Dogovoreno na sjednici Odbora

Nacrti izbornih zakona da budu dostavljeni do 22. oktobra

Radna tijela Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva prve nacrte zakona i drugih akata treba da dostave do 22. oktobra, dogovoreno je na današnjoj sjednici tog skupštinskog tijela.
Objavljeno: 09. 10. 2019 - 19:15 Promjenite veličinu teksta: A A A

Taj predlog poslanika Socijaldemokratske partije Raška Konjevića bio je prihvatljiv većini članova Odbora.

„Govorimo o prvim nacrtima, a ne o konačnim rješenjima“, istakao je Konjević.

Predsjednik Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva Branimir Gvozdenović naveo je da je saglasan da rok za dostavljanje nacrta akata bude 22 oktobar.

On je kazao da pozicija želi da nastavi rad na izbornom zakonodavstvu zajedno sa opozicijom.

„Želim da nastavimo da radimo, rok uvijek mozemo odložiti. Cilj mi je da budemo efikasniji nego što smo do sada bili“, naveo je Gvozdenović.

Predstavnik poslaničkog kluba Socijalistička narodna partija – Demos, Neđeljko Rudović, kazao je da je rok koji je predložio Konjević prihvatljiv.

„Spremni smo da radimo svaki dan da bi prve nacrte mogli da predočimo 22. oktobra“, poručio je Rudović.

Poslanik Force Genci Nimanbegu ocijenio je da rok za dostavljanje prvih nacrta zakona koji je predložio Konjević nije realan.

Na sjednici Odbora utvrđeno je da je kvorum za rad tog skupštinskog tijela osam od 11 članova, dok je kvorum za odlučivanje 11 od 14 članova.

Članovi Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva na današnjoj sjednici usvojili su Odluku o izboru koordinatora i članova radnih odbora.

Za tu Odluku glasalo je 11 članova Odbora, dok glasova protiv nije bilo.

Prije glasanja za tu Odluku, Konjević je predložio da opozicija koordinira ili radnim odborom koji se bavi Zakonom o izboru odbornika i poslanika ili onim koji se bavi Zakonom o finansiranju politickih subjekata i izbornih kampanja.

On je predložio da neko od članova Odbora iz redova Demokratske partije socijalista (DPS) preuzme radni odbor koji se bavi biračkim spiskom.

Za koordinatora radnog odbora 1, koji se bavi Zakonom o izboru odbornika i poslanika, izabrana je poslanica DPS-a Marta Šćepanović, mjesto zamjenika koordinatora nije popunjeno, dok su članovi Rudović i poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša.

Koordinator radnog odbora 2, koji se bavi izmjenama i dopunama Zakona o biračkom spisku, je Nimanbegu, njegov zamjenik je poslanik Demokrata Danilo Šaranović.

Član radnog odbora 2 iz parlamentarne većine je poslanik DPS-a Predrag Sekulić, a član iz opozicije nije određen.

Koordinator radnog odbora 3 biće predstavnik DF-a, njegov zamjenik je poslanik DPS-a Miodrag Vuković, dok su članovi poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović i Konjević.

Radna grupa 3 ima zadatak da analizira pravni okvir od značaja za izborni proces, a njena nadležnost je i analiza Ustava u dijelu odredaba kojima se regulišu izborni procesi i uređuje ambijent za izbore, kao i analiza Ustava u dijelu odredaba koje regulišu Sudski savjet.

Za koordinatora radnog odbora 4, koji se bavi zakonom o medijima, izabran je Rudović, njegov zamjenik je Sekulić, član iz parlamentarne većine je Nimanbegu, dok član iz opozicije nije određen.

Koordinator radnog odbora 5, koji se bavi izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih subjekata, je poslanik Demokratske partije socijalista Momo Koprivica, a njegov zamjenik je Sekulić.

Član radnog odbora 5 iz parlamnetarne većine je Ibrahimović, a mjesto člana iz opozicije nije određeno.

Na današnjoj sjednici dogovoreno je da koordinator radnog odbora 6, koja se bavi nacrtom etičkog kodeksa i jačanjem kapaciteta i profesionalizma u radu organa značajnih za izborne procese, uključujući Državnu izbornu komisiju i Agenciju za sprečavanje korupcije, bude Vuković, njegov zamjenik poslanik Koprivica, kao i da članovi budu Šćepanović i Šaranović.

Za koordinatora radnog odbora 7 izabran je Gvozdenović, njegov zamjenik je Konjević.

Član radnog odbora 7 iz parlamentarne većine je Mugoša, dok mjesto člana iz opozicije nije popunjeno.

Zadaci radnog odbora 7 su predlaganje modela za implementaciju i nadzor dogovorenih rješenja, potvrđivanje datuma održavanja parlamentarnih izbora, kao i razmatranje rješenja o pitanju izbora članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.

Šćepanović je navela da su članovi Odbora iz parlamentarne većine isticali od početka da im forma nije važna, već suština.

„Važno je da konačno počnemo da radimo i ispoštujemo rok“, rekla je ona.

Sekulić je kazao da se nada da će opozicija biti zadovoljna onim sto je do sada urađeno kada je u pitanju rad na reformi izbornog i drugog zakonodavstva.

Kako je naveo, cilj je da Crna Gora ima dobre izborne zakone.

Pridruženi član Odbora iz akademske zajednice Đorđije Blažić naveo je da je zadovoljan što su članovi Odbora našli zajednički jezik i što postoji spremnost da se radi na prioritetnom zadatku.

On je dodao da rokovi za dostavljanje nacrta zakona ne treba da opterećuju članove Odbora, jer oni mogu biti pomjereni.

Ibrahimovic je naveo da je zadovoljan što su „krenuli sa mrtve tačke“ u pravcu stvaranja kvalitetnog izbornog zakonodavstva.

On je dodao da vjeruje da je danas poslata jasna poruku da je moguć dijalog između opozicije i vlasti.

Komentari: 0

Novi komentar