Predsjedništvo Demokratskog fronta

DF napušta Odbor, Bulajić, Bošnjak i Bulatović podnijeli ostavke

Predsjedništvo DF donijelo je odluku da DF trajno napusti Odbor zadužen za sveobuhvatnu izbornu reformu i da članovi tog tijela: dr Strahinja Bulajić, dr Branka Bošnjak i Predrag Bulatović podnesu Skupštini ostavku na članstvo u tom tijelu.
Objavljeno: 10. 10. 2019 - 13:06 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Donoseći ovu odluku DF se vodio notornom činjenicom, a to je da DPS do sada nije želio dijalog i da se loši izborni zakoni suštinski mijenjaju kroz ovaj Odbor. Potvrda za to je potrošenih deset mjeseci bez dijaloga i paralelno sa tim rad u okviru parlamentarne većine uz saradnju NVO i predstavnika akademske zajednice a koji su definisali jednostrana rješenja", saopšteno je Portalu Analitika nakon sjednice Predsjedništva..

Poseban razlog da se trajno napusti Odbor, kako se dodaje, je presuda Osnovnog suda kojom je određena krivična kazna zatvora liderima i funkcionerima DF za verbalni incident u Skupštini koji se desio nakon sjednice koja je održana 15. februara 2017. godine, a na kojoj je parlamentarna većina donijela neustavnu i nezakonitu odluku da se odredi pritvor Andriji  Mandiću i Milanu Kneževiću.

"Ovaj incident nije ni prekršaj, ali je tretiran kao krivićno djelo po zahtjevu poslanika DPS i vođen je krivični proces koji ima sve elemente progona DF i političkog procesa. Kako osuđujuća presuda nije mogla u zarobljenom pravosuđu biti donesena bez odobrenja vrha DPS u Predsjedništvu DF je jednodušna ocjena da u okviru ovog privremenog radnog tijela Skupštine ne treba voditi dijalog sa DPS", kaže se u saopštenju.

Nakon jučerasnjih odluka Odbora gdje sve ključne podgrupe koordiniraju članovi DPS-a ili njihovi partneri (npr Zakon o biračkom spisku, Zakon o Izboru poslanika i odbornika, itd.) i kroz koje odluke je poslata poruka DF-u da za njega nema mjesta, osim tamo gdje je sve već DPS odlučio, dodatni je razlog da se napusti trajno odbor.

Predsjedništvo DF podsjeća da smo izrazili spremnost za ozbiljan rad i dijalog za suštinske i sveobuhvatne izborne reforme, ali i za promjenu ambijenta u kojem su se do sada odvijali izbori, a DF je imao i spremnost da u okviru Odbora radi na promjenama Ustava, ne samo u domenu izborne materije, već i u drugim oblastima. Nakon što smo, krajem novembra prošle godine, izrazili spremnost za rad i preliminarno saopštili predloge za hitne promjene. a što nije odgovaralo DPS-u, uslijedile su  političke odluke Višeg i Apelacionog suda, a očigledno po naredbi vrha vlasti, o neustavnom i nezakonitom stavljanju u zatvor Nebojše Medojevića i Milana Kneževića. Realizujući po toj odluci hapšenje i zatvaranje Nebojše Medojevića, i blokiranje u prostorijama Skupštine Crne Gore Milana Kneževića, vlast je isprovocirala zamrzavanje rada članova DF-a u ovom odboru, i stvorila pretpostavku da kupi vrijeme i kasnije pribjegne raznim manipulacijama.

Kada se sagledaju sve radnje vezano za formiranje Odbora, polugodišnji jednostrani rad DPS i njegovih partnera i predstavnika NVO i akademske zajednice, kao i očigledna namjera u ovom trenutku DPS-a da manipuliše i ne vodi suštinski dijalog koji bi vodio rješenjima, DF napuštajuci trajno Odbor konstatuje da na taj način označava ovo tijelo da nema kredibilitet da usvoji rješenja koja bi prevazišla krizu. Takođe, ne želimo da DPS-u dajemo naš legitimitet.

"Ocjenjujuci da Plenum donosi konačne odluke, DF će svoja rješenja koja garantuju slobodne, fer i ravnopravne izbore predstavljati javnosti. Najavili smo novi moderni način glasanja koji će spriječiti duplo glasanje, što je do sada predstavljalo značajan rezervoar za izbornu krađu, rješenja vezana za eliminisanje vise od 120000 viška birača u biračkom spisku, kao i druga konstruktivna i važna rješenja", dodaje se u saopštenju.

Predstavljajući Ustavne dopune i izmjene DF se založio za najširi dijalog za prevazilazenje krize.

"Napuštajući Odbor mi ostajemo privrženi širokom dijalogu i traženju rješenja", zaključuje se u saopštenju DF-a.

