Podaci Ipsos stratedžik marketinga

Srbija ima 2.357 registrovanih medija

Srbija ima 2.357 registrovanih medija, što je mnogo za medijsko tržište, a povjerenje u medije opada, izjavio je danas predstavnik Ipsos stratedžik marketinga Srđan Bogosavljević na skupu "Prava mera medija 2.0".
Objavljeno: 09. 10. 2019 - 20:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Malo je zemalja sa ovoliko medija, a teško je zamisliti da postoji zemlja sa manje novca po medijskoj jedinici", naglasio je Bogosavljević.

On je istakao da, osim medija na internet platformama, raste i broj štampanih medija, kojih je sada 911.

Bogosavljević je ukazao da je televizija i dalje glavni izvor informacija, dok u Srbiji i Grčkoj ljudi imaju povjerenje i u društvene mreže.

On je rekao da medijsko tržište u Srbiji vrijedi oko 400 miliona eura, a da oko 100 miliona odlazi na javne servise, te da je malo onih koji su na dobitku, ali je veliki broj gubitaša i medija koji posluju na nuli.

Bogosavljević je istakao da prihodi od oglašavanja rastu, ali da ostali prihodi - poput donacija i prodaje- stagniraju, dok su prihodi porasli za 6,3 odsto, a rashodi 14,2 odsto.

On je naglasio da malo medija dobro targetira svoju publiku i da je “važno reći da je Srbija zemlja starih i su se promijenile i starosne granice kada je riječ o internetu i da su to kupci i potrošači medija”.

Šef Irex u Srbiji Evan Trač rekao je novinarima prije skupa da je važno da se ojača medijski sistem, da nezavisni mediji moraju da promijene svoju biznis strategiju, ali da je mnogo ekonomskih i političkih izazova pred medijima, a da oni moraju da se prilagode novim okolnostima poput digitalizacije.

Predsjednica Irex Kristin M. Lord rekla je novinarima da je cilj da se pomogne medijima u Srbiji kako bi bili transparentniji i tržišno orijentisaniji.

Ona je na otvaranju skupa poručila kako medijsko tržište treba da bude transparentnije jer će to pomoći da se u medijima čuju različite strane i da se prave objektivne vijesti.

Po njenoj ocjeni, postoji svijest o tome da pritisci na medije dolaze i sa političke i sa ekonomske strane, a da je istovremeno, prema mjerenjima slobode medija, evidentan pad Srbije.
 

Komentari: 0

Novi komentar