"Band in China"

Kinezi zabranili South Park, tvorci serije ih ismijali u svom maniru (VIDEO)

Kineska vlada je zabranila "South Park" nakon što je popularna TV serija, u epizodi emitovanoj prošle sedmice, kritikovala njihovu politiku cenzure.
Objavljeno: 10. 10. 2019 - 21:02 Promjenite veličinu teksta: A A A

Druga epizoda 23. sezone "South Parka", "Band in China", prikazuje dobro poznate likove koji oformljuju bend i postaju popularni u Kini, pa se bore sa sve strožim i kompleksnijim popisom zahtjeva komunističke države.

Epizoda je podigla mnogo prašine, a prema izvještaju "Hollywood Reporter"-a, kineski cenzori uklonili su sve epizode šoua sa svih platformi u zemlji. Vlada je blokirala i spominjanje "South Parka" na društvenim mrežama i u raspravama na forumima nakon emitovanja epizode 2. oktobra.

U spornoj epizodi se pojavio i Vini Pu, koji je u Kini zabranjen još prije dvije godine kad su počeli da ga porede sa predsjednikom Sijem Đinpingom.

U epizodi Sten, Džimi, Keni i Baters osnivaju heavy metal bend i nakon što se proslave u Kini muče se da udovolje strogim pravilima koja im nameće kineska vlada.

- Svako ko bi izdao ideale da zaradi novac u Kini ne vrijedi pišljiva boba - kaže Sten u jednom trenutku.

U paralelnoj priči Stenov otac Rendi završi u radnom kampu u Kini nakon što je pokušao da započne posao s marihuanom. U kampu nailazi i na druge Diznijeve likove, uključujući Vinija Pua koji je tamo u užasnim uslovima iz političkih razloga.

Otkako je "South Park" zabranjen, Met Stoun i Trej Parker izdali su "izvinjenje" na službenom kanalu "South Parka" u kojem su se dodatno narugali Kinezima. 

- Više volimo novac od slobode i demokratije. Si uopšte ne izgleda kao Vini Pu - piše, između ostalog, u saopštenju.

Izjava se odnosila i na izvinjenje menadžera "Houston Rocketsa" Derila Moreja koji je tvitom pružio podršku Hong Kongu.

- Borite se za slobodu, stanite uz Hong Kong - napisao je uz fotografiju prije nego što je uklonio tvit.

NBA je kasnije izdala saopštenje sa izvinjenjem u kom su poručili da žale jer je Morej “duboko uvrijedio mnoge njihove prijatelje i obožavaoce u Kini”.


 

Komentari: 0

Novi komentar