Poslanik DPS-a

NIKOLIĆ: Poseban odbor za praćenje izvještavanja medija tokom izbornih kampanja

Radna grupa koja je analizirala i radila na pripremi prednacrta pojedinih medijskih zakona sa akademskom zajednicom, nevladinim sektorom i dijelom opozicije, na poslednjoj sjednici je dogovorila i usaglasila da se formira novo zakonsko rješenje kojim bi se regulisalo praćenje i izvještavanje o političkim subjektima za vrijeme izbornih kampanja, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista Andrija Nikolić.
Objavljeno: 11. 10. 2019 - 10:14 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prema njegovim riječima, Radna grupa se rukovodila opredjeljenjem da svim političkim subjektima treba obezbijediti jednake šanse, bez obzira na njihovu političku snagu, a da mediji, sa druge strane, imaju obavezu profesionalnog izvještavanja.

„Takođe, ovo zakonsko rješenje podrazumijeva formiranje posebnog odbora za praćenje i realizaciju ovog zakonskog rješenja. Na taj način, u Odboru za praćenje bi bili zastupljeni, pored poslanika, i nevladin sektor, akademska zajednica ali i predstavnici medijske zajednice takođe“, naveo je Nikolić.

A Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva imao bi poslednju riječ kada se radi o medijskim zakonima i o zakonu o javnom servisu.

„Ti zakoni, čiji je kreator Ministarstvo kulture kao resorni organ koji predlaže zakonska rješenja, trenutno su na trećem čitanju kod eksperata u Venecijanskoj komisiji u Savjetu Evrope. Dogovorili smo se takođe da nam ostaje obaveza da budemo strpljivi do poslednjeg trenutka u odnosu na potencijalnu kooperativnost naših kolega iz opozicije i da potencijalno ne upadnemo u zamku da možda zbog loše namjere ili objekivnog nesnalaženja uđemo u zonu da ne završimo reformske zakone na vrijeme“, objasnio je Nikolić.

Dakle, kako je zaključio, loptica je u dvorištu opozicije, a ukoliko opozicione kolege ne budu željele da podijele odgovornost sa nama, bićemo prinuđeni svakako da u saradnji sa nevladinim sektorom, akademskom zajednicom i međunarodnim ekspertima samoinicijativno predložimo ova reformska rješenja.

 

Komentari: 2

Zaid

11. 10. 2019 - 10:43

Je li ovo onaj "novinar".. ili samo liči na njega
Kleopatra

11. 10. 2019 - 11:36

Uzdaj se u se i u svoje kljuse.. Pustite vi opoziciju, oni vas samo sputavaju
Novi komentar