OTKRIVAMO: Što piše u prijedlogu novog političkog programa Demokratske partije socijalista

DPS za obnovu CPC!

- Demokratska partija socijalista zalagaće se za obnovu Crnogorske pravoslavne crkve, navodi se u prijedlogu novog političkog programa te stranke koji će biti usvojen na 8. Kongresu te partije zakazanom za 30. novembar. 
Objavljeno: 09. 10. 2019 - 07:01 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Radićemo na obnovi Crnogorske pravoslavne crkve, kao neodvojivog dijela crnogorskog državnog i nacionalnog identiteta. Naša je dodatna obaveza snaženje crnogorskog nacionalnog identiteta, koji je najviše na udaru onih koji svojim paternalističkim pristupima i negacijom crnogorskog nacionalnog i kulturnog identiteta suštinski negiraju potrebu postojanja Crne Gore - navodi se u prijedlogu programa u dijelu identiteta, koji ekskluzivno objavljuje Pobjeda. 

U pitanju je značajna izmjena političkog programa DPS-a kada je u pitanju odnos te stranke prema crkvenom pitanju, imajući u vidu da su na prošlom kongresu u svom političkom programu zapisali da se zalažu za jednu pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori. 

IZMJENA

 - U cilju prevazilaženja podjela u crnogorskom društvu, a poštujući najveće međunarodne standarde, DPS ostaje privržena opredjeljenju da se podjela među pravoslavnim vjernicima može prevazići uvažavanjem istorijskih činjenica, kao i savremenih strateških državnih ciljeva, kroz jedinstvenu i organizaciono samostalnu pravoslavnu crkvu koja će proctor svog djelovanja uskladiti s međunarodno priznatim granicama države Crne Gore - navodi se u političkom programu DPS-a, koji je usvojen na 7. Kongresu održanom 2016. godine. 

Ideju o jednoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori posljednjih godinu dana je zastupao predsjednik DPS-a Milo Đukanović, ali je ta inicijativa oštro kritikovana i odbačena od strane Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve. U novom političkom programu DPS-a podsjeća se da je ta partija u ,,snaženju crnogorskog državnog i nacionalnog identiteta, napravila neke važne korake i doprinijela njegovom utemeljenju i definisanju“. - Ipak, ostao je još jedan iskorak kojim ćemo ispraviti veliku nepravdu učinjenu Crnoj Gori na početku 20. vijeka - navodi se u prijedlogu programa koji je upućen predsjednicima svih opštinskih organizacija. Navodi se da je ta stranka pobornik principa razdvojenosti države i vjerskih zajednica, što je ustavni i univerzalni evropski princip. - Odlučno zagovaramo nemiješanje države u djelovanje vjerskih zajednica koje počiva na religiji. Ali, isto tako, protivimo se miješanju vjerskih zajednica u poslove države. Posebno političkom djelovanju koje je nespojivo s njihovom misijom - navodi se u prijedlogu političkog programa. 

ČLANSTVO U EU KAO PRIORITET 

Novi politički program ima ukupno devet cjelina i jedna od ključnih odredbi je, kako se i očekivalo, zalaganje za članstvo u Evropskoj uniji. - U Uniju želimo ući kao ravnopravna članica, spremna da se izbori i suoči sa svim obavezama članstva. Zato Evropska unija ostaje naš ključni strateški partner. Istovremeno, od esencijalne važnosti je da pristupanje svih država regiona Evropskoj uniji ostane jedan od prioriteta Unije. Članstvo će doći kao prirodna posljedica urađenog - navodi se u prijedlogu programa. 

Dobrosusjedski odnosi i međunarodna saradnja, kako se navodi, predstavljaju ključ za stabilnost, izbjegavanje konflikata i sukoba. - Crna Gora već decenijama predstavlja primjer prostora okupljanja, dijaloga i spajanja različitosti. To nas čini posebnim u regionu. Sve razvijenija saradnja i snažniji odnosi s partnerima na međunarodnoj sceni i obnova saradnje s tradicionalnim prijateljima biće u našem stalnom fokusu - navodi se, između ostalog, u prijedlogu programa.

Nova strategija vanjskih odnosa i reforma diplomatije

U prijedlogu političkog programa se najavljuje izrada nove strategije vanjskih odnosa i reforma crnogorske diplomatije. 

