Liberalna partija predala aplikaciju Evropskim liberalima

Liberalna partija (LP) predala je zvanično zahtjev za punopravno članstvo u ALDE savez liberala i demokrata Evrope, koji okuplja liberalne i centrističke partije svih država Evrope.
Objavljeno: 12. 10. 2019 - 15:34 Promjenite veličinu teksta: A A A

U aplikaciji se navodi da je LP jedina stranka političkog centra i lberalnog profila u Skupštini Crne Gore ali i na političkoj sceni kojom dominiraju socijalističke, desničarske i nacionalne partije.

“LP je i jedina partija koja otvoreno i bez kalkulacija promoviše sve proklamovane evropske i moderne vrijednosti i otvoreno štiti ljudska prava i dostojanstvo svih ljudi u državi”, kaže se u saopštenju.

LP je pet godina pridruženi član ALDE alijanse liberala koja ima sedam premijera država Evrope a sestrinske partije LP Crne Gore vladaju u 15 država EU.

"Šarl Mišel, lider liberala Belgije, član ovog saveza, izabran je za novog predsjednika Evropskog Savjeta, dok je ranije savezu pristupio i Emanuel Makron, predsjednik Francuske", navodi se u saopštenju.

Rukovodstvo LP predstaviće aplikaciju na izbornom Kongresu ALDE saveza liberala Evrope u Atini (24-25 oktobra), kada će lideri i delegati svih partija Evrope odlučivati o punopravnom članstvu crnogorskih liberala u treći najmoćniji politički savez u EU i njenim institucijama.

"Prijemom LP u punopravno članstvo ALDE ispuniće se još jedna važna pretpostavka da Crna Gora dobije još snažniju podršku iz Evropske unije za svoju zvaničnu politiku, čiji dio će i u narednom periodu biti i LP", kaže se u saopštenju.

Komentari: 1

Marjan

12. 10. 2019 - 17:25

E viva liberali!
Novi komentar