Cetinjanin Stefan Marković otvara besplatnu školu gusala

Cetinjanin Stefan Marković, koji već deset godina svira gusle otvara besplatnu Školu gusala u Prijestonici.
Objavljeno: 12. 10. 2019 - 22:13 Promjenite veličinu teksta: A A A

Škola će, kako piše Cetinjski list, početi da radi prvog novembra, a nosiće naziv "Vladika Vasilije Petrović".

Marković, kako kaže, gusle smatra izuzetno bitnim pozivom budući da su, prema njegovim riječima, modernizacijom društva i komerijalizacijom samog instrumenta, te njihovom upotrebom u političke svrhe, dovedene na rub egzistencije.

''Gusle su crnogorski nacionalni instrument, koji je duboko ukorijenjen u našoj tradiciji, kao i kod susjednih država, u Sbiji, Albaniji, BiH, Hrvatskoj. Ono što odvaja Crnu Goru jeste da se u Crnoj Gori najviše radilo na usavršavanju ovog plemenitog umijeća, koje će konačno dobiti svoj značaj kada bude uvršteno na listu nematerijalnih kulturnih dobara Crne Gore. Škola ne nosi sasvim slučajno ovo ime, riječ je o dragulju naše istorije, o ličnosti koja je, mogu reći slobodno, pomalo i zaboravljena, što nije pošteno. Vladika Vasilije je prvi napisao istoriju Crne Gore u djelu "Kratka istorija Crne Gore". Takođe se zalagao za osnivanje škole u našoj državi, sa kojim ciljem je išao u Rusiju, gdje je i preminuo'' – kaže Marković.

Škola će raditi dva puta sedmično po sat i po vremena, polaznici će biti raspoređeni u grupe a broj grupa će, ističe Marković, zavisiti od broja članova.

''Želim napomenuti da ne strijemim kvantitetu, vec kvalitetu.Ono što je veoma bitno je da škola nema nikakve političke pretenzije, svi dobre volje su dobrodošli, od sedam do sedamdesetsedam, takođe nije uslov da polaznici imaju gusle, budući da radim na obezbjeđivanju instrumenata. U startu sam dobio podršku Društva guslara "Sv Ivan Crnojević" i predsjednika Rajka Radovića, koji je kao i svi članovi pokazao dobru volju da budu gosti na časovima, kako bi polaznici mogli da uče od više guslara, a ne samo od mene.Iza sebe imam deset godina rada u toku kojih sam sa guslama imao preko pet stotina nastupa u Crnoj Gori i inostranstvu, zato sam dobio želju da sve što sam naučio i iskusio u ovom periodu prenesem na polaznike, jer svako kulturno nasleđe i tradicija mora da ima podmladak'' – naglašava Marković.

Pohađanje škole je besplatno, a prvi čas će biti održan prvog novembra u 17 sati u svečanoj sali cetinjske Gimnazije.

Zainteresovani se mogu prijaviti putem telefona 063414789.

Komentari: 1

ABC

12. 10. 2019 - 23:55

Tako je - nacionalni instrument Crnogoraca. U svakoj kuci Crnogorca na zidu je visio taj instrument i bio porodicna relikvija. Uz gusle se opjevalo junstvo Crnogoraca, a danas se sklepaju koje kakve pjrsmarice i pjevaju uz gusle. To je strasno i vulgarno, i to rade neki stihoklepci za susjede. To nije mjera gusala. U mojoj, crnovorskoj, porodici gusle su vjekovna tradicija, i imali smo poznate guslare. Moje postovanje za ovaj crnogorski i strument.
Novi komentar