Parlamentarnom saradnjom pružiti podršku u pristupanju EU

Posjeta francuskih parlamentaraca Crnoj Gori ima za cilj bolje upoznavanje sa trenutnim stanjem i napretkom i izazovima Crne Gore u procesu evropskih integracija, istaknuto je na sastanku sa članovima Odbora za evropske integracije.
Objavljeno: 11. 10. 2019 - 10:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Povod susreta je i inicijativa da se kroz parlamentarnu saradnju sa Crnom Gorom i zemljama regiona pruži dodatna podrška i vidljivost reformama koje treba sprovesti na putu ka punopravnom članstvu u EU.

Članovi Odbora za evropske integracije su istakli posvećenost Crne Gore članstvu u EU, podsjećajući da u zemlji postoji kako politička saglasnost za ovaj spoljnopolitički cilj, tako i visoka podrška građana procesu pristupanja EU.

Francuski poslanici su pohvalili dobru susjedsku i regionalnu politiku Crne Gore i usklađenost sa vanjskom politikom EU, ali i visok stepen harmonizacije crnogorskog zakonodavstva sa acquis-em. Posebne izazove u procesu pristupanja Uniji vide u sprovođenju reformi u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije.

Parlamentarci su saglasni da će uspješnost u sprovođenju ključnih reformi u poglavljima 23 i 24 uticati na sveukupnu dinamiku procesa pristupanja EU i sami završetak pregovaračkog procesa. Kako se i EU susreće sa unutrašnjim izazovima, posvećenost i dinamika u sprovođenju reformi u zemljama kandidatima za članstvo u EU mora biti dovoljno jaka i konkretna, kako bi pitanje proširenja Unije na region za zemlje članice EU bilo podjednako značajno kao i potreba za unutrašnjom konsolidacijom Unije. Stoga je potrebno da sve zemlje kandidati pokažu iskrenu posvećenost vrijednostima Unije.

Poslanici su razgovarali o stavovima građana u Crnoj Gori i Francuskoj po pitanju proširenja EU na region Zapadnog Balkana. Kako je istaknuto, konkretni rezultati u oblasti vladavine prava i očuvanja evropskih vrijednosti su posebno važna pitanja za stav kako francuskih tako i građana drugih zemalja EU prema politici proširenja Unije.

Što se tiče crnogorskih građana, pored interesa za rezultate u poglavljima 23 i 24, javnost s posebnom pažnjom prati poruke Francuske u vezi sa budućnošću EU i njene politike proširenja; poruke iz EU značajno utiču na energiju za najvažnije reforme u Crnoj Gori. Stoga je istaknuto da je za ključne promjene u Crnoj Gori i regionu potreban dodatan politički podstrek od strane zemalja članica EU.

Komentari: 0

Novi komentar