- Polazeći od pozicije u regionu, vodeće uloge u procesu evropskih integracija i članstva u Sjevernoatlantskoj alijansi, pripremićemo novu strategiju vanjskih odnosa Crne Gore i reformisati diplomatiju. Kroz novi strategijski okvir dodatno ćemo ojačati mjesto Crne Gore na regionalnoj i međunarodnoj sceni koristeći i prednosti koje naš položaj ima. Osnažićemo diplomatiju kako bi pomogli našoj privredi u izlasku na strana tržišta, doveli dodatne investicije u Crnu Goru i dodatno radili na zaštiti naših građana u inostranstvu, i ukidanju prepreka za bezvizno putovanje - navodi se u dokumentu.
 

Komentari: 49

Zlire

09. 10. 2019 - 07:44

Milo mici se sa te stolice dosta si stete ucinio Crnoj Gori
Mile

09. 10. 2019 - 08:51

I sto velis da se Milo makne kako bi Vucic sjeo?
Zlire

09. 10. 2019 - 11:49

Nije trsko bit bolji od vucica koji ne zna ni ko je ni od koga je
@ Mile

09. 10. 2019 - 13:34

Zlire prizeljkuje kralj pericu, kokardu i bradu.
Zoran V. Raičević - Toronto

09. 10. 2019 - 07:46

Samo da ne upopaste i to totalno, što me ne bi iznenadiloo! Imaju tendenciju da upopaste mnoge stvari u društvu ali nikad nažalost ne upropaste partiju koja je kumovala svakakvom hapsu! Dok boravim u CG već sam srio novih 20 Crnogoraca/ Crnogorki koji uskoro napuštaju CG i odlaze za Kanadu! Sistem je u raspadu, samo je pitanje koliko će raspad trajati!
Тото

09. 10. 2019 - 07:59

Из твојих уста у божије уши.
???

09. 10. 2019 - 09:15

Rado bi se vi vratili iz te vuk...bine zvane Kanada ,no vam propadose cetnicki planovi.A ovi sto si srio(kako ti kazes)su neradnici i odje a misle da i tamo mogu bez rada uzivat.
Fahro

09. 10. 2019 - 09:29

@Zorane za tebe i ostatak odje koji mrze slovo M odkako je Milo okrenuo ledja velikosrpskom nacionalizmu i sovinizmu - hladan Tus, hladniji da ne moze bit nego sto je. A zasniva se na cinjenicama, brojkama i naravno dokazima. DPS sto god je ucrtao u zadnjih 30 godina uspio je i zavrsio. Sacuvao zemlju od rata, sacuvao zajednicki zivot,vratio drzavu dje joj je mjesto, onda NATO, i polako prijem u EU bez obzira koliko prostpska opozicija gazi po CG i crni je dje god stigne. Ova vlast zna sta radi bez obzira na prepuste jer u svakom zitu ima kukolja.Uspjesi se redjaju svake godine a naravno, ko je slijep u ocima i dusi tom da das cio svijet malo bi mu bilo. Pogledaj samo Srbiju pa ce ti biti jasno. Imali vece tragedije za naciju kad im Turska gradi autoput, da ne pominjem arape koji su pola Vojvodine kupili.A istina im je svaka kao i 800 godina njihovog pravoslavlja.
Zoran V. Raičević

09. 10. 2019 - 12:29

Blažo Sredanović skoro u jednoj emisiji reče, pominjući Njegoša: ako CG nije za življenje, onda je za pričanje. Niie loše se faliti, nije loše voljeti slobo M, ali volite ga zbog Montenegra, ne znog nečijeg ličnog imena!
Fahro

09. 10. 2019 - 14:38

Citas Zorane izmedju redova, niko ne pominje ko koga voli. Ali nije problem, razumijem ja vas, nema sta gore od dusevne bolesti...
CRNOGORAC

09. 10. 2019 - 08:10

VIDJECEMO DAKO I TO DOCEKAMO POSLIJED OVOLIKO GODINA CEKANJA DA SE RIJESIMO OD ZLA SPC.
EU, NATO, CPC

09. 10. 2019 - 08:15

Jedino logično i pravilno. Nema alternative. Inače zbogom Crna Goro i Crnogorci, zbogom sekularna državo.
Freeman

