Analitičar Zdravković o malom Šengenu

Zašto Crne Gore nema na sastanku Vučića, Rame i Zaeva: Politička odluka

Odluka da jučerašnjem sastanku u Novom Sadu ne prisustvuju premijer ili predsjednik Crne Gore je politička i kao takvu je ne treba komentarisati, kazao je za Portal Analitika srpski ekonomista dr Miroslav Zdravković.
Objavljeno: 11. 10. 2019 - 14:37 Promjenite veličinu teksta: A A A

U Novom Sadu je juče održan sastanak srpskog predsjednika Aleksandra Vučića i premijera Sjeverne Makedonije i Albanije Zorana Zaeva i Edija Rame. Iz Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore je Portalu Analitika potvrđeno da niko iz Crne Gore nije dobio poziv na ovaj sastanak. 

Kako je saopšteno sa sastanka, glavna tema razgovora bio je predlog srpskog predsjednika o formiranju takozvanog "malog Šengena". Cilj tog predloga je bolje povezivanje tržišta zemalja regiona i uklanjanja barijera u poslovanju i slobodnijem protoku robe, ljudi, usluga i kapitala na tržištu koje obuhvata 20 miliona ljudi. 

Zdravković za naš portal ističe da je javnosti nejasno šta se želi postići ovom inicijativom. 

“Potpisnici smo CEFTA sporazuma koji postoji, a ne funkcioniše. Što se tiče ekonomskih odnosa između Srbije i Crne Gore, radi se o integrisanom tržištu i za nas je tržište Crne Gore vrlo važno”, rekao je Zdravković. 
 

Komentari: 16

SKYDOG

11. 10. 2019 - 15:17

Svi smo potpisnici CEFTA sporazuma Carine za robu sa porijeklom 0% uzgred sa Srbijom je dopusten prelazak granice sa L.K. Dakle na multilateralnom osnovu po pitanju prometa roba i usluga sve funkcionise kako treba osim izmedju Kosova i Srbije !
Cg

11. 10. 2019 - 15:19

Bas nas briga mi cemo sa Kosovom !!!
A,znaš kako...

11. 10. 2019 - 20:12

Nijesam baš siguran da i njima trebamo. Kosovo ipak ima izgradjenu infrastrukturu, autoputeve, nekakvu proizvodnju, mi, ama baš ništa.
SKYDOG

11. 10. 2019 - 15:24

Na sirem politickom planu CG je vec duboko u pregovorima sa EU Kako CEFTA kod svih ostalih clanica osim Kosova I Srbije, funkcionise, svako ukljucivanje u jednu novu regionalnu organizaciju, za CG bi bio korak unazad. Kako su ove cinjenice ocigledne i za nas u CG i za ostale ucesnike skupa, uprkos blagonaklonom stavu pojedinih clanica EU, bilo kakav buduci sporazum ovakvog tipa za CG nema nikakvog smisla. Eto razloga !
Definitivno

11. 10. 2019 - 15:26

E, hehe, to je Vuciceva " visoka politika", ni Pasic nije kralja Nikolu zvao na Krfsku deklaraciju...Zna se zasto. No, neka se Vucic ne nada nicemu. Jedna zemlja a dva gospodara nit je bilo, nit ce ikad biti. Vucic bi malo da gispodari Crnom Gorom, a krenuo je djonom, cini se. Uzalud mu snovi. Zna nas gospodar sto radi, narod mu vjeruje, pa vidjecemo. Crna Gora je nas obraz i nasa buducnost.
danilo s.

11. 10. 2019 - 15:47

Dobro opažanje, Ima dosta sličnosti? Srbija, po svemu sudeći, ne zove CG - iz istih razloga iz kojih je nije zvala da učestvuje pri donošenju Krfske deklaracije (1917) - planiraju novu "Podgoričku skupštinu" u CG?
Mihailo,Bgd

11. 10. 2019 - 17:06

Vučić odavno vozi Srbiju u kružnom toku sa sva četiri žmigavca upaljena, neki misle da je u "kvaru" a neki da ne zna kuda bi. Tako dok mu se ne zamanta! Sa takvima mogu samo slični! CG je odavno krenula pravim putem.
Tacno

11. 10. 2019 - 17:53

CG ne treba ulaziti ni u kakvu kombinaciji sa Srbijom jer su nam se te kombinacije uvijek o glavi razbijale! Da ne idem dalje nego samo of Balkanskih ratova pa do sada. Da li smo NAUCILI TI LEKCIJU ili smo djaci ponavljaci po ko zna koji put?
dragan

11. 10. 2019 - 16:28

A zašto bi nas zvali? Iz ekonomskih razloga potpuno smo neinteresantni. Iz politički pek, ako se uzme može se slobodno reći neprijateljski stav zvanične Crne Gore prema Srbiji i pride, odnos i položaj Srba u Crnoj Gori danas, Mitropoliji itd., nije mijasno kako se uopšte i u daljoj budućnosti može nadoknaditi šteta koju je ova vlast uradila i dalje radi, kada je u pitanju odnos prema Srbima i Srbiji.
Pg

11. 10. 2019 - 23:24

Pod hladni tuš brzo, pomoći će ti
LUKA P

11. 10. 2019 - 17:20

Ovaj sastanak nije organizovan da bi se nešto riješilo, organizovan je da Vučić pokuša da vrati sebe kao igrača na Balkanu, nakon posjete visoke SAD delegacije Grnij Gori. Mala bratska zluradost!
-

11. 10. 2019 - 22:20

Prije godinu, dvije je objasnjeno. CG smatra da nema potrebe za ovakvim asocijacijama obzirom da je cilj clanstvo u EU
dragan pv

11. 10. 2019 - 22:57

Kakvi njini sastanci i zakljucci. CG treba da ide evropskim putem kojim je krenula. Imamo evropsku valutu,imamo podrsku iz EU ,nije nam potrebna avantura sa ovim zemljama koje su daleko iza nas,po pitanju EU inegracija. A posebno posto znamo apetite i Vuciceve Srbije i Albanije. Sami svoi na svome pa kako god bude,a bice dobro.
lolo

11. 10. 2019 - 23:38

Zato sto prvi ulazimo u evropu dok ce se ovi cekat!!!
A, neka

12. 10. 2019 - 00:08

OBNOVILI SMO DRZAVNOST CRNE GORE. I, sto bi sad oni koji su nam ubili KRALJEVNU I KRALJA ukrali CRKVU, IME CRNE GORE, CRNOGORSKU NACIJU, ponijeli u Beograd SVE STO JE BILO CRNOGORSKO I ZNAK RASPOZNABANJA CRNOGORACA I CRNE GORE. Danas se pitamo DJE SU NAM DOKUMENTA, KNJIGE, RELIKVIJE...A samo pogledajte ciji civilizacijski kod i doprinos digitalizuje, a neke i krije, Srbija... Puni su srbijanski muzeji nasih stvari. Ucili smo ih ratovanju. Nasi junaci koji su branili Ostrog, po nalogu su preporuceni Srbiji da joj OD CRNOGORACA RASELJENIH PO SRBIJI, naprave VOJSKU, Istoricari bi to trebalo da znaju. No....hahaha, sve pojela maca.
CRNOGORAC

12. 10. 2019 - 14:48

ZATO STO JOJ NIJE MJESTO MEDJU TAKVIJEMA.
Novi komentar