Sjutra stupaju na snagu izmjene Zakona o trgovini, prva neradna nedjelja 20. oktobra

Trgovci se boje pada prometa

Sjutra na snagu stupaju izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini kojim je predviđeno da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedjeljom i praznicima. Prva neradna nedjelja je 20. oktobra.
Objavljeno: 13. 10. 2019 - 06:10 Promjenite veličinu teksta: A A A
Trgovci se boje pada prometa
Ilustracija

Zakon je usvojen 20. juna, a najveći crnogorski trgovački lanci podržavaju ovo zakonsko rješenje, iako pojedini očekuju da će promet u njihovim trgovačkim objektima biti smanjen, s obzirom na to da se nedjeljom i praznicima ostvaruje najveći promet.

Predstavnici trgovačkih kompanija saopštili su Pobjedi da će primjenom zakona njihovi radnici biti zadovoljniji, a od potrošača očekuju da promijene kupovne navike i prilagode se promjenama i sedmične i dnevne kupovine obavljaju ostalim danima u sedmici.

Anketirani građani smatraju da će se lako prilagoditi na uvođenje neradne nedjelje i ističu zadovoljstvo što nedjeljom i praznicima radnici u trgovini više neće raditi.

Iz kompanije „Voli“ poručili su da će poštovati zakon, ali da to očekuju i od drugih. Komentarišući izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojom se uvodi neradna nedjelja u trgovini, iz te kompanije su podsjetili da su poslovanje prilagodili zahtjevima tržišta i od otvaranja prvog marketa radili nedeljom.

- U svakom slučaju, podržali smo zakon, jer smatramo da će povoljno uticati na naše zaposlene. Kada je kompanija „Voli“ u pitanju, neradna nedjelja će nam pojednostaviti organizaciju slobodnih dana, neće biti racionalizacije radnih mjesta - kazali su iz „Volija“.

Oni su naveli da je činjenica da su potrošači navikli na mogućnost trgovine nedjeljom.

- Upravo tog dana se ostvaruje najveći promet, a postavlja se pitanje i kako će se neradna nedjelja odraziti na poslovanje tokom turističke sezone – istakli su predstavnici ovog trgovačkog lanca.

Prema njihovim riječima, sasvim je sigurno da će doći do određenog pada prometa zbog uvođenja neradne nedjelje.

- Svakako da benefiti koje donosi, prevazilaze komercijalne razloge. Radnici će biti zadovoljniji, što je nama kao najvećem poslodavcu u Crnoj Gori od velike važnosti – poručili su iz „Volija“.

Iz kompanije „Merkator – CG“ u okviru koje posluju „Idea“ prodavnice, saopšteno je da to preduzeće posluje u skladu sa zakonskim regulativama, te će tako postupiti i kada su u pitanju izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini, a koje predviđaju da maloprodajni trgovački objekti ne mogu raditi nedjeljom i u dane državnih praznika.

- Kompanija „Merkator - CG“ je društveno odgovorna kompanija i kao takva pozdravlja mjere Vlade, a koje će omogućiti da naše kolege iz maloprodajnih objekata imaju slobodnu nedjelju, koju će moći da provedu u krugu porodice – naveli su iz „Merkatora“.

Predstavnici ove trgovačke kompanije vjeruju da će i njihovi potrošači razumjeti ove mjere, te da će trgovinu obavljati drugim danima.

- Kompanija „Mercator - CG“ očekuje da će pomenute mjere dovesti do promjene kupovnih navika potrošača, te da će se nabavke koje su do sada obavljane nedjeljom, obavljati drugim danima – kazali su predstavnici „Merkatora“.

Oni su upozorili da bi u dijelu prometa tokom turističke sezone moglo doći do gubitaka u prometu.

- To bi moglo negativno da utiče na poslovanje trgovine u cjelini, ali to ostaje da se vidi u narednom periodu – rekli su iz „Merkatora – CG“.

I iz kompanije „Domaća trgovina“ poručuju da će se u svim „Aroma“ marketima i „Conto diskontima“ poštovati Zakon o unutrašnjoj trgovini, tako da će nedjelja biti neradni dan.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Komentari: 5

Ako .

13. 10. 2019 - 07:20

- Drzava nije dobra da proizvodi hranu ,zasto bi bila dobra da ona priozvodi zakone kako i kada da se ta hrana prodaje!
LICEMERJE,

13. 10. 2019 - 07:21

VOLIJA i mnogih drugih upravo onih koji si najvise izrabljivali RADNIKA do sada,
David,

13. 10. 2019 - 07:46

"Ako je drzava nekompetetna da proizvodi automobile i hranu.Zasto onda ocekivati da je sposobna da proizvodi ZAKONE , pod kojima cete onda vi da proizvodite automobile i hranu?" David Friedman,
danilo s.

13. 10. 2019 - 10:51

Ovaj zakon je glupost. Subota i nedelja su najbolji dani za šoping i trgovine. Kupci imaju najviše slobodnog vremena. Ako baš hoće odmor, neka to bude Ponedeljak (mnogi mujzeji u svijetu su zatvoreni ponedeljkom).
MONTENEGRO

13. 10. 2019 - 12:17

Kao TURISTICKA destinacija treba da ima mnogo veci stepen slobode u sferi usluznih bransi ,kao sto je TRGOVINA ugostiteljstvo. A ne da im jos vise zavrcete SLAVINU sa ZABRANAMA . Vi tako ne cuvate RADNIKA ? Radnika ce cuvati veci broj tih DJELATNIKA. A sa vasim bezocnim laznom HUMANITARNIM SOCIJALIZMOM vi cete KONTRA postici!
Novi komentar