ugrozenosti’.
Anagustum

09. 10. 2019 - 03:28

Prvo Srbi, drugo Srbi, trece Srbi, srbijanci...izgleda bar dva S od ovih su vec okrenuli ledhja , taman ko slova S na njihovim simbolima. Amfilohije je ush’o u direktni sukob sa Irinjeom i SPC. Svadhja je toliko zhestoka da Amfilohije nije otisho da pristvuje finalnoj i udarnoj proslavi 800 godina od nedobijanja Autokefalije. Risto je reko da nije bilo Tomosa, da nije bilo ni autokefalije I na izmishljenu prestavu dhje se ujedinjuje srbstvo sa srbijanstvom u jednoj drzhavi zvanoj Srbija, Risto je reka - I’ll pass!!! Na to su odma doskochili kovach “Najskuplje srpske reci- zvane Pechi\ Peja “ Becko Beckovic, i izvjesni Loncar, i tako su Drugo Srbi, ili prvo Srbi ( ko che ga znati) opalili dhjule preko krme jedrenjaka dosad poznate kao srbstvo, a od sad ujedinjeno sa srbijanstvom. Rekli su da im je dosta oznaka za jednu te istu rijec Srbijanac Srbin. Zato “vreme” Crnogorski Srbijanci Gosen Mandic I Knezhevic su brizno gledali kao se sve to odvija, i dumali kome da traze pare...Farsa.
Pravi građanin

09. 10. 2019 - 05:17

Je li ovo Njihova Svjetlost dao orden sam sebi !? Ili me oči varaju ?
timestar

09. 10. 2019 - 06:50

Strani orden,strani političari,strana država,Amfilohije je otpisan jer je CG za Srbiju izgubljena.
Primjećujem

09. 10. 2019 - 07:29

Svi kravate nose osim naša dva dilbera. Slabo se nešto uklapaju u srpstvo.
Rašo

09. 10. 2019 - 07:37

Oće li se ikad ova Srbija smiriti ili će ostati vječiti remetilački faktor u regionu. Ili će opet dobiti po ušima da se smire.
Тото

09. 10. 2019 - 08:04

Биће реметилачки фактор, док вама не да по ушима. Полакоте. Американци напуштају Сирију, па ће, једном, и вас. Онда ћете да се сетите шта смо вам говорили.
xy

09. 10. 2019 - 08:54

Bogami Тото, nacionalistima kojima ti očito pripadaš, pametnije je da se prisetite Slovenije 1945. umesto što pretite. Današnje savezništvo sa Amerikom kroz pripadnost NATO savezu počiva na realnim osnovama. Mi smo njima oprostili 1918. za koju Vučić sada hoće da podigne spomenik Vilsonu, oni su nama oprostili 1945. kada smo im pobili gomile oficira u Trstu i rušili avione iznad Slovenije.
Zeljko R

09. 10. 2019 - 09:15

Vla Toto volio bih da mi ti das po usima no se bojim ako si takav heroj ka sto ti je srpsko ime nece te nidje biti. Jos da te pitam dobiste li koji rat u zadnje vrijeme. Dako i mi skapulamo.
Dzoma Diploma

09. 10. 2019 - 10:11

Wow Totice misicu dragi. Pa to ce se zbiti eventualno u slijedecem milenijumu, mozda koju godinu prije... a do tada neka sto Vas nece postojati nego ni one sljive nece biti...
Vas je lako razbiti

09. 10. 2019 - 20:09

Cak I narednik Legije Stranaca moze da vam shebe svu tu nebesku vojsku za 7 dana jer vi podsvjesno zelite da gubite da bi igrali zrtve I dobili paznju. Kao sto rece veliki Knez Milos, "Srbi su jedini narod sto slave poraz I one sto ih upropaste!". Svaka mu je do sada bila sveta!
Мирослав Ђукић

14. 10. 2019 - 11:17

Рашо, кад користите фразу "remetilački faktor ", нагласите да је то измислио бивши Србин, а потоњи србофоб и идеолог усташтва Анте Старчевић. Да неко не помисли да сте Ви то измислили!
CRNOGORAC

09. 10. 2019 - 08:28

LUKAVA MORACKA SOTONMA IGRA NA POSLEDNJU KARTU POSTO VIDI PROPAST SPC U C.GORU PA SE NADA DA CE POSTATI PATRIJAH CPC ALI CE SA TOM ZELJOM I NADOM OTPUTOVAT ZA SRBIJU ILI NA VJECNI ODMOR NEMAVI SPASA U C.GORI IZRODI CRNOGORSKI.
Grbalj

09. 10. 2019 - 10:45

Kakva tragi komedija... Evo iz Vaseljenske patrijaršije na sva zvona pričaju da je autokefalnost SPC dobila tek 1922 i to nasilnim prisajedinjenjem... Na lažima i na manipulacijama živi SPC, zbog toga se i raspad srpskog crkvenog sistema dešava.
timestar

09. 10. 2019 - 19:18

Amfilohija ne pozvaše,tretiraju ga kao stranog državljana.
Novi komentar