Posljednja sezona krimi-zagonetke „How To Get Away with Murder“

O, Šekspire, gdje si

Zar je moguće da je crna Ofelija zauvijek zaspala? Njena smrt mora biti lažirana. Pred nama je sigurno samo jedan od mnogobrojnih trikova kreatora ove zarazne glavolomke  
Objavljeno: 11. 10. 2019 - 09:27 Promjenite veličinu teksta: A A A

Vrijeme je za kapute i omiljenu jesenju televizijsku poslasticu. Na male ekrane stigla je šesta, ujedno i posljednja sezona ABC krimi-serije „How To Get Away with Murder“. Scenaristkinja i producentkinja Šonda Rajms sljedeće godine pisaće za Netfliks, pa je došlo vrijeme za rastanak sa Analis Kiting (Vajola Dejvis) i za kraj višegodišnje potrage za odgovorima.

- Uvijek sam ostavljao gledaoce sa više dilema nego rješenja zagonetke, ali ovoga puta neće biti tako. Što se tiče lika Analis Kiting, za nju sam pripremio nešto veliko – kazao je kreator serije Piter Novalk.

Dragi Pitere, samo da nije ono što mislimo!

Usamljeno smeće

Kako to obično i biva na početku svake sezone obožavane krimi-slagalice, prva i druga epizoda otvorile su škrinju sa starim tajnama i novim slutnjama. Smrt je prisutna već od uvodnog kadra premijere. Ovog puta u pitanju je Analisina vizija sopstvene sahrane.

how-to-get-away-s06-start-2

Nakon nestanka Lorel i bebe Kristofera, Emetovog ubistva i policije za petama, naša glavna junakinja je opet na dnu. Zbog alkohola i narkotika završila je na rehabilitaciji na kojoj pokušava da se pokupi, pomiri sa sobom. Analis misli da bi bilo najbolje da je mrtva. Njena smrt donijela bi počinak svima, a na njena pleća pala bi krivica za sve zločine.

Ljuta, tužna i usamljena Analis naziva se sebičnom, depresivnom, prljavom kučkom, kontrol frikom, uzimačicom, zlostavljačicom, čudovištem, neuspjehom i smećem... Ipak, nakon grupne terapije shvata da je „dovoljno dobra“ i da mora voljeti sebe kako bi mogla da voli i pomaže drugima.

Gabrijelova majka

Nakon povratka u Filadelfiju istu pouku prenosi svojoj „djeci“. Kaže im da moraju da prebiju krivicu, sram i laži, oproste sebi i sahrane prošlost, čak i Lorel. U tom trenutku jasno je zbog čega se prva epizoda zove „Say Goodbye“. Izgleda da su se svi pomirili sa tim da je Lorel uzela Krisa i otišla zauvijek. Svi osim Frenk i Mekejla. Ali, njihova potraga za Lorel pauzirana je, makar za sada, zbog neočekivanog saznanja.

Analis je znala Mekejlinog pravog oca. Puzla je ponovo rasuta! Da li je Analis zbog toga odabrala Mekejlu? Što zna o njenom ocu? Zbog čega joj ga nikada nije pomenula? Mekejla je bijesna. Ništa ne vjeruje Analis i naziva je kučkom, iako se profesorica pravda da ga je branila prije mnogo godina.

U drugoj epizodi „Vivian's Here“ strijepnja se pojačava dolaskom Gabrijelove majke. Izgleda da je Vivijan (uvjerljiva Marša Stefani Blejk) povezana sa policijom i da posjeduje fajlove o Semovom slučaju. Došla je da razjasni smrt bivšeg supruga, došla je po Analis i sopstvenog sina.

how-to-get-away-s06-start-3

Saznajemo da je Vivijan uhapšena zbog dilovanja narkotika prije godinu i da je na uslovnoj kazni. Gabrijel je izgleda otrovao Pola, njenog momka zavisnika. Analis ispituje Vivijan o njenoj vezi sa FBI, daje joj do znanja da zna da je Gabrijel ubica i traži da se povuče sa sinom.

Tajna karta

Sve su prilike da je lik Gabrijelove majke ključan za ovu sezonu. Snažan dijalog dvije antijunakinje ostavlja bez riječi. Scena sukoba dvije suparnice, žene zaljubljene u istog (mrtvog) čovjeka, jedna je od najboljih u izuzetno ubjedljivoj drugoj epizodi.

Viv je nakostriješena zbog gubitka muža, sinovog preseljenja, laži i dolaska na fakultet kod njene najveće neprijateljice Analis. I dalje je zaljubljena u lažnu sliku koju je stvorila o Semu. Još tvrdi da je njen suprug bio magičan, da je vidio njenu ružnu unutrašnjost i još više je želio, čineći da se osjeća posebnom.

