Nastavak modernizacije odbrambenog sistema Crne Gore

Osmog i devetog oktobra 2019. u Podgorici održane su druge odbrambene bilateralne konsultacije delegacija NATO i Crne Gore. To je dio finalne faze četvorogodišnjeg ciklusa NATO procesa odbrambenog planiranja (NATO Defense Planning Process), koji je započet 2016. 
Objavljeno: 09. 10. 2019 - 11:16 Promjenite veličinu teksta: A A A

Cilj konsultacija je sagledavanje cjelokupnih odbrambenih sposobnosti NATO članica i stepena primjene preuzetih nacionalnih obaveza u kolektivnom sistemu bezbjednosti. Predstavljaju i polaznu osnovu za izradu izvještaja o odbrambenim sposobnostima država članica NATO, koji će biti usvojeni na sastanku ministara odbrane, u junu 2020. godine. 
Delegaciju NATO saveza predvodio je direktor NATO Direktorata za planiranje odbrane, Pol Severo (Paul Severeux), dok je na čelu delegacije Crne Gore bio direktor Direktorata za politiku i planiranje odbrane u Ministarstvu odbrane, Ivica Ivanović.
Na sastanku Ivanovića i Severoa zaključeno je da je Crna Gora nakon sticanja punopravnog članstva u Alijansi, u relativno kratkom periodu, značajno unaprijedila odbrambene sposobnosti i time potvrdila status odgovornog i kredibilnog saveznika. Tom prilikom, Severo je pohvalio napore koje Crna Gora ulaže u dalje jačanje odbrambenih sposobnosti i stvaranje uslova za puni doprinos kolektivnom sistemu bezbjednosti. 
Ivanović je istakao da “Ministarstvo odbrane ostaje snažno posvećeno modernizaciji crnogorskog odbrambenog sistema, te da konstantno ulaže u jačanje interoperabilnosti Vojske Crne Gore, odgovorno pristupajući ispunjavanju NATO ciljeva sposobnosti”. Takođe, naglasio je da će Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore nastaviti da ulažu maksimalne napore kako bi dodatno unaprijedili odbrambene sposobnosti i kapacitete i time stvorili uslove za dosljedno ispunjavanje obaveza u kolektivnom sistemu bezbjednosti.
 

Komentari: 0

Novi komentar