Funkcioner Demokratske partije socijalista kaže da pobjeda Samoopredjeljenja neće uticati na odnose Podgorice i Prištine

Gegaj: Kurti neće pokretati pitanje demarkacije, to je završena stvar

Funkcioner Demokratske partije socijalista Nikola Gegaj ocijenio je, u izjavi za Pobjedu, da pobjeda Samoopredjeljenja Albina Kurtija na izborima na Kosovu neće uticati na odnose Crne Gore i Kosova.
Objavljeno: 11. 10. 2019 - 06:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Gegaj vjeruje da će koalicija koju će predvoditi Kurti dodatno unaprijediti odnose dvije države i da pitanje ponovne demarkacije neće biti pokrenuto.

- Siguran sam da će i pobjedom političkih snaga koje predvodi Albin Kurti biti još više unaprijeđeni odnosi Crne Gore i Kosova. Što se tiče razgraničenja, veoma je važno podsjetiti da su parlamenti i jedne i druge države ratifikovali sporazume o razgraničenju. Mislim da neće nova vlast više pokrenuti to pitanje, jer ono što je ratifikovano je dobro, ne samo za jednu ili drugu državu, nego je novi prilog regionalnoj stabilnosti - kazao je Gegaj za Pobjedu. Po Ustavu Kosova, stranka koja osvoji najviše mandata daje kandidata za premijera i to će, po preliminarnim rezultatima, biti Albin Kurti, lider Samoopredjeljenja. Kurti se nasilno, čak i suzavcem u parlamentu, protivio ratifikaciji Sporazuma sa Crnom Gorom, otvarajući ponovo pitanje granica, ali Gegaj vjeruje da su se stvari promijenile.

- Najbitnije je da su pobijedile one političke snage koje budućnost svoje države vide u evropskoj i evroatlantskoj integraciji i usvajanju onoga što je evropski sistem vrijednosti. Crna Gora nema otvorenih pitanja ni sa jednom državom. Njoj je osnovni cilj mir, dobrosusjedski odnosi i regionalna stabilnost - kaže Gegaj. Prema njegovim riječima, Crna Gora će sigurno i nakon parlamentarnih izbora nastaviti da sa Kosovom gradi prijateljske odnose.

- Uostalom, ove dvije mlade države baštine trajno i suštinsko prijateljstvo. Crna Gora i Kosovo se odlično razumiju u planu realizacije svojih ključnih ciljeva, a oni su evropski i evroatlantski i ubuduće, bez obzira ko je na vlasti, Crna Gora je spremna da Kosovu prenese sva iskustva i podršku u NATO integracijama i u procesu s Evropskom unijom - naveo je funkcioner DPS-a.

 Gegaj kaže da ne vjeruje da Albin Kurti podržava projekat ,,Velike Albanije“. - Uostalom, danas živimo u vremenu kada balkanski narodi čine zajednice raznih država i samim tim nema nacionalne države na Balkanu. Ideja proširenja i promjena nacionalnih i etničkih granica na Balkanu, te u tom kontekstu različitih koncepata ,,velikih država“ dio su retrogradne politike iz prošlosti. Ti i takvi projekti su prisutni samo u slučajevima potpirivanja mržnje i stvaranja nesloge.

U svojoj karijeri nikad nijesam čuo da sa neke relevantne adrese ili od važnog političara dolazi konkretna podrška za tu ideju - zaključio je Gegaj.

Komentari: 2

Mирослав Ђукић

11. 10. 2019 - 09:09

Ако Гегај тако каже, онда је то тако! Знао он да је Курти добрица...
Shajo

12. 10. 2019 - 12:41

Đe ste danas da pišete o Kurtiju kad je izjavio da pitanje granica sa Crnom Gorom nije zatvoreno. Cijelu neđelju dovodite neke analiticare Albance da komentarišu buduće poteze Kurtija i kako neće potezat pitanje granica..
Novi komentar