Odjednom, povezujemo stvari iz prve i druge epizode i priču o neprihvatanju sebe. Znamo da je i naša glavna junakinja osjećala isto, ali i da sada shvata da ju je Sem koristio. Za razliku od Vivijan, Analis zna da ženi nije potreban muškarac da bi osjećala kako vrijedi. Kako to moćno iznosi Vajola... Zahvaljujući njenoj glumi ovakva, opšta feministička mjesta zvuče deset puta vrednije.

how-to-get-away-s06-start-4

U međuvremenu, Boni Vinterbotom ponovo dokazuje vjernost svojoj Analis. Rizikujući posao u tužilaštvu otkriva da je Vivijan još na uslovnoj i da je to karta na koju naše „žrtve“ mogu da igraju. Nažalost, njena nezakonita radnja je otkrivena i kažnjena otkazom.

Veo misterije

Za razliku od Boni koja ne prestaje da se žrtvuje za Analis, pokajni Frenk pokazao je ljudsku stranu odbijajući njen prijedlog da podmetnu drogu u kuću Gabrijelove majke. Uostalom, drama sa Vivijan zanima ga mnogo manje nego Lorelina sudbina. Nakon što je u njenoj sobi pronašao misteriozni ključ otišao je u zatvorsku posjetu Horheu Kastilju ne bi li otkrio što zna o nestanku kćerke. Na svoju veliku žalost, naišao je samo na zid. Jer, Horhe tvrdi da je nestanak samo dio Lorelinog plana da uništi i njega kao i svakog čovjeka u sopstvenom životu.

Podsjeća li vas ova tvrdnja na onaj motiv s kraja četvrte sezone kada smo dobili potpuno drugu sliku o gospođici Kastiljo? Sve je moguće, jer nema normalnih u ovoj familiji. Nestala dama je sumnjičava, a njena majka se još nije pojavila, iako ne sumnjamo da ima neke veze sa nastalim haosom.

Napokon, Frenk saznaje da ključ koji je pronašao otvara sef u kojem je Ves sakrio fajl sa podacima o svim zločinima. Kada se lažno predstavio kao on i otvorio ga, bio je prazan. Čuvar mu je rekao da je Lorel Kastiljo otvorila isti sef tri dana ranije. Hm... pa, dokle više?! Da li će se veo misterije ikad skinuti?

Dok Frenk traga za odgovorima, na sudu u Filadelfiji Konor i Ašer polako rješavaju novi slučaj meksičkog dječaka imigranta (sporedni, ali izuzetno ubjedljiv, aktuelan i hrabar rukavac priče), dok se Mekejla posvećuje sebi. Donosi odluku da potraži oca. Odlaskom u zatvor u kojem je posljednji put služio kaznu, saznaje da je umro od srčanog udara.

Nerealni trik

Još jedna osoba koju je izgubila... Još jedan neuspjeh... Još jedna trauma... Mekejla je na ivici. Odlazi kod Analis i plače joj na ramenu govoreći da je mrzi. U finalnom premotavanju vidimo je u policiji, uplakanu za ispitivačkim stolom kako traži advokata.

how-to-get-away-s06-start-5

„Vaši otisci prstiju poklapaju se sa onima na oružju kojim je izvršeno ubistvo...“ Kako?! Crkva, crni kovčeg, fotografija profesorice Analis Kiting oivičena vijencem posljednje je što vidimo i na kraju prve i u finišu druge epizode. Sve djeluje nerealno. Nadajmo se da je u pitanju neki trik...

Sjetimo se da je Piter Novalk kazao da sprema nešto veliko za Analis, ali i da Šonda Rajms ima peh na glavne junake u svakoj seriji čiji scenario potpisuje. Uprkos tome, i dalje je teško prihvatiti mogućnost Analisine smrti. I da, ako je stvarno ubijena, nikada nećemo izgovoriti onu terapeutsku mantru „Vidimo vas i volimo“ kojom se ona ohrabrivala.

Brižljiv plan

Ne, ne... Nemoguće je da je crna Ofelija zauvijek zaspala. Njena smrt mora biti lažirana. Pred nama je sigurno samo jedan od mnogobrojnih trikova kreatora ove nepodnošljivo zarazne krimi-glavolomke.

No, ako Analis zaista jeste mrtva, ko je počinilac i koji je motiv ubistva? Da li je riječ o nesrećnom slučaju ili brižljivo izvedenom planu? Mekejla je za sada jedini logičan krivac na vidiku, ali to je sigurno mamac kojim autori serijala žele da nas upecaju.

Radije biramo da ne postavljamo pitanja, jer ne želimo da povjerujemo da je Analis Kiting nakon svega mrtva i da smo šest godina čekali šekspirovski završetak. Pred nama je još 13 epizoda-glavolomki koje treba da pokažu što se stvarno krije iza njene (lažirane) smrti.

U svakom slučaju, ma što se dogodilo, Analisina sudbina teško može biti zapečaćena srećnim krajem. Jer, i ona i serija „How to Get Away With Murder“ ipak zaslužuju da budu ovjekovječeni titulom najveće krimi-tragedije svih vremena...

(FOTO: tvline.com)

Komentari: 0

Novi komentar