Iskoraci Crne Gore u oblasti bezbjednosti hrane značajno iskustvo za Azerbejdžan

Delegacija Agencije za bezbjednost hrane Republike Azerbejdžana boravila je u prvoj zvaničnoj posjeti Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Crne Gore, s aciljem uspostavljanja saradnje između dvije institucije i zemlje.
Objavljeno: 11. 10. 2019 - 17:09 Promjenite veličinu teksta: A A A

Novoformirana Agencija za bezbjednost hrane Republike Azerbejdžana, imala je priliku da se upozna sa načinom funkcionisanja sistema bezbjednosti hrane u Crnoj Gori, kao zemlji koja je odmakla na putu pristupanja Evropskoj uniji. Iskustva Crne Gore u uspostavljanju sistema bezbjednosti hrane prema standardima EU, kako su ocijenili, mogu biti od velike koristi za Azerbejdžan čiji privrednici i proizvođači hrane imaju sve veće interesovanje za izvoz na tržište evropskih zemalja.

S tim u vezi, predstavnici Agencije za bezbjednost hrane Azerbejdžana posebno su bili zainteresovani za mogućnosti i procedure a dobijanje EU izvoznog broja, s obzirom da Crna Gora ima proizvođače koji se nalaze na EU listi odobrenih objekata za uvoz hrane životinjskog porijekla. Predstavnici crnogorske Uprave pojasnili su kolegama korake i proceduru za postizanje tog cilja.

„Crna Gora je u na polju uspostavljanja kompleksnog evropskog sistema bezbjednosti hrane lider u regionu. Zadovoljstvo nam je da možemo svoje iskustvo i uspjeh na tom planu da prenesemo drugim zainteresovanim zemljama, posebno ako je riječ o zemljama sa drugih kontinineta.

Tokom dvodnevne posjete predstavnika Azerbejdžana razgovaralo se o i o temama kao što su registracija i odobravanja objekata za preradu, higijensko - sanitarni uslovi, sistemu inspekcijskih kontrola, međunarodnom prometu roba, sistemu za identifikaciju i registraciju životinja, kao i upotrebi sredstava za zaštitu bilja.  

Delegacija se upoznala i sa laboratrijskim kapacitetima naše zemlje u ovoj oblasti, posjetom Specijalističkoj veterinarskoj laboratoriji, Centru za ekotoksikološka istraživanja. Takođe, delegacija je posjetila i klanicu mesne industrije „Goranović“, kako bi se na terenu upoznali sa primjenom infrastrukturnih, higijenskih i drugih zahtjeva u objektu koji se nalazi na listi odobrenih objekata za uvoz u EU.

Delegaciju Republike Azerbejdžana predvodio je g-din mr Rufat Rustamzade, zamjenik direktora Agencije za bezbjednost hrane Republike Azerbejdzan. Delegaciju je pratio Ambasador Republike Azerbejdžana u Crnoj Gori, nj.e. g-din Mahir Jafarov sa konzulom g-dinom Orhanom Aliyevim.

Komentari: 0

Novi komentar