Konsultativno saslušanje, ministri različito o zaradama

Hrapović: Povećanje plata medicinarima izvjesno; Radunović: Zahtjevi sindikata nerealni

Ministar zadravlja Kenan Hrapović najavio je povećanje zarada zdravstvenim radnicima na konsultativnom saslušanju pred Odborom za zdravstvo, rad i socijalno staranje. Sa tim se u potpunosti nije složio ministar finansija Darko Radunović.
Objavljeno: 09. 10. 2019 - 10:34 Promjenite veličinu teksta: A A A
Hrapovic: Povecanje plata medicinarima izvjesno; Radunovic: Zahtjevi sindikata nerealni
Portal Analitika/Luka Đuric

„Fiskalna konsolidacija je gotovo za nama i u pregovorima smo sa Ministarstvom finansija. Mogu reći da je povećanje plata gotovo izvjesno", kazao je Hrapović.

Prema njegovim riječima, "bolji standard zaposlenih u vrhu je prioriteta".

„Od trenutka stupanja na dužnost snažno podržavam povećanje plata. Podsjetiću da je period za nama bio period fiskalne konsolidacije što je onemogućilo povećanje plata u javnom sektoru“, naveo je Hrapović.

Po tri miliona za stanove i specijalizacije

Hrapović je istakao da je Vlada povećala standard medicinskim radnicima.

„Podsjeticu da je od decembra 2016. do 2019. Vlada obezbijedila 167 stambenih jedinica i za to izdvojila 1,5 miliona eura. Vlada će sjutra razmatrati Aneks sporazuma za obezbjeđivanje još 1,5 miliona eura za dodatne stanove. Preko 400 ljekara iz Crne Gore se nalazi na specijalizaciji, a država za to izdvaja oko tri miliona eura", kazao je Hrapović.

Zahtjevi sindikati nerealni

Ministar finansija Darko Radunović kazao je da procenti za povećanje plata iz prvih pregovora su suviše visoki i nerealni.

On je naglasio da je period fiskalne konsolidacije još uvijek u toku i da će se završiti tek 2020.godine.

"Vrlo je teško parcijalno posmatrati i povećavati plate, iako sam ja saglasan da ljekari koji rade posebno važan posao zaslužuju veće plate. To jesu opravdani zahtjevi ali se plašim da su u obimu i iščekivanjima sindikata nerealni, da je to procentualno povećanje za koje nisam siguran da ćemo moći da prihvatimo“, rekao je Radunović.

Radunović se nije složio sa ministrom zdravlja Hrapovićem da je povećanje plata izvjesno.

„Ali, pred nama su pregovori i razgovaramo u pravo vrijeme jer pravimo budžet za 2020. godinu. Naći mjeru je posao koji predstoji. Ja se ne bih složio da je izvjesno. To će biti kada utvrdimo sve predloge ministarstava zdravlja, finansija i kada predlog prođe parlament", kazao je Radunović.

Niko ih ne tjera

 Član Odbora iz SD-a Boris Mugoša reagovao je povodom natpisa u pojedinim medijima koji su naveli da je vlast primorana da poveća plate.

"Ne želim da se zbog takvih tvrdnji remeti jedna korektna saradnja u ovom Odboru. Očekujem da vi kao predsjednik u ime cijelog odbora podcrtate činjenicu da niko nikoga nije primorao. Da poslanici iz vladajuće koalicije da nijesu htjeli da prihvate ovu inicijativu, ona se danas ne bi našla na dnevnom redu, jer mene kao ni kolege niko na ništa ne može primorati", kazao je Mugoša.

Ministri su se na kraju odbora usaglasili da su njihove riječi možda pogrešno shvatile i da nisu u sukobu. Hrapović je ponovio da očekuje povećanje zarada.

''Nema različitih tonova u izjavama ministra finansija i mene. Razgovori idu u dobrom pravcu, a više detalja ćemo dati u narednom periodu'', kazao je Hrapović.

