Milorad Pustahija

Jedinstveno na račun pravde

Najzad su vlast i opozicija dostigli visok stepen jedinstva o nekom pitanju. To bi trebalo pobuditi nadu u nama da je krenulo i da će se postići dogovor o izmjenama izbornog i drugog zakonodavstva.
Objavljeno: 12. 10. 2019 - 07:24 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ali nažalost, jedinstvo je postignuto oko (ne)povjerenja u Državno tužilaštvo, odnosno u Vrhovnog državnog tužioca. Stvar je očigledna iz rezultata glasanja za izbor Ivice Stankovića za vršioca dužnosti VDT-a, orkestrirane i unisone medijske harange opozicije protiv njega.

Tješi jedinstvena podrška kolega tužilaca svome prvom čovjeku. Glasanje predstavnice Ministarstva pravde, gospođe Nataše Radonjić, protiv gospodina Stankovića tumačim kao stav ministarstva, a time i Vlade, a time i DPS-a i vladajuće koalicije.

Ništa ovo ne bi bilo čudno da se ne događa kao posljedica trivijalnih medijskih denuncijacija Stankovića od strane odbjeglog i optuženog Duška Kradouška. Vlast, sa puno putera na glavi, koja je i stvorila Kradouška i društveni i poslovni ambijent u kojem je takva živuljka mogla da opstaje i prosperira, boji se, izgleda, najavljenih snimaka torbi, koverata i razgovora, dok bezvrijedna opozicija od njega pravi nekog crnogorskog Robina Huda koji je krao od svih, a dijelio samo onima koji su mu omogućili pljačku i onima koji su je prikrivali.

MANA

Tako opozicija otkriva svoju političku mantru: nema te neprincipijelnosti i toga nepočinstva kojima opozicija ne bi pribjegla samo da se dočepaju vlasti. A svi se sjećamo panegirika koje su upućivali Stankoviću kada je zaustavljao naložena pritvaranja opozicionih poslanika i članova opozicionih partija. Vlast je, na svom putu u EU i ka pravnoj državi nemilice eksploatisala i isticala rezultate tužilaštva u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

 Ne zaboravimo da je Stanković bio čelni čovjek u tom periodu i da je podržao i Katnića u sukobu sa policijom oko odjela specijalne policije pri SDT i oko „suđenja vijeka“, kako je nazvan proces u vezi sa pokušaje terorizma i puča u Crnoj Gori. Ne pokušavam abolirati gospodina Stankovića, istraga o navodnom primanju mita mora se odraditi, ali mu moramo omogućiti časne uslove dokazivanja nevinosti i odbrane ličnog i tužilačkog integriteta.

Bivša VDT, gospođa Čarapić, jednom je u toku svog mandata ustvrdila da i kriminalci imaju neki svoj kodeks časti, pa pretpostavljam da ga i ugledni pravnici, čiji je ona predstavnik u Tužilačkom savjetu, moraju imati. Morala je po tom kodeksu podržati Stankovića u ovom trenutku, kao što će on, u slučaju dokazivanja krivice, morati snositi sve konsekvence eventualno učinjenih nedjela.

Ona najbolje zna težinu i značaj te funkcije, kao i ogromne pritiske i prijetnje i opasnosti i odgovornosti koje ona nosi. Ne možemo na prvi trač i na osnovu nedokazanih insinuacija uništavati ugled tužilaca, a naročito ne vrhovnih državnih tužilaca. Nažalost, kod nas su samo političari zaštićeni, nekažnjivi, nepromjenljivi i vječni. I pozicioni i opozicioni.

MARKO MILJANOV PROTJERAN

No vrijeme je najbolji sudija. I niste gospodine Stankoviću ni prvi ni jedini. Kralj Nikola je protjerao Marka Miljanova, jednog od najuglednijih sudija običajnog prava, čije su presude poštovali i Crnogorci i Albanci. Uz to vojvodu i jednog od najvećih junaka i jednog od najčasnijih ljudi koje smo imali. Vrijeme je pokazalo svoje i nikad nisam bio ponosan na kralja Nikolu kao što sam na Marka Miljanova. Mada ni Marka nikada ne bih nazvao crnogorskim Kantom kao što je to u naslovu svoje knjige učinio dr Goran Sekulović. Kant je, ipak - Kant.

Kad smo već kod moralnih kodeksa i imperativa valja pretpostaviti da ih i mi obični građani imamo, iako jako često glasamo i biramo kao oportunističke, politikantske, prevrtljive kurve. No, ko je gledao Dasinov film „Nikad nedjeljom“ sa fenomenalnom Melinom Merkjuri, taj zna da i kurve imaju neki moralni kodeks.

Zbog toga građanskog kodeksa časti gospodine Stankoviću, ja vama i tužilaštvu izražavam poštovanje i zahvalnost što ste nam pokazali da čak i u našem kurvanjskom društvenom, poslovnom i političkom ambijentu može postojati pravda, i da će ona funkcionisati i u slučaju dokazivanja vaše krivice, kao što bi i slučaju dokazivanja moje krivice.

Komentari: 8

Janica Matova Beograd

12. 10. 2019 - 08:30

Pustahija u svom tekstu više brani Ivicu Stankovica o d pritvorenog Vujoševica njegovog sekretara.Gospodine Pustahija da vi nijeste promijenili profesiju?Zamjera G.S.koji je poredio moralni imperativ Marka Miljanova sa Kantovim iako nije bio manje uzvišeniji dok se nijesu pojavili razni kneževici,vujoševici ,stankovici i dr. Pustahija svoju odbranu Stankovica saopštava na jeziku koji nije crnogorski umjesto "nijesam" kaže "nisam".Kao vrhunac svega on na kraju na neki način pravi uporedbu Marka Miljanova i Stankovica što zvuči grokteksno .Pustahija ipak je Marko ,Marko Miljanov a Stankovic dio zastiđujuce iskompromitovanog Tužilaštva.
danilo s.

12. 10. 2019 - 16:49

Janice Matova - Prećerujete! Vjerujem iz plemenitih pobuda? Moj je utisak, da g. Pusthija u prvom redu brani instituciju državnog tužilaštva - a ne g. Stankovića lično? Naravno, i g. Stanković zaslužuje i ima pravo na “pretpostavku nevinosti”?
Niko

12. 10. 2019 - 08:31

da se pokrene istraga protiv Stankovića i da se odmah sprovede u istražni zatvor zbog mogućnosti uticanja na svjedoke. Istražitelji da se pozabave i autorom ovog teksta zbog mogućnosti da je njime svjesno dezavuisao javnost u cilju prikrivanja korupcije u državnom tužilaštvu
Po' CG

12. 10. 2019 - 13:01

Ti bi pohapsio po(la) Crne Gore, a drugu strijeljao.
Čaj u 11

12. 10. 2019 - 12:06

Da li ja to naslućujem da nakon svih ovih istraga slijedi i istraga kolumnista?
Pustahija Milorad

12. 10. 2019 - 14:02

Postovani cajdzija. Covjek je najvjerovatnije mislio na nesto poput cuvene istrage poturica. Zato bih bih na vasem mjestu bio oprezniji jer bi lik mogao da pokrene i istragu ljubitelja caja,
Čaj u 11

12. 10. 2019 - 19:53

Istraga je bez mane samo ako je čaj od nane.
Komšija

12. 10. 2019 - 12:08

Tekst bi bio idličan da je pisac htio malko da se ,na kraju, osvrne i na pitanje objektivne ili komandne odgovornosti VDT, hrabrosti da to pitanje otvori pred medijima, kakvim takvim, na konf.kiju je takazao sam. Ovako trojka.
Novi komentar