09. 10. 2019 - 08:25

Jedini način na koji DPS može raditi na jačanju tkz.CPC je da natjeraju svoje članove da joj pristupe ,da se tamo vjenčavaju i krštavaju svoju djecu.Vidjećemo koliko će to imati uspjeha ?.
Tesla

09. 10. 2019 - 12:05

@slobodnjak- samo gledaj i uci se. Za pocetak 2 pravila: Prvo- Lazima su uvijek kratke noge pa makar to trajalo 100 godina Drugo - Niko nevidje dobro od tudjeg i pokradenog. A za krstenje cemo lako ....
Freeman

09. 10. 2019 - 13:18

Tesla vidi se da si nekršten !.
Tesla

09. 10. 2019 - 14:41

@Freeman - Pa naravno da nijesam. Hvala bogu , kako rece neko na sajtu pa ne pripadam vasem narodu kojeg je Dobrica Cosic najbolje opisao. A ko to moze bolje nego otac nacije, jel tako Freeman:)
ISTINA

09. 10. 2019 - 16:43

Vise uspjeha nego kod Amfilohija sigurno.Evo kad si spomenuo krstenje kad sam se ja krstio dosao je kod nas u stan pop da krsti mene i majku,pravilo je da ne mozes bit krsten ako ti nijesu krstena oba roditelja.Znaci trebao je prvo da krsti moju majku pa mene ali pop uz par rakija zaboravio da krsti moju majku i krstio je samo mene.Tek se majka krstila naredne godine kad mi se rodila sestra.Po svim crkvenim pravilima ja nijesam pravilno krsten!
Cajka

09. 10. 2019 - 23:08

Jesu li ti dali tomos??? Ako nijesu, onda puj pike.
NIKOLA

09. 10. 2019 - 08:38

AFERiM....
Ksenija Petrovic

09. 10. 2019 - 09:19

Druze Đukanovicu normalno je da odrzavamo medu nacijonalni sklad ,ali nije normalno da zive sa nama a da negiraju Crnogorsku drzavu i povrh svega im to tolerisati Znate li a dobro znate koji je naš identitet Crnogorski jezik i autokefalna Crnovorska crkva Kazu mi pojedinci da smo dugo vremena ucili srpsko hrvatski jezik e baš u tome je stvar što ga ja nijesam nikad naucila ne samo ja nego mnogi moje generacije jer nam je bijo bliži maternji jezik Sad da vam kažem i pojedine Crnogorske riječi Moja majka nikad nije rekla za hodnik da se zove hodnik nego ga je nzivala portik za tarasu ,veranda za cošak od kuce kantun od kuce za drvenu klupu nazivala je karijega za lonac bronźin i tako u nedogled da nebi nabrajala .Ono što je Crnogorsko neka bude Crnogorsko a ne nekakve primijese i spajanja
Freeman

09. 10. 2019 - 14:45

I ti Ksenija misliš da su to crnogorske riječi ?.Čudo je neznanje Ksenija,bolje bi bilo da si ipak nešto naučila .
timestar

09. 10. 2019 - 09:48

Mala država,mala crkva ali svoja.
Podvala

09. 10. 2019 - 10:04

Zar CPC nije obnovljena? Ko nalaze badnjak ispded dvora? Ciji je mitropolit bio pok. Antonine Abramovic? Ovo je jos jedna podvala DPS- a, kao: "da zivimo bolje" . Planirali su da se na pitanje crkve "voze" jos jedan mandat na vlasti, ali samo ispraznim pricama, a ne daju CPC da napravi sluzbu u bilo kojoj crkvi u CG, a vladika nam stoluje u privatnoj kuci. 3.14
Kleopatra

09. 10. 2019 - 10:41

SPC ce obnovom Crnogorske autokefalne crkve izgubiti uticaj koji je imala, a pritom ce ostati i bez velikih novcanih sredstava. Oni ne zele da izgube dominantnu ulogu i da dodje do obnove CPC koja je postojala prije 100 godina i cija bi obnova bila veliki korak za nas narod
Ramiz_BP

09. 10. 2019 - 10:43

Crnogorska crkva se spominje i u Ustavu knjazevine Crne Gore iz  1905.godine. Istorijske cinjenice se ne mogu tako lako zaobici, iako SPC pokusava da iz zanemari.
JunaK

