Po reformisanom modelu studiranja

Fakultet za crnogorski jezik i književnost na Cetinju otvorio master studije

Fakultet za crnogorski jezik i književnost na Cetinju od ove studijske godine prvi put je upisao studente na dvogodišnje master studije, njih deset, po reformisanom modelu studiranja, piše Pobjeda.
Objavljeno: 10. 10. 2019 - 07:16 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ovakav model tek će od sljedeće godine da se sprovodi na fakultetima Univerziteta Crne Gore, kada će studenti morati da polažu prijemni ispit, a studije će biti besplatne.

Dekan Fakulteta za crnogorski jezik Adnan Čirgić rekao je za Pobjedu da je kod njih ove godine master samofinansirajući, a naredne, u skladu sa zakonom, biće besplatan.

“Školarina za master studij Crnogorski jezik i književnost iznosi 500 eura po semestru”, kazao je on.

Precizirao je da je master usklađen s novom zakonskom regulativom koja predviđa osnovni studij u trajanju od tri, a master od dvije godine. Ističe da pravo upisa imaju kandidati koji imaju prosječnu ocjenu ne nižu od osam i koji polože prijemni ispit.

“Prijemni ispit je neophodan kako bi se na osnovu mjerljivih pokazatelja moglo uvidjeti koji kandidati zbilja ispunjavaju uslov za dalje naučno napredovanje. I mi smo se odlučili za prijemni ispit iako bi, s aspekta ekonomisanja, bilo za očekivati da primimo sve zainteresovane kandidate na studij koji je ove godine samofinansirajući. Međutim, smatrali smo da je neprimjereno podređivanje kvaliteta studija i kandidata ekonomskoj moći ustanove. Zato smo ove godine, i pored velike zainteresovanosti, upisali svega deset studenata master studija (iako je bilo moguće upisati trideset)”, rekao je on.

Očekuje da će master Crnogorski jezik i književnost opravdati razloge zbog kojih je pokrenut, a to je, prije svega, stvaranje reprezentativnoga kadra za bavljenje jezičkom, kulturnom i književnom montenegristikom. Crna Gora je, kaže Čirgić, zbog društveno-istorijskih okolnosti, propustila decenije za afirmaciju i proučavanje sopstvene baštine.

“Zato je ta baština i uključena u tuđe korpuse. Jedini način da u tome pogledu idemo u korak s okruženjem jeste kadrovsko jačanje i stvaranje sposobnih stručnjaka za bavljenje sopstvenom baštinom. Kad je u pitanju jezička i književna baština, mislim da je Fakultet za crnogorski jezik i književnost jedina ustanova u Crnoj Gori koja može obezbijediti školovanje za to sposobnoga kadra”, naveo je on.

Na na masteru će se, kako je propisano, izučavati savremena svjetska, južnoslovenske i crnogorska književnost, pedagoški, psihološki i metodički predmeti, te dijalektologija, sociolingvistika i savremene lingvističke i književne teorije. Na drugoj godini, kako pojašnjava Čirgić, pored savladavanja metodologije naučnoga rada, predviđeno je pet izbornih predmeta, a postdiplomci mogu birati neke od predmeta kao što su: estetika književnosti, istorija drame i pozorišta, istorija filmske umjetnosti, bibliotekarstvo, arhivistika, osnovi novinarstva, kognitivna lingvistika, pragmalingvistika, urbana dijalektologija, uporedna gramatika, književnost drevnog Bliskog istoka i antike, osnovi kulturne istorije…

“Nastavu izvode renomirani domaći i inostrani profesori. Master rad se može uzeti iz oblasti koje su predviđene i izbornim i obaveznim predmetima”, zaključio je Čirgić.

Komentari: 3

Ksenija Petrovic

10. 10. 2019 - 08:55

Svaka cast i sve najbolje u daljem radu i usavršavanju na Crnogorskom fakultetu Jer da nije bilo vas i vasih kolega koji ste bili stožeri Crnogorskog jezika nebi bilo ni fakulteta a i Crnogorski jezik polako bi odumirao Zato se nadam da ce biti sve više omladine koja ce pohađat Crnogorski fakultet da uče na svom tj Crnogorskom jeziku i da bolje upoznaju svoju kulturu da nam je nebi drugi preuzimali
Freeman

10. 10. 2019 - 11:58

Ovo je zemlja čuda. Ovolika zemlja, a dva fakulteta za crnogorski jezik !.Izgleda da fakultet u Nikšiću nije dovoljno crnogorski ,pa su na Cetinju osnovali još crnogorskiji ?!.Smiješno.
L Dabanović

10. 10. 2019 - 14:32

Zamislite kuću/dom rođene braće i njihove đece i unučadi (3 pokoljrnja) đe u svoj dom pričaju tuđim jezikom o tuđoj prošlosti.A u druge dimove-koji uče svoj crnogorski jezik i prošlosti svojeg doma-da zamole da ih iče.E sad je lako viđet kakvu bruku mi Crnogorci činimo samima sebe.Imamo svoju državu i mi činimo njenu državnost-a ne učimo svoj jezik,ni prošlost a u naše fakultete polažemo ispite s tuđim jezikom i o tuđoj prošlosti.Pi mizerluka što činimo od samih sebe.Đe ste intelektulci i predśedništvo crnogorskog naroda i države-N E B I L O V E!Ako ovako produžite dabogda dočekali da riljate i đeci dajete ono što kroz debelo crijevo izbačali. A Tebe Čirgiću i Tvoj porod SREĆA I ZDRAVLjE ZANAVIJEK PRATILA!
Novi komentar