SISOJEV: CG nije sama, može se osloniti na NATO

Ruska jedinica poznata kao 29155 najmanje deset godina sprovodi aktivnosti u cilju destabilizacije Evrope. Tako je 8. oktobra pisao Njujork Tajms, navodeći između ostalog i tvrdnje zapadnih bezbjednosnih zvaničnika da iza brojnih operacija, među kojima je i pokušaj terorizma u Crnoj Gori, stoji ta elitna ruska jedinica. Dopisnik Komersanta Genadij Sisojev za TVCG kaže da je u odnosu na 2016. Crna Gora bezbjednija jer je u međuvremenu postala članica NATO-a.
Objavljeno: 12. 10. 2019 - 20:12 Promjenite veličinu teksta: A A A

Subverzija, sabotaža i atentat, dio su repertoara jedinice 29155.

“U Rusiji zvanično to je bilo normalno demantovano. Čak je rečeno sa najvišeg nivoa iz Kremlja da to je otprilike neki kriminalni roman koji je normalno izmišljen. Međutim postoje neke nepobitne činjenice. Ta jedinica zaista postoji i to se može provjeriti iz otvorenih izvora u Rusiji”, kaže Sigojev.

Ministar odbrane Predrag Bošković, nije mogao dati odgovor na pitanje, kada se u Crnoj Gori prvi put saznalo za jedinicu 29155. U emisiji "Živa istina", kazao je da je naša država željela i tada i danas, da sa Rusijom razvija najbolje moguće odnose

“Naravno poštujući da Rusija poštuje ono što su opredjeljenja Crne Gore, a ta opredjeljenja svakako nisu usmjerena protiv Rusije, ni protiv bilo koga u regiona već naprotiv mislim da su najbolja u interesu građana Crne Gore i čitavog regiona. Zbog toga smo i objaštavali da Nato nije usmjeren na destabilizaciju regiona, već da je Nato garant mira i stabilnosti”, kazao je Bošković.

Tim 29155, koji je navodno specijalizovan za najopasnije operacije, samo je dio ruskog obavještajnog sistema. Postavlja se pitanje, gdje se krije snaga manjih države poput Crne Gore.

“Tu možemo da vidimo dva aspekta, prvo kao preventiva sposobnost Crne Gore da spriječi eventualno takve subverzivne aktivnosti. Tu ona sad može da se osloni ne samo na informacije iz svoje baze podataka, nego na ogromnu bazu podataka koje su dosta respektabilne. Drugi apsekt to je da, ako dođe do tih pokušaja, ako ne budu osujećeni, da se suprotstave tim pokušajima. Crna Gora više nije sama, nego može da se osloni na snagu i mogućnosti preostalih 28 članica NATO-a”, kaže Sisojev.

Njujork tajms je pisao i o tzv. hibridnom ratu. Crna Gora je prije tri godine, bila na udaru jakih sajber napada. To upućuje na oprez, a kao podrška, do kraja godine u Crnu Goru stiže kontrahibridni tim NATO-a.

 

Komentari: 1

Mирослав Ђукић

14. 10. 2019 - 10:35

Шта би чинило montenegro, да нема Сисоја и његовог "Комерсанта"? Ко би био, ево преко четврт века: дописник из Моске, аналитик, подршка, утеха, помоћ, раме за плакање, пророк...? А све то и много више се добија за малену новчану накнаду, права ситница...
Novi komentar