09. 10. 2019 - 10:43

Amfilohije je godinama upucivao prijetnje crnogorskom narodu. Govorio je da ce biti krvoprolice za Bozic, da je crnogorska nacija izmisljena i brojne druge izjave su ostale upacene, koje su imale za cilj unosenje nemira medju narodom CG.
@JunaK

09. 10. 2019 - 13:50

Amfilohiju uzdanica Jedinica 29155!!!!!
Sara

09. 10. 2019 - 10:44

Zakon o slobodi vjeroispovjesti i rijeseno crkveno pitanje je karika koja nedostaje da bi se zaokruzio identitet CG kao nezavisne i suverene drzave! To ne predstavlja atak na bilo koga, vec jacanje demokratske CG!
Nedžad

09. 10. 2019 - 11:01

Zna li neko što se dešava kada partija sa komunističkom prošlošću radi na formiranju pravoslavne crkve i zbog čega muslimani iz inostranstva finansijski podržavaju formiranje iste?
Virus

09. 10. 2019 - 11:29

Partijska crkva, strava
Nick

09. 10. 2019 - 12:40

CPC je obnovljena, sram vas i stid bilo!
Daka

09. 10. 2019 - 12:49

Poznavajuci visedecenijsku strukturu gore pomenute partije, bice isto zajednica svetosavska samo sa clanskim kartama DPS.
CRNOGORAC

09. 10. 2019 - 13:33

LJUDI SE VEZU ZA RIJEC A VOLOVI ZA ROGOVE VIDJECEMO OCELI JE ODRZATI ILI CE NAROD LAGAVATI KA DO SADA U KORIST RISTA SOTONE I SPC .
Koviljka tomic

09. 10. 2019 - 13:35

Pa i treba da se radi na obnovi CPC jer previse je sebi dala na znacaju SPC i od nje se ne moze doci na red ni za sta.
Cipsy

09. 10. 2019 - 13:40

Da je srece da se krenulo sa tim jos prije ali opet nikad nije kasno.
Freeman

09. 10. 2019 - 14:20

Pa krenulo se davno,hteli ste da kažete vjerovatno da se DPS i Đukanović trebali ranije preobratiti ?!.
DonjiKokoti

09. 10. 2019 - 13:42

Vala red je ne ide da se mi Crnogorci molimo u crkvama dje je izvise nas srpska zastava.
StevanPG

09. 10. 2019 - 13:45

Crkva treba da se obnovi i da mi vjernici CPC imamo ista prava kao i SPC.
Freeman

09. 10. 2019 - 14:22

Pa zar vi imate vjernika ?!.Mislim da vam samo vjernici fale .
Definitivno

10. 10. 2019 - 01:17

SAMO CPC, PA KO HOCE S NAMA, PRIMICEMO GA, SEM AMFILOHIJA I DZOMBICA.
Gordan

09. 10. 2019 - 13:57

Sta sve SPC radi i kako nas novac iz Crne Gore izvlace pa salju za Srbiju da njih pune tamo a od nas izvlace zadnji cent.
Marocco

09. 10. 2019 - 14:09

Kad se po Srbiji iznad crkava ne viore zastave CG e onda nema sta da se ni viore zastave Srbije po crkvama u Crnoj Gori.
Freeman

10. 10. 2019 - 10:18

Nije to srpska zastava ,nego zastava Srpske Pravoslavne Crkve. To nije isto .
fff

09. 10. 2019 - 14:30

SPC je za 80 godina u crnoj gori izgradio čak 3 objekta: hram, limenu crkvu na rumiji i krstiJonicu na ostrvu cvijeća. Ostalo je sve ruinirao i oskrnavio.
Planinka

09. 10. 2019 - 14:43

Vrijeme je da dodje do obnove CPC
marta

09. 10. 2019 - 14:44

Jasno je da obnova CPC najvise smeta SPC, jer time gube kontrolu nad vjerskim objektima
Unico

09. 10. 2019 - 14:44

CPC ce zaokruziti identitet CG.
Definitivno

10. 10. 2019 - 01:18

Unica, APSOLUTNO!
Мирослав Ђукић

10. 10. 2019 - 12:14

"Црква је одвојена од државе". Истовемено, држава није одвојена од цркве! То је тзв. "црногорски парадокс": Две ствари су спојене, али истовремено нису! Разлучене, али нераздвојене! Интересантно, за истраживаче...
Novi komentar