Komentari: 17

Slika i prilika

10. 10. 2019 - 13:24

Znamo kako su tražili rješenja dijalogom sa Rusijom
Sveto

10. 10. 2019 - 13:25

Razdraganog li skupa!!!!!. Eto ih ka VISIBABE. Napuštate? Vas treba dovest do granice Srbije i ĆUŠNUT tamo njima da se usreće svama.
Max

10. 10. 2019 - 13:26

Najbolje da odete i ne vraćate se u CG svi koji ste protiv nje da malo počinemo i živimo kao normalni ljudi.
nereg

10. 10. 2019 - 13:26

Bio je, vele, verbalni incident. Sreca pa su kamere zabiljezile verbalije emancipatora i edukatora. Možete mislit što čine tamo đe nema kamera i kakve laži poslije valjaju o tome
Boris

10. 10. 2019 - 14:08

Bila je velika greška i do sada biti u tom odboru, jer je prekasno, čak i da je DPS bio za dijalog i prihvatio zahtjeve o privremenoj vladi. Ostalo je premalo vremena da bi takva vlada uspjela spriječiti kradju sledećih izbora. Jednostavno je postalo očigledno da je DPS samo kupovao vrijeme iz razloga da skrati "luft" do sledećih izbora. Po meni prekasno je za bilo kakve dogovoreo sledećim izborima. Jedino rešenje je bojkot. Neka oni idu na izbore, vladaju ka i dosad, ako je većini ostalih dobro...
Matan

10. 10. 2019 - 15:30

Normalno da je VEĆINI dobro, zato ih i glasamo. Ali je NENORMALNO da je neko gubitnik decenijama i da niko ne podnosi ostavku zbog debakla. U demokratskim zemljama gubitkom na jednom izboru, predsjednici daju ostavke. Vas ni deceniski gubici nemogu otjerati sa državnog korita. CG je za vas zemlja Dembelija. Nijeste na radnom mjestu godinama a primate redovno vrlo visoke plate. Žive odlično i zbrinuti, na miru sve rade protiv države koja ih tovi!
Bravo Matan

10. 10. 2019 - 15:49

Da ruglo je od države tj. naroda koji bira ove jalovice. Premda nebi se zakleo da nisu alatka nekog gazde iz BG ili CG!
lolo

10. 10. 2019 - 15:51

Bravo, ja to godinama ponavljam i krivim medije za sgtvaranje paralelne stvarnosti dje se pitanja ne postavljaju zaglupljivacima i vjecitima gubitnicima!! Ka bijeli medjedi!
A znaš kako...

10. 10. 2019 - 16:28

Prvo većina vas ne glasa, drugo, manji dio glasa jer im je stvarno dobro, treći jer je prisiljen, četvrti dio se pokrade i to ti je to. Znamo svi da je ovako. Što se ostavki tiče, kad bi se podnosile zbog neuspjeha, ne da bi kompletno rukovodstvo DPS-a podnijelo ostavke, nego bi to morao uraditi i svaki njihov član i simpatizer. Prema tome poslednji u ovoj zemlji, koji mogu govoriti o neuspjehu ste vi iz DPS-a. Tajac bi trebao biti vaš najjači urlik. Ali, avaj. Ovo je Crna Gora. Sve zarotirano za 180 stepeni.
Matan

10. 10. 2019 - 20:47

Tajac bi trebao da bude TVOJ najjači urlik! DPS stalno na vlasti a gubitnik!?!?!? To dokazuje da je tvoj mozak zarotiran za 180 stepeni.
Roki

10. 10. 2019 - 15:43

I jos da hoce zauvijek napustiti drzavu, mi bi im platili !!!
lolo

10. 10. 2019 - 15:45

Treba uradit sve da ove prikaze ni slucajno ne udju u sljedeci saziv parlamenta. Civilizacijsko i svako drugo zastidje kojima je za cilj usporavanje napretka drustva i kreiranje haosa!!
Rašo

10. 10. 2019 - 16:13

Kakvi su i državu da napustae nebi štete bilo. Počinuli bi malo od njih.
Fahro

10. 10. 2019 - 18:04

A nemogu nego se moram nasmijat. 30 godina nerada, blacenja, demagogije i na kraju jos terorizma. Ljudsko bice ( coek nesmijem rec jer je to titula) nasta sve moze spanut i potonut, kako ljudski tako i moralno. Samo ih pogledajte pa ce vam biti jasno, cak im braca Dalton jos mogu pozavidjeti. A eto, vecini je uspjelo tu penziju da zarade a za obraz lako cemo. Drzi ova zemlja svakakvog hajvana pa i ove ce lako.
Stanko Pg

10. 10. 2019 - 19:29

Svi na jednu listu opozicijo pobjedite po njihovim pravilima! Lista po redosledu Aleksa Bečić, Andrija Mandić, Miodrag Lekić, Draginja Vuskanović Stanković, Dritan Abazović, Vladimir Joković, Boris Bogdanović, Branka Bošnjak, Dr.Radovan Asanović, Ranko Krivokapić, Suada Zoronjić, Dragan Ivanović, Marko Milačić, Momo Koprivica, Milan Knežević, Tina Dimić Raičević, Raško Konjević, Nebojša Medojević, Janko Vučinić, Aleksandar Damjanović, Danijela Pavićević , Goran Danilović, Dragoslav Sćekić, Neđeljko Rudović, Suada Sadiković, Neven Gošović, Prof Branko Radulović, Milutin Zogović, Avdo Gorčević, Zdenka Popović, Predrag Bulatović, Velizar Kaludjerović, Budimir Aleksić, Džemal Perović, Anka Vukićević, Mijomir Pejović, Dr. Duško Knežević, Vladimir Jokić , Dr Valentina Minić, Vladislav Bojović itd ..
Da, da ....

10. 10. 2019 - 20:44

Koliko ih je brato????. Ne biramo Ruski ili EU parlamenat. Ko tu skalameriju treba da plaća ?
CRNOGORAC

11. 10. 2019 - 06:42

STETA VELIKA STO NAPUSTAJU ODBORNU REFORMU ONI MISLE SAD CE SVI ZA NJIMA PLAKATI NEKA SADA IDU ZA SRBIJU I STVARAJU TAMO IZBORNE REFORME SA KOSOVOM I ALBANIJOM.
Novi komentar