Kakva je bila do njenog nekanonskog i neustavnog ukidanja 1918. godine

LAJOVIĆ: Pozdravljamo inicijativu DPS-a za obnovu CPC

Svještenstvo eparhije Podgoričko-dukljanske, u duhu molitvenog služenja, pozdravlja odluku Demokratske partije socijalista da se svojim političkim programom odredi prema rješenju crkvenog pitanja u Crnoj Gori, kroz obnovu Crnogorske pravoslavne crkve, kakva je bila do njenog nekanonskog i neustavnog ukidanja 1918. godine, saopštio je za Portal Analitika portparol službe eparhije Podgoričko-dukljanske pravoslavne crkve Crne Gore, Vladimir Lajović.
Objavljeno: 09. 10. 2019 - 14:46 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Naša je molitva da i ostale parlamentarne partije prepoznaju značaj ovog pitanja i istorijskog trenutaka, da pitanje crkve sagledaju kao neodvojivi dio ukupnog crnogorskog državnog i nacionalnog identiteta,  kako bi se stvorila kritična masa i jedinstvo unutra našeg crnogorskog društva, odnosno među svima kojima je Crna Gora na srcu, pa da se i oni programski i akciono jasno odrede po ovom pitanju i stvore potrebnu respektabilnu većinu za usvajanje prijedloga Zakona o vjerskim slobodama u Skupštini, kao bitnog preduslova za otpočinjanje procesa rješavanje crnogorskog pravoslavnog pitanja - saopštio je Lajović i dodao:


- Svi smo svjesni snažnih opstrukcija i protivljena koje ne dolaze samo od nekih centara moći van Crne Gore (što je očekivano) već i od nekih, na njihovu sramotu, koji sebe nazivaju "crnogorskim", a žele ovaj proces, koji je shodno ustavnim i kanonskim ovlašćenjima inicirao predsjednik Milo Đukanović, da neodgovornim i apriornim odbijanjem abortiraju prije nego je započeto. Odbacuju nešto prije nego su sjeli za sto, otvorili dijalog i vidjeli što taj program obnove Aukofelane Pravoslavne crkve Crne Gore uopšte sadrži, pa da onda kažu svoj stav i da se odrede prema njemu - ocijenio je Lajović.

On tvrdi da ne samo da je "neodgovorno prema pravoslavnim vjernicima i iskrenim rodoljubima Crne Gore, već to vrijeđa hrišćansku etiku stpljivosti, dijaloga i tolerancije koju bi, da je sreće, oni trebali da reprezentuju i predvode".

- To protivljenje neumitnim procesima pokazuje neodgovornost, bahatost i nedoraslost istorijskom trenutku i svijesti da pravoslavna crkva od iskona ima eshatološku misiju simfonije sa državom (ne nužno vlastima) u kojoj djeluje, a osobito u Crnoj Gori, koja je bila posljednja pravoslavna teokratija u Evropi, u kojoj je oduvijek bilo nezamislivo da pravoslavna crkva djeluje protiv svoje drżave, kao što je zadnjih 100 godina slučaj. Nema medjusobnog dijaloga, saradnje i povjerenja, no neće to tako ostati, jer kao što reče naš sveti Petar Cetinjski: "Sve su sile slabe i ništavne za onoga koji pravo misli", niti je pravoslavna crkva Crne Gore postala sa njima, niti će sa njima nestati, jer ima još vjerujućih ljudi kojima je ono opšte i nacionalno iznad partikularnih interesa, koristi i nekih privilegijica koje bi neki pojedinici možda mogli izgubiti u ovom procesu. Ali je Isus Hristos nama pokazao uzvišeniji put, sopstvenog stradanja i požrtvovanja za spasenje, dobrobit i blagoslov svih. Zato ovako javni dajemo podršku svima onima koji su za rješenje pravoslavnog pitanja u Crnoj Gori, za dijalog, jedinstvo i pomirenje - zaključio je Lajović.

Komentari: 6

murko

09. 10. 2019 - 15:49

Lav ima svoju crkvu. Miras i Stevo svoju. Za koga se opredeliti? Dobri su mi i jedni i drugi. Lav ima onog simpaticnog dedicu Patrijarha Italije. Mudar covek i duhovnik, vidi se odmah. Jos jedan plus za Lava je sto je protestantski svestenik, pa bi mogao da napravi pravoslavno-protestantsku crkvu. To bi privuklo donacije iz EU, oni nisu stipse kao cisti pavoslavci.
Istoricar

09. 10. 2019 - 15:55

Gospodine Lajoviću, Kako da se obratim? Bivši ste podoficir JNA, bivši član DPSa,bivsi zamjenik šefa kabineta bivšeg predsjednika S.Marovića bivše države Srbije i Crne Gore, bivši direktor hotela Onogošt, Pobjede, bivsi suprug Svetlane sa Srpske TV,bivši protestant, bivši pop CPC!!! "PA KO SI TI JAKOVLJEVIĆU?" ili iz istog filma: "MALA JE OVO DRŽAVA KOLIKI JE ON IZDAJNIK" čije crkve "eperhija podgoričko-dukljanska" "Italijanske"???
!?

09. 10. 2019 - 16:21

Kako? Pozdravljate inicijativu za obnovu CPC-e. Pa zar je nijeste obnovili? Godinama govorite da ste Crkva, a sad odjednom opet obnova!? Pošto praktično i nemate vjernika, vjerovatno mislite da raspišete tender za nabavku vjernika, pa da vam vlada obezbijedi sredstva. Ili šta?
Brat u Hristu

09. 10. 2019 - 16:21

Vjerujem u dvije stvari da će se, prvo, inicijativa Predsjednika Države ostvariti veoma brzo, i tako ćemo imati Pravoslavnu Crkvu Crne Gore, a drugo, sveštenstvo u Crnoj Gori će se masovno prikloniti Njoj.
LOGISTIKA

09. 10. 2019 - 18:17

Za portparola službe eparhije Podgoričko-dukljanske pravoslavne crkve Crne Gore, Vladimir Lajović.I istinske OBNOVITE CRNOGORSKE CRKVE kakva bi pridje 1918.godine. SABERIMO SE CRNOGORCI u OBNOVI NASE CRKVE kakva bi PRIDJE UJEDINJENJA one CRKVE KOJU BASTINIO KRALJ NIKOLA .BRAVO ZA LAJOVICA i dijelom DPS POLITICARA koji su smogli snage prozreli i spoznali ISTINU- da se otrgnu od LAZNE CRKVE MITROPOLITA MIHAILA!
LOGISTIKA

09. 10. 2019 - 18:18

Milo Djukanovic igra na Lajovica kao mudrog covjeka,Istinskog DUHOVNIKA obnovite ,CRNOGORSKE CRKVE PATRIOTU, PODRSKA
Novi komentar