RAZGOVOR: Zhao Peng ili Miloš

Kinez naš jezik učio zbog fudbala, filmova i bombardovanja, pamtiće ljepote Crne Gore (VIDEO)

Kinez koji odlično govori naš jezik – Zhao Peng, novinarima kojima je bio predvodilac tokom prošlonedjeljnje posjete Kini, rekao je da ga zovu Miloš. Tako će nam, kaže, biti lakše da se sporazumijevamo.
Objavljeno: 12. 10. 2019 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Srpsko hrvatski jezik studirao je na Univerzitetu u Pekingu. U Beogradu je živio četiri godine kao dopisnik kineskog radija, a u našoj zemlji je boravio i privatno i poslovno.

Da studira srpsko – hrvatski jezik odlučio se zbog fudbala, filmova, ali i bombardovanja kineske ambasade za vrijeme NATO intervencije.

“Još se sjećam 1988. kada je Jugoslavija učestvovala na svjetskom prvenstvu i bio sam fasciniran njihovom igrom. Čudio sam se zašto se njihova imena završavaju na ić… Drugi razlog je NATO bombardovanje, posebno kada je bombardovana naša ambasada u Beogradu i kada je poginulo troje naših novinara. To je tragedija koja se još uvije pamti. Tada sam vidio da su neki studenti išli da protestuju ispred američke ambasade u Pekingu i tada sam saznao da postoji katedra kod nas za srpsko hrvatski jezik. Ima i još jedan razlog... a to su filmovi bivše Jugoslavije”, priča on u razgovoru za naš portal.

Govoreći o tome  da li u Kini i ima slobode medija i ima li razlike u radu novinara na Balkanu i Kini, odgovara: “apsolutna sloboda je ideal koju svako želi, ali ona ne postoji”.

U našoj zemlji je boravio poslovno i privatno kao turista. "Mala zemlja po broju stanovnika, manja nego što ima mjesna zajednica u Pekingu. Al njene ljepote ću uvijek pamititi”, kazao je on opisijući Crnu Goru.

Cijeli razgovor pogledajte u video u nastavku:

 

 

 

Komentari: 1

Svaka cast

12. 10. 2019 - 16:26

Djiksoni na aparatima
Novi komentar