Bio prijatelj sa Miloševićem

Nobelova nagrada Handkeu razbjesnela Albance i Bošnjake: Može li mu biti oduzeta?

Nobelova nagrada ne može biti oduzeta, jer u statutima Nobelove fondacije ne spominje se takva mogućnost, saopšteno je iz Komiteta za književnost Kraljevske švedske akademije nauka.
Objavljeno: 11. 10. 2019 - 23:36 Promjenite veličinu teksta: A A A

Nakon što su brojni pojedinci i organizacije osudili odluku tog komiteta da Nobelovu nagradu za ovu godinu dodijeli austrijskom književniku Peteru Handkeu, iz Nobelove fondacije poručili su da Nobelova nagrada ne može biti oduzeta.

"Nobelova nagrada ne može biti oduzeta. U statutima Nobelove fondacije ne spominje se takva mogućnost. Nijedan od odbora za dodjelu nagrada u Stokholmu ili Oslu nikad nije razmišljao o opozivu nagrade nakon što je dodijeljena", rekao je za Anadoliju Mikael Ostlund, predstavnik za medije pri Nobelovoj fondaciji na pitanje može li Handkeu biti oduzeta nagrada.

Navodi se da Nobelova fondacija upravlja finansijama i administracijom u vezi s dodjelom tog priznanja.

Odluka da Nobelova nagrada za književnost ove godine bude dodijeljena austrijskom književniku Peteru Handkeu razbjesnila je posebno Albance i Bošnjake, koji za austrijskog pisca i velikog prijatelja srpskog naroda tvrde da negira genocid u Srebrenici i da je pozivao na odbranu bivšeg predsjednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića.

U obrazloženju odluke o dodjeli Nobelove nagrade Handkeu stoji, imeđu ostalog, da ju je on dobio zbog, "jezičke inovativnosti kroz pisanu riječ, koja opisuje ljudsku marginalizaciju i unikatnost življenja".

 

Komentari: 4

Drač

12. 10. 2019 - 02:25

Nobelov komitet razbijesnio Bošnjake i Kosovare,dva naroda bez ikakvog doprinosa svjetskoj nauci i književnosti? Apsurd postmodernog svijeta. Srećom se ti primitivci ne pitaju ni u svojim državama
Тото

12. 10. 2019 - 07:36

Није никакав, већ негативан допринос култури и науци.
Demoklo

12. 10. 2019 - 11:54

Da se vi pitate,mogao je Nobelov komitet i Milosevicu da dodeli nagradu. A prije toga obavezno i kalemaru Cosicu. Zar nisu ovi bili za "mir i razumijevanje" medju narodima.
Зета

12. 10. 2019 - 14:02

Видиш да се питамо. Милошевић није био писац,а Добрица није заслужио
Novi komentar