Ministar finansija, Darko Radunović, kazao je da ljekarima ne treba vraćati dostojanstvo jer ga oni nisu ni izgubili. On je dodao da se prioriteti moraju iskristalizovati i saglasan je da postoji prostor da se smanje troškovi kako bi se povećali na nekom drugom mjestu.

''Mi imamo dobru komunikaciju sa Ministarstvom zdravlja i imamo kalkulacije oko povećanja plata ali ćemo još da radimo na tome. Mi ne izlazimo iz projekcije i sigurno ćemo zadržati zamrznute plate u 2020. godini. Jedini koji mogu iskočiti iz tog koša je grupacija koja nam danas skreće pažnju kao i oni koji rade u prosvjetu. Svi zaboravljaju da se sljedeće godine ukida krizni porez i vraća sa 11 na 9 odsto i da će tu biti prostora da se u toj mjeri plate povećaju. Mislim da se očekivanja moraju predočiti u realna'', zaključio je Radunović.

Komentari: 6

Doktor iz Kliničkog CCG

09. 10. 2019 - 11:57

hahahaha...Pa druškane Mugoša iz SDa....Ne moraš nam ti povećavati plate...Konkretno meni ne moraš...Bude li to neko mizerno povećanje odoh da radim u Sloveniju.Imam ponudu za posao tamo od ljeta.Ali im nijesam dao definitivan odgovor je čekam koliko će iznositi to povećanje.Ako bude kao što se očekuje minimalno...Pišem pisma iz lijepe Slovenije...A ti i tebi slični će se za 10ak godina liječiti kod travara i vračara...
zakula crnogorac

09. 10. 2019 - 13:07

ZDRAVSTVO,treba da ima vece plate ili makar iste kao svi POLITICARI I DIREKTORI U CRNOJ GORI.DOKTORI imaju daleko vise I DUZE STUDIRANJE od svih drugih FAKULTETA U DRZAVI.pod hitno osjetno podici PLATE,DOKTORIMA OD 1500E-DO 2000E,A MED SESTRAMA OD 650E-DO 900E.SA OVAKVIM PLATAMA IMAMO SANSU ZADRZATI ZDRVASTVENE RADNIKE.SVE ISPOD OVOGA JE VEOMA MALO.SRECNO CRNA GORO!!!
U prolazu

09. 10. 2019 - 14:50

Potpuno se slazem da treba da im budu toliko plata za 8 sati rada, i naravno da uredno prijave sve vanredne prihode i prihode od privatnih djelatnosti koje imaju pa da vidimo koliko sati gdje provedu radeci i da li rade vise poslova u isto radno vrijeme, pa i da se utvrdi porijeklo imovine, stanova, automobila i skolovanja djece u inostranstvu... i tako redom
Brini

09. 10. 2019 - 16:23

Slazem se...al te sto tako zive je 5% maximum...I uglavnom su partijski vojnici
Zastidje

10. 10. 2019 - 01:03

Skandalozno je ovo sto nam rade tzv doktori. Zbilja, koliko vas moze nositi titulu doktor medicine, da li vi, zajedno s novinarima koji vas tako titulisu, uopste znate, ko i zasto u toj profesiji moze nosti tu titulu, i trazite povecanje od 300 eura, a koliko gradjana ove zemlje zivi od tolike ili manje svote mjesecno. Prijetite da cete otici, da ste mogli otisli bi, jer mali broj vas je siguran u sebe i svoje znanje da bi to uradili. Iskreno mislim da ste veci dio vas, kao i sestre, zastidje te profesije. Povecanje da ali samo onima od vas koji rade svoj posao humano i profesionalno i tretiraju svakog pacijenta kao ljudsko bice bez obzira na godine i status u drustvu - ljekari i sestre.
Rašo

10. 10. 2019 - 07:21

Svaki poslanik u skupštini, pa i onaj koji ne otvara usta ima veću platu od doktora u bolnicu. Bruka i sramota. ImJu i pravo da odlaze .
Novi komentar